ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ο Δημήτρης Κουρέτας παρουσίασε στον δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας το καινοτόμο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας
Η Θεσσαλία που βίωσε τις καταστροφές του 2023 θωρακίζεται με μέτρα πρόληψης

Η Θεσσαλία που βίωσε τις καταστροφές του 2023 θωρακίζεται με μέτρα πρόληψης και συγκεκριμένες πολιτικές ασφάλειας των πολιτών, τις οποίες παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτας , στο συνέδριο για την Δημοσιογραφία, το Περιβάλλον, τον Τουρισμό και την Ανθεκτικότητα που ξεκίνησε τις διήμερες εργασίες του, στον συνεδριακό χώρο του ΤΕΕ Μαγνησίας , στον Βόλο.
To συνέδριο συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, την ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, το ΤΕΕ Μαγνησίας, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και τον Δήμο Νοτίου Πηλίου.

Ο κ. Κουρέτας υπογράμμισε την ανάγκη για έναν νέο τρόπο σκέψης και κυρίως δράσης απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος, σημειώνοντας πως τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν υπάρχουν συνθήκες βιωσιμότητας και αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στον ρόλο των δημοσιογράφων που έζησαν και κατέγραψαν τις πρωτόγνωρες κρίσεις της Θεσσαλίας, οι οποίες δεν σταμάτησαν στις πλημμύρες, αλλά συνεχίστηκαν με τις φωτιές και τις ζωονόσους.

Στην θεματική ενότητα για «την κλιματική κρίση και την πολιτική προστασία», στην οποία ήταν ομιλητής, μαζί με την πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Νάνσυ Καπούλα και τον πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μυλόπουλο, ο Δημ. Κουρέτας παρουσίασε στους εκπροσώπους του δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας το πρώτο Κέντρο Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας το οποίο δημιουργήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας στη Λάρισα. Το ΚΕΣΥΠΠ λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος σχεδιασμού και διαχείρισης κρίσεων, με στόχο την έγκαιρη πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, ενώ ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί στον Βόλο το αποτέλεσμα μετρήσεων βαρέων μετάλλων στο χώμα της πόλης, σε περιοχές που θεωρούνται κρίσιμες για συσσώρευση ρυπαντικών φορτίων.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, το ΚΕΣΥΠΠ δεν αξιοποιεί μόνο ένα υπερσύγχρονο Γεωπληροφοριακό Σύστημα Δεδομένων (GIS), το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση μετεωρολογικών δεδομένων και φυσικών φαινομένων σε πραγματικό χρόνο, αλλά εμπλουτίζεται συνεχώς με δεδομένα για την ρύπανση, τις ζωονόσους, τα εργοστάσια , τις γεωργικές εκτάσεις κλπ .
Το δίκτυο περιλαμβάνει 50 μετεωρολογικούς σταθμούς σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, 7 σταθμούς μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας, 14 σημεία μέτρησης της στάθμης των ποταμών και πάνω από 70 κάμερες σε ευαίσθητες περιοχές της Περιφέρειας. Μέσω αυτής της υποδομής επιτυγχάνεται η έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών για επικίνδυνα φαινόμενα.

Τονίστηκε ακόμη από τον ίδιο η σημασία της συμμετοχής των εθελοντών στις δράσεις Πολιτικής Προστασίας. Η Περιφέρεια έχει αναπτύξει δίκτυο συνεργασιών με εθελοντικές ομάδες, αερολέσχες και ραδιοερασιτέχνες, ενισχύοντας τις δυνατότητες άμεσης κινητοποίησης σε περιπτώσεις πυρκαγιών και άλλων έκτακτων αναγκών.
Η πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Καπούλα αναφέρθηκε στις συνέπειες των πλημμυρών στη Θεσσαλία και τόνισε την ανάγκη για αναθεώρηση των πρακτικών πρόληψης και διαχείρισης των φυσικών καταστροφών και την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων και αρμόδιων αρχών για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο κ. Μυλόπουλος στην ομιλία του τόνισε πως το στοίχημα είναι η δημιουργία νέων θεσμών έγκαιρης διάγνωσης, παρακολούθησης και προστασίας των τοπικών οικοσυστημάτων σε σχέση με την βιωσιμότητα, την ευαλωτότητα και την ανθεκτικότητα στις φυσικές καταστροφές.

Βραβεύσεις
Ο Περιφερειάρχης στην έναρξη του συνεδρίου βράβευσε όλους τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και τον Ερυθρό Σταυρό και τους ευχαρίστησε για την συνεργασία που αποδείχθηκε πολύτιμη στις κρίσεις που αντιμετώπισε η Θεσσαλία .
O εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Υποστράτηγος Παναγιώτης Κυπριωτέλλης λαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα δήλωσε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοπορεί στα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας με την δημιουργία καινοτόμου Κέντρου και η απόφαση να συστεγάσει στο κτίριο της Περιφέρειας την ηγεσία της Πυροσβεστικής αποδείχθηκε σοφή και πρέπει να είναι οδηγός για όλες τις Περιφέρειες της χώρας.



- ΛΑΡΙΣΑ | 17.05.2026 | 16:19
Καταγγελία – σοκ Παύλου Ασλανίδη από τα Χανιά: Δεξαμενές Προπανίου κάτω από τη δικαστική αίθουσα στη Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 17.05.2026 | 16:14
Κόκκαλης για διαγραφή Πολάκη: «Τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρουν προσωπικές πολιτικές στρατηγικές» - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 17.05.2026 | 16:07
Εντυπωσιακό θέαμα στην Καρδίτσα με το Distinguished Gentlemans Ride (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΥΓΕΙΑ | 17.05.2026 | 15:56
Επιστρέφει ο φονικός Έμπολα: Το στέλεχος χωρίς εμβόλιο που ανησυχεί τον πλανήτη - ΕΛΛΑΔΑ | 17.05.2026 | 15:48
Αντιπυρική περίοδος: Περισσότερα από 100 drones στη διάθεση Πυροσβεστικής και Πολιτικής Προστασίας - ΒΟΛΟΣ | 17.05.2026 | 15:07
Από βαγόνι τρένου σε σύγχρονη μονάδα αιμοδοσίας το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου - ΒΟΛΟΣ | 17.05.2026 | 15:05
Σύλληψη 39χρονης στον Βόλο για κλοπή από οικία και βία κατά αστυνομικού - ΒΟΛΟΣ | 17.05.2026 | 15:00
«Χαρίζουμε Ζωή»: Μεγάλη εκδήλωση προσφοράς, υγείας και πολιτισμού στον Βόλο
- ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2026 | 18:13
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών ο Ηλίας Τσιάντας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 16.05.2026 | 11:01
Τακούδης: Βροχερός ο υπόλοιπος Μάης και καλοκαίρι με ήπιους καύσωνες (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2026 | 16:56
Λουκέτο τη Δευτέρα στη μεγάλη πισίνα στο κολυμβητήριο με εντολή της εισαγγελίας Λάρισας- ανάστατοι οι γονείς - ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2026 | 09:46
Ο πρώην παίκτης του Survivor Γιώργος Κατσαούνης μιλά για τον Σταύρο Φλώρο και το ατύχημα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 16.05.2026 | 18:04
Καρδίτσα:Ηλικιωμένος νεκρός σε διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης - ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2026 | 11:43
Λάρισα: Αγωνία για 12χρονο κορίτσι που κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του- σώθηκε με ΚΑΡΠΑ– Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 16.05.2026 | 17:34
Βαθιά θλίψη σκορπίζει στον Βόλο η απώλεια 53χρονης μητέρας ενός παιδιού - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.05.2026 | 17:54
Κάτω από τα μισά για τις συνδεδεμένες και eco- schemes τον Μάιο, κανονικά επιδοτήσεις και σε αγροτεμάχια με κωδικό «54350»





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed