ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έρχονται οι «Ράμπο» της ομάδας «ΔΕΟΣ» – Ποιοι φορολογούμενοι μπαίνουν στο στόχαστρο
Ειδικές δυνάμεις εφοριακών και τελωνειακών αναλαμβάνουν τις δύσκολες αποστολές

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου ρίχνονται οι ειδικές δυνάμεις της ΑΑΔΕ. Στις αρχές του καλοκαιριού αναλαμβάνουν δράση οι εφοριακοί και τελωνειακοί υπάλληλοι των Δυνάμεων Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΟΣ) οι οποίοι θα χειρίζονται τις πιο απαιτητικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.
Με κοινή δράση και συντονισμό και με τη πλήρη αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και φορολογικών δεδομένων από το αρχείο της ΑΑΔΕ η ομάδα ΔΕΟΣ θα διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και έρευνες σε υποθέσεις υψηλού φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων «μαύρου χρήματος», απόκρυψης εισοδημάτων και τζίρου, λαθραίας διακίνησης προϊόντων, απάτες ΦΠΑ.
Θα μπορεί να «τρέχει» πιο άμεσα και αποτελεσματικά τις διαδικασίες διοικητικής συνδρομής και ανταλλαγής πληροφοριών με τρίτες χώρες, ενώ θα έχει πρόσβαση σε όλα τα νέα ελεγκτικά εργαλεία, αντλώντας σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες και στοιχεία για το φορολογικό/τραπεζικό προφίλ των ελεγχόμενων φυσικών ή νομικών προσώπων.
Στη πρώτη γραμμή των ελέγχων θα μπουν επιχειρήσεις και κλάδοι με μεγάλο μερίδιο στη πίτα της οικονομικής δραστηριότητας.
Το στρατηγείο της νέας ελεγκτικής υπηρεσίας βρίσκεται στα Σεπόλια, στο κτίριο της Υπηρεσίας Ελέγχων Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων όπου μεταφέρεται και η Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών, με ανάπτυξη κοινών δράσεων και κοινή οργάνωση ιδίως σε μεγάλες υποθέσεις.
Η ΔΕΟΣ, επωμίζεται μεγάλο μέρος του φορτίου των ελέγχων ειδικού ενδιαφέροντος. Θα συντονίζει τους ελέγχους, άμεσα και σε 24ωρη βάση, στοχεύοντας σε υποθέσεις υψηλού κινδύνου με τον κεντρικό θάλαμο επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ να εξασφαλίζει ήχο και εικόνα σε πραγματικό χρόνο από τις επιχειρήσεις στο πεδίο, παρακολουθώντας με εικόνα από drones και ανιχνεύοντας το στίγμα πλωτών μέσων και βυτιοφόρων (GPS).
Έλεγχοι
Φέτος η ΑΑΔΕ πατάει τέρμα το γκάζι των ελέγχων με το Επιχειρησιακό Σχέδιο να προβλέπει:
1. Διενέργεια 28.500 στοχευμένων φορολογικών ελέγχων εντός του 2025, μεταξύ των οποίων:
- 20.300 στοχευμένοι έλεγχοι για μια ή περισσότερες φορολογικές περιόδους.
- 4.200 στοχευμένοι έλεγχοι επιστροφής ΦΠΑ και 1.500 λοιπών στοχευμένοι έλεγχοι επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
- Τουλάχιστον 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των ετήσιων υποχρεώσεων στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
2. Διενέργεια 13.700 εκ των υστέρων ελέγχους εγγράφων από τα Τελωνεία και τις ΕΛΥΤ.
3. Διενέργεια τουλάχιστον 73.400 ελέγχων δίωξης από τα Τελωνεία, εκ των οποίων:
- 33.410 έλεγχοι δίωξης σε προϊόντα που υπόκεινται σε ΕΦΚ, ήτοι καπνικά προϊόντα, υγρά καύσιμα και λοιπά ενεργειακά προϊόντα, με αξιοποίηση των ευρημάτων του συστήματος εισροών/εκροών και αλκοολούχα προϊόντα.
- 4.140 έλεγχοι δίωξης σε παραποιημένα προϊόντα.
- 9.400 έλεγχοι διακίνησης ρευστών διαθεσίμων.
- 23.200 έλεγχοι δίωξης σε λοιπούς τομείς όπου εντοπίζονται φαινόμενα λαθρεμπορίου, όπως στο εμπόριο και στην κυκλοφορία οχημάτων, στη διέλευση επιβατών, στη διακίνηση καφέ, ναρκωτικών, κ.λπ.
- 3.250 έλεγχοι δίωξης σε ταχυδρομικά δέματα ηλεκτρονικού εμπορίου.
4. Διενέργεια συνολικά 43.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης στην επικράτεια.
5. Διενέργεια τουλάχιστον 13.600 ελέγχων δίωξης από τις Κινητές Ομάδες Ελέγχου για το 2025, εκ των οποίων:
- 6.790 έλεγχοι δίωξης σε προϊόντα που υπόκεινται σε ΕΦΚ, ήτοι καπνικά προϊόντα, υγρά καύσιμα και λοιπά ενεργειακά προϊόντα, με αξιοποίηση των ευρημάτων του συστήματος εισροών/εκροών και αλκοολούχα προϊόντα.
- 260 έλεγχοι δίωξης σε παραποιημένα προϊόντα.
- 6.550 έλεγχοι δίωξης σε λοιπούς τομείς όπου εντοπίζονται φαινόμενα λαθρεμπορίου, όπως στο εμπόριο και στην κυκλοφορία οχημάτων, στη διέλευση επιβατών, στη διακίνηση καφέ, ναρκωτικών, κ.λπ.
6. Διενέργεια τουλάχιστον 400 ελέγχων από τη Θαλάσσια Ομάδα Ελέγχου, με αξιοποίηση των αντιλαθρεμπορικών σκαφών της Τελωνειακής Υπηρεσίας, στοχεύοντας κυρίως στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών.
7. Διενέργεια τουλάχιστον 11.000 τελωνειακών ελέγχων με τη χρήση αυτοκινούμενων συστημάτων ελέγχου X-Ray.
Πηγή: OT
- ΛΑΡΙΣΑ | 03.01.2026 | 21:14
Μπλόκο Νίκαιας: Πρόταση για 48ωρο μπλακ άουτ στους δρόμους μετά τα Θεοφάνια (video) - ΔΙΕΘΝΗ | 03.01.2026 | 21:11
O Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε την πρώτη φωτογραφία του Μαδούρο - Με καλυμμένα μάτια και χειροπέδες - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 03.01.2026 | 21:08
Αγρότες: Προς γενικό «μπλακ άουτ» στους δρόμους από 7 Γενάρη και κάθοδο στην Αθήνα - ΛΑΡΙΣΑ | 03.01.2026 | 16:38
Καίγεται ΙΧ στην παλιά Βόλου- Λάρισας στο ύψος του Αχιλλείου - ΛΑΡΙΣΑ | 03.01.2026 | 16:26
Ημερίδα με θέμα «Δημητριακά και Υγεία του Ανθρώπου» από το αγρόκτημα Αντωνόπουλου στη Λάρισα - ΕΛΛΑΔΑ | 03.01.2026 | 16:15
Εύβοια: Νεκρός 50χρονος μέσα σε κλειδωμένο υπόγειο -Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα - ΥΓΕΙΑ | 03.01.2026 | 16:10
Εκτόξευση εισαγωγών γρίπης στα νοσοκομεία - Άμεσο εμβολιασμό και μέτρα προστασίας προτείνει ο ΕΟΔΥ - ΕΛΛΑΔΑ | 03.01.2026 | 16:08
Κίνηση τώρα: Μεγάλες καθυστερήσεις στη Θήβα – Ταλαιπωρία στην επιστροφή των εκδρομέων
- ΛΑΡΙΣΑ | 03.01.2026 | 10:33
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 03.01.2026 | 16:38
Καίγεται ΙΧ στην παλιά Βόλου- Λάρισας στο ύψος του Αχιλλείου - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 03.01.2026 | 11:01
Στις φλόγες τυλίχθηκε κατοικία στη Μυρίνη του Δήμου Καρδίτσας (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 03.01.2026 | 09:51
Μήνυμα διαλόγου προς τους αγρότες από τον Κώστα Τσιάρα – «Η κοινή λογική πρέπει να πρυτανεύσει» - ΛΑΡΙΣΑ | 03.01.2026 | 09:56
Υπέκυψε στα τραύματά του 42χρονος μετά από σφοδρό τροχαίο στον δρόμο Μακρυχωρίου – Γόννων - ΕΛΛΑΔΑ | 03.01.2026 | 16:08
Κίνηση τώρα: Μεγάλες καθυστερήσεις στη Θήβα – Ταλαιπωρία στην επιστροφή των εκδρομέων - ΕΛΛΑΔΑ | 03.01.2026 | 16:01
Τραγωδία στις Σέρρες: Στον Κώστα Γκίνη ανήκει η σορός που εντοπίστηκε- Βρέθηκε και το αυτοκίνητό του - ΕΛΛΑΔΑ | 03.01.2026 | 09:49
Ανεβαίνει η θερμοκρασία, ξεκινούν ξανά βροχές – Με μποφόρ και καταιγίδες θα πετάξουμε τον σταυρό τα Θεοφάνεια










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed