ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Υπάρχει ελπίδα για το βαμβάκι, προσωρινή η πίεση για το σιτάρι
Ο συνδυασμός της αναμενόμενης ετήσιας «πίεσης» λίγο πριν τη συγκομιδή των χειμερινών σιτηρών

Ο συνδυασμός της αναμενόμενης ετήσιας «πίεσης» λίγο πριν τη συγκομιδή των χειμερινών σιτηρών και ο μόνιμος εκνευρισμός στις διεθνείς αγορές με τα εμπορικά τερτίπια του Αμερικανού προέδρου, έφεραν εύλογα το Μάιο μια σημαντική μείωση 2,96% στον δείκτη αγροτικών εμπορευμάτων της Τράπεζας Πειραιώς
Αναλυτικά, σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης τιμών των αγροτικών προϊόντων κατέγραψε πτώση 2,96%, εν μέρη και λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου. Η τεχνική εικόνα του δείκτης πάντως παραμένει σχετικά θετική. Σε επίπεδο μακροστοιχείων, η συνεχιζόμενη υποχώρηση του δείκτη των εμπορευμάτων (-1,01%) αντανακλά τη σημαντική κάμψη της παγκόσμιας ζήτησης, με τους δασμούς να παραμένουν στο επίκεντρο, γεγονός που αναμένεται να επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.
Σε γενικές γραμμές, η μερική αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Μαΐου, καθώς η συμφωνία για αμοιβαίες μειώσεις δασμών διάρκειας 90 ημερών αναζωπύρωσε τις προσδοκίες για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Εξέλιξη, η οποία ενίσχυσε το επενδυτικό κλίμα οδηγώντας σε άνοδος τις κύριες διεθνείς μετοχικές αγορές. Η αισιοδοξία περιορίστηκε, όμως, από την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, ως απόρροια ανησυχιών για τη δημοσιονομική σταθερότητα των ΗΠΑ. Η ενίσχυση του δολαρίου επηρέασε αρνητικά επενδυτικές κατηγορίες, που αποτιμώνται σε δολαριακούς όρους και συγκεκριμένα τα εμπορεύματα, τα πολύτιμα μέταλλα και τα αγροτικά προϊόντα.
Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισαν οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού, του καλαμποκιού, του ακατέργαστου ρυζιού και του σιταριού, ενώ σε θετικό έδαφος βρέθηκαν μόνο οι τιμές της σόγιας και των βοοειδών.
Συγκεκριμένα:
- Σιτάρι: Οι προβλέψεις ενισχυμένης προσφοράς αναμένεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην τιμή του, ωστόσο η πτωτική του πορεία ενδέχεται να αναστραφεί από την ανάκαμψη της ζήτησης.
- Ζάχαρη: Η εκτιμώμενη παραγωγή στη Βραζιλία και στην Ινδία αναμένεται να διευρύνει το αναμενόμενο πλεόνασμα θέτοντας τις τιμές της σε πτωτική πίεση.
- Καλαμπόκι: Οι καλύτερες των εκτιμήσεων καιρικές συνθήκες ενισχύουν τις προσδοκίες για αυξημένη παραγωγή, παράγοντας που αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση στην τιμή του.
- Χυμός πορτοκαλιού: Μια ενδεχόμενη μεγαλύτερη βραζιλιάνικη παραγωγή αναμένεται να λειτουργήσει επιβαρυντικά στις τιμές του.
- Βαμβάκι: Η τιμολόγηση της πρόσφατης συμφωνίας ΗΠΑ- Κίνας πιθανά να αντιστρέψει την πτωτική πορεία στις τιμές του, λαμβανομένης και της περιορισμένης προσφοράς.
- Σόγια: Η ενίσχυση της ζήτησης, κυρίως από την Κίνα, καθώς και η πρόσφατη ανακωχή ενδέχεται να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην τιμή της.
- Βοοειδή: Η περιορισμένη παραγωγή και οι εξαγωγές αναμένεται να συνεχίσουν να ευνοούν τις τιμές.
- Ρύζι: Η διατήρηση και επέκταση των ινδικών εξαγωγών, μέσω και μιας πιθανής εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ενδέχεται να διατηρήσει τις πτωτικές πιέσεις στις τιμές.
Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.
Επισυνάπτεται το 5ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων για το 2025, της Πειραιώς.
- ΛΑΡΙΣΑ | 21.01.2026 | 11:17
Ελασσόνα: Προσποιήθηκε το γιατρό και εξαπάτησε ηλικιωμένη αποσπώντας της 1500 ευρώ - ΒΟΛΟΣ | 21.01.2026 | 11:10
Αγωγή 300.000 ευρώ από κτηνοτρόφο Αλμυρού– «Θανατώθηκαν τα ζώα μου με λάθος δείγμα» λέει - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 21.01.2026 | 10:47
Στα 70-80 εκατοστά το χιόνι στην Ανατολική Αργιθέα (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 21.01.2026 | 10:35
Κακοκαιρία: 112 στην Αττική για έντονα φαινόμενα -«Περιορίστε τις μετακινήσεις σας», οι επικίνδυνες ώρες - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 21.01.2026 | 10:17
Κλείνουν στις 10 το πρωί τα σχολεία στο Δήμο Μουζακίου - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 21.01.2026 | 10:15
Κλειστά και σήμερα και αύριο τα σχολεία στο Δήμο Λ. Πλαστήρα - ΒΟΛΟΣ | 21.01.2026 | 10:10
Πήλιο:Τον μετέφεραν στα χέρια πάνω σε φορείο – Συγκλονιστική επιχείρηση μέσα στο χιόνι για καρκινοπαθή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.01.2026 | 10:07
Εγκρίθηκε το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Θεσσαλίας συνολικού προϋπολογισμού 256,1 εκατ. ευρώ
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 09:09
Τακούδης: Χιόνια αύριο σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και πιθανό σε Λάρισα, Βόλο- διαδοχικά κύματα μέχρι τέλη του μήνα (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 18:24
Σε «κόκκινο συναγερμό» η Θεσσαλία και άλλες τέσσερις Περιφέρειες για την κακοκαιρία - ΤΡΙΚΑΛΑ | 20.01.2026 | 18:45
Κλειστά τα σχολεία αύριο στο Δήμο Πύλης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 10:05
Συνεδριάζoυν τo απόγευμα τα μπλόκα της Καρδίτσας και Νίκαιας για τη συνέχεια ή μη των κινητοποιήσεων - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 17:43
Σε εξέλιξη τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία στη διπλή σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη -Αυτοψία Κυρανάκη - ΒΟΛΟΣ | 20.01.2026 | 11:42
Συναγερμός στο νοσοκομείο Βόλου: Οι παιδιάτροι «μετακομίζουν» στη Λαμία - ΒΟΛΟΣ | 20.01.2026 | 09:52
Αποχωρούν σήμερα οι αγρότες από το μπλόκο των Μικροθηβών - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 13:04
Μεγάλη επιχείρηση του ελληνικού FBI για πρατήρια που έκλεβαν καύσιμα σε όλη την Ελλάδα και στη Θεσσαλία – Δέκα συλλήψεις

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
