ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απόφαση βόμβα του εκλογοδικείου για τους Σπαρτιάτες – Ακυρώνει την εκλογή τριών, με 297 βουλευτές η Βουλή
Διατηρεί την έδρα του ο βουλευτής Λάρισας Κωνσταντίνος Φλώρος

Βουλή με 297 βουλευτές για πρώτη φορά στα χρονικά σηματοδοτεί η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου( Εκλογοδικείου) για τους Σπαρτιάτες, που ανακοινώθηκε σήμερα και ομόφωνα ακυρώνει την εκλογή του προέδρου του κόμματος των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα και άλλων δύο βουλευτών του κόμματος κάνοντας δεκτές ενστάσεις ψηφοφόρων με το σκεπτικό ότι υποκρυπτόμενος αρχηγός του κόμματος ήταν ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης.
Η ομόφωνη απόφαση ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένο σε μια ιστορική συγκυρία καθώς συνέπεσε μάλιστα χρονικά με την συμπλήρωση πενήντα ετών από το ψήφιση του Συντάγματος.
Με 297 βουλευτές η Βουλή
Οι ανώτατοι δικαστές όμως, επισημαίνουν στην απόφαση τους ερμηνεύοντας το νόμο, ότι δεν τίθεται ζήτημα εκ νέου ψηφοφορίας ούτε ανακατανομής εδρών σημειώνοντας ότι υπάρχει κενό νόμου αλλά το δικαστήριο δεν μπορεί να υποκαταστήσει το νομοθέτη.
Και έτσι η Βουλή θα λειτουργεί με τρεις λιγότερους βουλευτές δηλαδή με 297.
Η απόφαση του Εκλογοδικείου για τους Σπαρτιάτες
Ειδικότερα, το Εκλογοδικείο μεταξύ των άλλων έκρινε τα εξής:
Ένσταση περί ακύρωσης απόφασης ανακήρυξης βουλευτών και αναπληρωματικής βουλευτή σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια λόγω εκλογικής παράβασης που συνίσταται σε εξαπάτηση των εκλογέων υπό την έννοια ότι αυτή συμμετείχαν σε πολιτικό κόμμα με υποκρυπτόμενο αρχηγό ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί για την κακουργηματική πράξη της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Η περίπτωση της εξαπάτησης των εκλογέων από τους εκλογικούς συνδυασμούς πολιτικού κόμματος με υποκρυπτόμενο αρχηγό αφορά το σύνολο της επικράτειας και ειδικότερα της εκλογικές περιφέρειες στις οποίες ανακηρύχθηκαν βουλευτές του εν λόγω πολιτικού κόμματος.
Αν όμως με την ένσταση αμφισβητούνται τα αποτελέσματα μόνο ορισμένης ή ορισμένων εκλογικών περιφερειών για τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες για τις οποίες δεν ασκήθηκαν ενστάσεις οι εκλογές έχουν καταστεί οριστικές και αμετάκλητες.
Συνεπώς το δικαστήριο κρίνει ότι εν όψει της φύσης της συγκεκριμένης εκλογικής παράβασης που συνίσταται σε εξαπάτηση των εκλογέων με συμμετοχή στις εκλογές πολιτικού κόμματος με υποκρυπτόμενο αρχηγό σε όλη την επικράτεια, η επανάληψη της ψηφοφορίας στη συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες καθίσταται περιττή.
Η ανακήρυξη της αναπληρωματικής βουλευτή του ιδίου κόμματος στην εκλογική περιφέρεια της Β΄Θεσσαλονίκης, δεν είναι επιτρεπτή ενόψει της ιδιαιτερότητας της συγκεκριμένης εκλογικής παράβασης, που αφορά συνολικά το πολιτικό κόμμα στο οποίο συμμετείχε ο βουλευτής -η εκλογή του οποίου ακυρώνεται- όπως επίσης και της αναπληρωματικής βουλευτή.
Περαιτέρω η διατάξεις του νόμου 345 /1976 δεν προβλέπουν σε περίπτωση ακύρωσης ανακήρυξης βουλευτή λόγω συμμετοχής του σε πολιτικό κόμμα με υποκρυπτόμενο αρχηγό που συνιστά την εκλογική παράβαση της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος την ανακατανομή της βουλευτικής έδρας σε υποψήφιους βουλευτές άλλων πολιτικών κομμάτων. Οι επίμαχες έδρες παραμένουν κενές.
in.gr
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.06.2026 | 18:15
Εγκαίνια νέου κολυμβητηρίου στα Τρίκαλα στο πάρκο του Άη Γιώργη (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 27.06.2026 | 18:05
Εύβοια: Μεγάλη φωτιά στο Σπαθάρι – Στην κατάσβεση επιχειρούν 8 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 27.06.2026 | 18:02
Μαρία Σολωμού: Έχω φαντασιωθεί σύντροφό μου να πηγαίνει με άλλες, έχω σκεφτεί να κάνω σεξ με γυναίκα - ΒΟΛΟΣ | 27.06.2026 | 15:33
Συνάντηση του Κων. Μαραβέγια με τη ΔΑΚΕ Εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου - ΔΙΕΘΝΗ | 27.06.2026 | 15:19
«Γονατίζει» η Ευρώπη από τον καύσωνα: Νεκρά 4 παιδιά μέσα σε αυτοκίνητα στη Γαλλία - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.06.2026 | 14:51
Στο (επι)κέντρο του βλαχόφωνου ελληνισμού τα Τρίκαλα - Ξεκίνησε το 40ο επετειακό Αντάμωμα Βλάχων (ΦΩTO) - ΕΛΛΑΔΑ | 27.06.2026 | 14:26
Φωτιά στην Πελασγία : Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής με επίγεια και εναέρια μέσα - ΔΙΕΘΝΗ | 27.06.2026 | 14:22
Βενεζουέλα: Πάνω από 940 νεκροί 51,000 αγνούμενοι και 3.400 τραυματίες – Τα νοσοκομεία τελούν σε κατάσταση πολέμου
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.06.2026 | 07:43
Σοκ στο Ριζόμυλο– Έφυγε από τη ζωή 58χρονος - ΛΑΡΙΣΑ | 26.06.2026 | 21:13
Ένοχοι έξι για τον θάνατο του γιατρού Στέλιου Κούτσια σε ιδιωτική κλινική της Λάρισας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.06.2026 | 13:26
Αναβολή για σήμερα ή τη Δευτερα της πίστωσης των αγροτικών ενισχύσεων -στα κάγκελα οι αγρότες που ξενύχτησαν - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.06.2026 | 08:13
Πάνε ταμείο σήμερα οι αγρότες – Στο ΦΕΚ 8 Οικολογικά Σχήματα-στα 500 εκατ. ευρώ η πληρωμή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.06.2026 | 21:08
Βράδυ Παρασκευής έως ξημερώματα Σαββάτου, πιστώνονται όλα τα ποσά αγροενισχύσεων, υπό διαμόρφωση εντολές ύψους 600 εκατ. ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 26.06.2026 | 12:12
Αναστάτωση από τροχαίο στον κυκλικό κόμβο πριν τη γέφυρα Αλκαζάρ- φορτηγό συγκρούστηκε με ΙΧ (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.06.2026 | 09:19
Απόγνωση μετά το χαλάζι: Καταστροφές σε 8.000 στρέμματα σε Ζάρκο και1500 στρέμματα στο Βλοχό (ΦΩΤΟ+video) - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 27.06.2026 | 09:59
Επίδομα παιδιού 150€: «Κλειδώνουν» οι ημερομηνίες για την έκτακτη ενίσχυση – Οι δύο φάσεις καταβολής






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed