ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Κάθε φορά που λέτε «παρακαλώ» στο ChatGPT, ο δισεκατομμυριούχος Σαμ Άλτμαν γίνεται φτωχότερος
Ο Σαμ Άλτμαν, CEO της OpenAI, προχώρησε σε αποκαλύψεις όσον αφορά στο κόστος της ευγένειας προς την τεχνητή νοημοσύνη

Ο Σαμ Άλτμαν, CEO της OpenAI, προχώρησε σε αποκαλύψεις όσον αφορά στο κόστος της ευγένειας προς την τεχνητή νοημοσύνη και συγκεκριμένα προς το ChatGPT.
Όταν ένας χρήστης στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ρώτησε δημόσια «Πόσα χρήματα έχει ήδη χάσει η OpenAI σε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας ανθρώπων που λένε "παρακαλώ" και "ευχαριστώ" στα μοντέλα της;», ο Άλτμαν απάντησε: «Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που άξιζαν απόλυτα».
Αν και μπορεί να φαίνεται περιττό να φερόμαστε ευγενικά σε ένα chatbot, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν τη σημασία της ευγένειας. Ο Κέρτις Μπίβερς, διευθυντής σχεδιασμού στη Microsoft, ισχυρίζεται ότι η καλή συμπεριφορά «βοηθά στη δημιουργία απαντήσεων με μεγαλύτερο σεβασμό και συνεργασία».
«Όταν αντιλαμβάνεστε την ευγένεια, είναι πιο πιθανό να απαντήσετε ευγενικά», αναφέρει ένα σημείωμα του Microsoft WorkLab, προσθέτοντας: «Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη αντανακλά επίσης τα επίπεδα επαγγελματισμού, σαφήνειας και λεπτομέρειας των οδηγιών που της δίνετε».
Πόσο κοστίζουν στο περιβάλλον μοντέλα όπως το ChatGPT
Μια έρευνα του 2024 έδειξε ότι το 67% των Αμερικανών είναι ευγενικοί με τα chatbots, με το 55% να το κάνουν «επειδή είναι το σωστό» και το 12% για να «καλοπιάσουν τον αλγόριθμο σε περίπτωση εξέγερσης της τεχνητής νοημοσύνης».
Η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τους γιατρούς και τους δασκάλους μέχρι το 2035 -Όσα προβλέπει ο Μπιλ Γκέιτς
Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι σημαντικές, σύμφωνα με έρευνα της Washington Post, σε συνεργασία με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Διαπίστωσαν ότι η παραγωγή ενός μόνο e-mail 100 λέξεων καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει 14 λάμπες LED για μία ώρα. Αντίστοιχα, εάν έστελνε κανείς ένα e-mail που δημιουργείται από AI κάθε εβδομάδα για έναν χρόνο, θα χρησιμοποιούσε 7,5 kWh, περίπου ισοδύναμο με μία ώρα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για 9 σπίτια στην Ουάσιγκτον. Τώρα, φανταστείτε τις χιλιάδες μακροσκελείς οδηγίες που δίνουμε καθημερινά σε chatbots όπως το ChatGPT της OpenAI: Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια δραστηριότητα με αμελητέο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Τα κέντρα δεδομένων που υποστηρίζουν αυτά τα chatbots καταναλώνουν ήδη περίπου το 2% της παγκόσμιας ενέργειας, και σύμφωνα με προβλέψεις ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευθεί, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εισβάλλει σε κάθε γωνιά της καθημερινότητας.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.11.2025 | 17:32
Χατζηδάκης: Αυξάνονται κατά 50% τα όρια επιστροφής του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 11.11.2025 | 16:52
Καρδίτσα: Την Πέμπτη η σύσκεψη των αγροτοκτηνοτρόφων στον Παλαμά - ΛΑΡΙΣΑ | 11.11.2025 | 15:41
Λάρισα: Σύζυγος εργαζόμενης χειροδίκησε σε βάρος του αντιδημάρχου Αχιλλέα Κέλλα - ΛΑΡΙΣΑ | 11.11.2025 | 15:35
Θλίψη στη Λάρισα για την Ανθία Τσαγγαρά που πέθανε μόλις στα 18 της χρόνια - ΕΛΛΑΔΑ | 11.11.2025 | 15:31
Στο κέντρο της Αθήνας αγρότες και κτηνοτρόφοι - Διαμαρτυρία σε υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ - ΛΑΡΙΣΑ | 11.11.2025 | 15:28
Παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Βαληνάκη «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία» στη Λάρισα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 11.11.2025 | 09:46
Τρίκαλα: 55χρονος παγιδεύτηκε σε έρημο ορεινό χωριό – «Εγκλωβισμένος για 7η ημέρα» - ΕΛΛΑΔΑ | 11.11.2025 | 09:43
Σοβαρά προβλήματα στη Λέσβο από την κακοκαιρία: Πλημμύρες σε Καλλονή και Σκάλα – Κλειστά τα σχολεία στα δυτικά του νησιού
- ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 18:02
Θρήνος για τον θάνατο 18χρονης Λαρισαίας Φοιτήτριας – Την βρήκαν νεκρή στο διαμέρισμα της - ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 09:04
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 15:38
Βανδαλισμός σε κατάστημα στη Λάρισα - Η ιδιοκτήτρια κάνει λόγο για στοχευμένη επίθεση (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 11.11.2025 | 08:02
Θλίψη στον Βόλο: Έφυγε από τη ζωή 58χρονος απόστρατος αξιωματικός - ΕΛΛΑΔΑ | 10.11.2025 | 19:45
Θλίψη στη Ροδόπη: Πέθανε 14χρονη μαθήτρια στο Γυμνάσιο Σαπών – Το «αντίο» των καθηγητών - ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 18:08
Τροχαίο με διπλό τραυματισμό στην Λάρισα – Μεταφέρθηκαν με τραύματα δύο άτομα - ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 15:45
Η Πέγκυ Ζήνα ανάβει την 1η Δεκεμβρίου το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στη Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 11.11.2025 | 15:35
Θλίψη στη Λάρισα για την Ανθία Τσαγγαρά που πέθανε μόλις στα 18 της χρόνια










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed