ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στις πιο ευάλωτες περιοχές ανήκει η Θεσσαλία από τη θερμική καταπόνηση
Η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί από το 2031 έως το 2060

Σαφή αύξηση της θερμικής καταπόνησης σε ολόκληρη την Ελλάδα καταγράφει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Meteo/ Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σύμφωνα με την οποία η Θεσσαλία, η Πελοπόννησος και η Αττική συγκαταλέγονται στις πιο ευάλωτες περιοχές.
Ειδικότερα, η επίδραση της ανόδου της θερμοκρασίας στη θερμική καταπόνηση βάσει του δείκτη UTCI (Universal Thermal Climate Index, ◦C) αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά από το 2031 μέχρι το 2060. Όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 26 βαθμών Κελσίου και 32 βαθμών Κελσίου, θεωρείται ότι προκαλείται «μέτρια» θερμική καταπόνηση λόγω ζέστης.
Σε υψηλότερες τιμές, από 32 βαθμούς Κελσίου έως βαθμούς Κελσίου, η καταπόνηση είναι «ισχυρή», ενώ μεταξύ 38 βαθμών Κελσίου και 46 βαθμών Κελσίου γίνεται «πολύ ισχυρή». Πάνω από τους 46 βαθμούς Κελσίου, η καταπόνηση είναι «ακραία» και η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν σαφή αύξηση της θερμικής καταπόνησης σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα:
– Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας την περίοδο 2031-2060 σε ολόκληρη τη χώρα κυμαίνεται από 1 βαθμό Κελσίου έως 1,5 βαθμό Κελσίου στο μετριοπαθές σενάριο και από 1,4 βαθμό Κελσίου έως 2 βαθμούς Κελσίου στο απαισιόδοξο σενάριο.
– Η μεγαλύτερη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας αναμένεται στις βόρειες περιοχές της χώρας, στις δυτικές ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και στα νησιά του Ιονίου και του ανατολικού Αιγαίου.
– Η μέγιστη εποχική αύξηση της μέσης θερμοκρασίας βρέθηκε το καλοκαίρι όπου η μέση τιμή για ολόκληρη τη χώρα εκτιμήθηκε 1,6 βαθμό Κελσίου σύμφωνα με το μετριοπαθές σενάριο και 2 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο.

Κατά τη διάρκεια του έτους, ο αριθμός των ημερών με: – «Ισχυρή» θερμική καταπόνηση αναμένεται να αυξηθεί από 6 έως 21 ημέρες σύμφωνα με το σενάριο RCP4.5 και από 7 έως 27 ημέρες σύμφωνα με το σενάριο RCP8.5.
H αύξηση αυτή είναι πιο έντονη στις ηπειρωτικές περιοχές, ιδιαίτερα στις δυτικές ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως τα βουνά Πίνδος και Πάρνωνας.
– «Πολύ ισχυρή» θερμική καταπόνηση αναμένεται να αυξηθεί μέχρι 22 ημέρες σύμφωνα με το σενάριο RCP4.5 και μέχρι 28 ημέρες σύμφωνα με το σενάριο RCP8.5. Η αύξηση αυτή είναι ιδιαίτερα αισθητή στη δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο ενώ έντονη αναμένεται να είναι και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Αττικής.
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 08.05.2026 | 09:18
Ξέσπασε ο Δημήτρης Πλακιάς κατά Μπέου: Πολύ άντρας το παίζει, αλλά μόνο με μπράβους τον βλέπω - ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2026 | 09:12
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 08.05.2026 | 09:05
Ελ Νίνιο: «Καυτό» 2027 βλέπουν οι επιστήμονες – Σενάρια για ακραία ζέστη και παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας - ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2026 | 00:41
Ανέβασε τα ντεσιμπέλ η Evangelia στην κεντρική πλατεία στο πλαίσιο του Ride the Beat.(ΦΩΤΟ+video) - ΕΛΛΑΔΑ | 07.05.2026 | 22:43
Το δημογραφικό πάει... σχολείο: Αδειάζουν οι τάξεις από «πρωτάκια», μόλις 70.000 μαθητές του χρόνου στην Α- Δημοτικού - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 07.05.2026 | 21:46
Αποκάλυψη: 700 οδηγοί λεωφορείων δήλωναν ασθένεια και εργάζονταν αλλού! Τι απέγιναν μετά τους σαρωτικούς ελέγχους Κυρανάκη - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.05.2026 | 21:31
«Αυτοψία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Τρικάλων στο Παλαιόκαστρο Πιάλειας. - ΔΙΕΘΝΗ | 07.05.2026 | 21:23
Οι ΗΠΑ επανεκκινούν την επιχείρηση «Ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ 36 ώρες μετά τη διακοπή της
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.05.2026 | 01:34
Οργιάζει η αγριοβρώμη στον κάμπο-Λύση η ελεγχόμενη καύση των σιτοκαλαμιών (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 09:16
Η Λάρισα σήμερα στο ρυθμό του «ΔΕΗ Tour of Hellas» – Πλήθος εκδηλώσεων-κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 10:57
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή η Ηρώ Μαρούλη σε ηλικία 50 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 17:12
Θεαματικός τερματισμός στη Λάρισα με Σέρβο ποδηλάτη νικητή του 2ου εταπ του ΔΕΗ Tour of Hellas (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 16:14
Πλήθος κόσμου στον τερματισμό του ΔΕΗ διεθνή ποδηλατικού γύρου στη Λάρισα -Δυνατό μήνυμα από μαθητές και διοργανωτές - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 07.05.2026 | 09:49
Ερχονται τα μεταλλαγμένα «από την πίσω πόρτα» στην Ευρώπη -πλήγμα για την ελληνική γεωργία (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 11:36
Λάρισα: Όλα έτοιμα σε κεντρική πλατεία και κεντρικούς δρόμους για την υποδοχή του «ΔΕΗ Tour of Hellas» (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 11:20
Αναβίωσε η Ιππποκράτεια συνταγή του ζωμού στον Ιπποκράτειο Βοτανικό κήπο στη Λάρισα- πανηγυρική έναρξη εκδηλώσεων (ΦΩΤΟ)





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed