ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Χτύπημα Ισραήλ σε Ιράν: Νεκροί αρχηγός ενόπλων δυνάμεων, διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης και 6 πυρηνικοί επιστήμονες
Νεκροί έπεσαν ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν και ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης

Νεκροί έπεσαν ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν και ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης κατά τη διάρκεια της επίθεσης της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας τα ξημερώματα.
Πρόκειται για ένα ισχυρό πλήγμα του Τελ Αβίβ κατά της Τεχεράνης, καθώς κατάφερε να εξουδετερώσει τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Μοχαμάντ Μπαγερί.
Νεκρός έπεσε ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης
Πρόσωπο-κλειδί στον μηχανισμό ασφαλείας του Ιράν ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί που σκοτώθηκε από τα ισραηλινά πλήγματα.
Αρχιστράτηγος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν από το 2019, ο Σαλαμί ήταν ένας από τους σκληροπυρηνικούς πυλώνες του καθεστώτος, ο αρχιτέκτονας της ιδεολογικής του πτέρυγας και κεντρική προσωπικότητα στην στρατιωτική επέκταση του Ιράν στη Μέση Ανατολή.
Γεννημένος το 1960 σε κεντρική περιοχή του Ιράν, εντάχθηκε στους Φρουρούς λίγο μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Ο Σαλαμί συμμετείχε ενεργά στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1980-1988), μια σημαντική εμπειρία για πολλούς Ιρανούς στρατιωτικούς ηγέτες, ο οποίος διαμόρφωσε το στρατηγικό τους όραμα με βάση την ασύμμετρη αντίσταση και τον πόλεμο επιρροής.
Διορισμένος από τον ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, ο Σαλαμί έγινε το πρόσωπο του επαναστατικού Ιράν το 2019 χρησιμοποιώντας μια βάναυση, αιχμηρή και ανεπιτήδευτη ρητορική.
Ήταν γνωστός για την έντονη και επιθετική γλώσσα του έναντι των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, αλλά ήταν επίσης βασικός παράγοντας στην εγχώρια καταστολή, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των λαϊκών εξεγέρσεων του 2019 και του 2022, όπου οι Φρουροί της Επανάστασης έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην καταστολή των διαμαρτυριών στο Ιράν.
Ως στρατηγός στο εξωτερικό μέτωπο, ο Σαλαμί ήταν ο διάδοχος ενός άλλου σημαίνοντος προσώπου, του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, που σκοτώθηκε από αμερικανική επιδρομή το 2020 στη Βαγδάτη.
Σε αντίθεση με τον Σουλεϊμανί, έναν άνθρωπο της επιχειρησιακής δράσης, ο Σαλαμί ενσάρκωνε περισσότερο το δόγμα του ισλαμικού καθεστώτος.
Ο θάνατός του, σε μια στοχευμένη ισραηλινή επιδρομή στην καρδιά της Τεχεράνης, καταδεικνύει περαιτέρω τη δύναμη του εβραϊκού κράτους, σε ένα πλαίσιο ανοιχτής αντιπαράθεσης με το Ιράν και δυνητικά αποδυναμώνει την ιρανική στρατιωτική ιεραρχία.
Η ισραηλινή επίθεση εξουδετέρωσε και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί, έπεσε νεκρός από την ισραηλινή επίθεση εναντίον της χώρας, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.
«Ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί, αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, έπεσε ως μάρτυρας», μετέδωσε η τηλεόραση, μετά τα φονικά ισραηλινά πλήγματα σε πόλεις και πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Νεκροί και έξι πυρηνικοί επιστήμονες
Παράλληλα, ισραηλινά πλήγματα κόστισαν επίσης τη ζωή και σε έξι πυρηνικούς επιστήμονες, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Το χρονικό της επίθεσης
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ προχώρησε σήμερα σε σειρά αεροπορικών επιδρομών κατά του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι στόχος του ήταν να αποτρέψει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη, με επίκεντρο τουλάχιστον μία μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου.
Η επιχείρηση σημειώθηκε εν μέσω του αδιεξόδου στις συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ισλαμικής Δημοκρατίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς οι ανησυχίες για ενδεχόμενη ισραηλινή στρατιωτική δράση εντείνονταν εδώ και ημέρες.
Όπως ανέφερε πηγή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο Γαλλικό Πρακτορείο, πραγματοποιήθηκαν «δεκάδες» επιθέσεις που έπληξαν πυρηνικές και στρατιωτικές υποδομές του Ιράν σε διάφορα σημεία της χώρας.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 20:18
Να ξαναδεί το θέμα του εμβολιασμού για την ευλογιά καλεί τον υπουργό ο Δημήτρης Κουρέτας - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 19:45
Μεγάλη η συμβολή των γηγενών δημητριακών στην υγεία του ανθρώπου - Ημερίδα στη Λάρισα - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 19:21
Μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΛ να φύγει με 3 βαθμούς από την Κηφισιά- ισοφαρίστηκε στο 89 - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 17:29
Για Μάρτιο τα υπόλοιπα τσεκ και συνδεδεμένες 2025, πως θα γίνει η διαδικασία ενστάσεων άμεσα στο monitoring - ΒΟΛΟΣ | 10.01.2026 | 17:24
Εκδήλωση για την πολεμική οικονομία στον Βόλο από τον Ενιαίο Σύλλογο Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 17:22
Φρίκη: 24χρονος κατηγορείται ότι άρπαξε 13χρονη, τη βίαζε και της έδινε ναρκωτικά - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.01.2026 | 17:21
Ημερίδα και εργαστήριο κοινωνικής καινοτομίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 17:17
«Χειροπέδες» μετά από ένταλμα για εκβίαση, τοκογλυφία και ληστεία στη Λάρισα
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 17:29
Για Μάρτιο τα υπόλοιπα τσεκ και συνδεδεμένες 2025, πως θα γίνει η διαδικασία ενστάσεων άμεσα στο monitoring - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 11:07
Άνοιγμα σε αγορά 300 εκατ. καταναλωτών για τα ελληνικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 09:51
Ψυχρή εισβολή με χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα και δυνατούς ανέμους – Βουτιά του υδραργύρου - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 16:48
Ναι στον διάλογο στο Μαξίμου, όχι στο συλλαλητήριο την Τρίτη στην Αθήνα, αποφάσισαν οι αγρότες - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 12:01
Μεγάλη προσέλευση στην 49η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.01.2026 | 14:03
Ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση της πανελλαδική μπλόκων στη Νίκαια που θα ορίσει ποιοί θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό(ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 10:36
Πιερία: «Το είχε πάρει πολύ βαριά» – Ο πατέρας του κτηνοτρόφου που αυτοκτόνησε μετά τη σφαγή του κοπαδιού του - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.01.2026 | 10:39
Δ. Κουρέτας για συμφωνία Mercosur: Πώς προστατεύεται η ελληνική γεωργία;… Ετοιμάζουμε μεγάλη εκδήλωση ενημέρωση

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed