ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
«Νύχτα δημοκρατίας» στην Τουρκία: Κάλεσμα της αντιπολίτευσης σε διαδηλώσεις, παρά τις προειδοποιήσεις Ερντογάν
Η τουρκική αντιπολίτευση κάλεσε σήμερα τους πολίτες να συμμετάσχουν σε μια «νύχτα δημοκρατίας»

Η τουρκική αντιπολίτευση κάλεσε σήμερα τους πολίτες να συμμετάσχουν σε μια «νύχτα δημοκρατίας», σε διαμαρτυρίες για τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου.
Νωρίτερα, στη μεγάλη συγκέντρωσή της κατευθύνονταν περίπου 10.000 άνθρωποι, κυρίως νέοι, για να καταγγείλουν τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, παρά τις προειδοποιήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διαμήνυσε ότι δεν θα υποχωρήσει απέναντι στην «τρομοκρατία του δρόμου».
Τρίτη ημέρα διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, οι διαδηλωτές συρρέουν έξω από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).
«Μη σιωπάς, διαφορετικά σύντομα θα έρθει η σειρά σου», φώναζαν οι διαδηλωτές. Κάποιοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Μην φοβάσαι, ο λαός είναι εδώ» και «Δίκαιο, νόμος, δικαιοσύνη».

Ο δήμαρχος, που κατηγορείται για «διαφθορά» και «τρομοκρατία», επρόκειτο την Κυριακή να λάβει το χρίσμα του CHP για να είναι υποψήφιός του στις επόμενες προεδρικές εκλογές.
«Όπου και αν είστε, βγείτε από το σπίτι, ενωθείτε με όσους μπορείτε και βαδίστε όλοι μαζί», κάλεσε τους υποστηρικτές του ο πρόεδρος του κόμματος, ο Οζγκούρ Εζέλ, ο οποίος θα μιλήσει στο πλήθος απόψε, αφού λήξει η νηστεία του Ραμαζανιού.
Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Τουρκίας
Δύο γέφυρες και πολλοί μεγάλοι οδικοί άξονες που οδηγούν στο δημαρχείο έκλεισαν για την κυκλοφορία για 24 ώρες.
Κινητοποιήσεις οργανώνονται σε περισσότερες από 45 πόλεις σε όλη τη χώρα, όπως στη Σμύρνη και την πρωτεύουσα Άγκυρα.
«Η Τουρκία δεν θα παραδοθεί στον τρόμο του δρόμου», δήλωσε ο Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι οι διαδηλώσεις θα οδηγηθούν σε «αδιέξοδο».
Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, από την Τετάρτη έχουν οργανωθεί κινητοποιήσεις σε τουλάχιστον 32 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας.

Ερντογάν: «Δεν θα επιτρέψουμε διατάραξη της δημόσιας τάξης»
Δεν θα δεχθούμε τη διατάραξη της δημόσιας τάξης, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην έκκληση του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Οζγκιούρ Οζέλ, να βγουν οι πολίτες στους δρόμους μετά τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. «Να θυμάστε ότι ο δρόμος στον οποίο καλεί ο πρόεδρος του CHP είναι αδιέξοδος δρόμος» δήλωσε.
Μιλώντας σε εκδήλωση σε συνεδριακό κέντρο της Κωνσταντινούπολης με αφορμή την εορτή του Νεβρόζ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Αν ακόμα μπορείτε να υπερασπίζεστε όλη αυτή την ληστεία, τη διαφθορά, την ανηθικότητα και τη μαφιόζικη τάξη που έχει εγκαθιδρυθεί στους δήμους, βγείτε και εξηγήστε το στο έθνος. Αν έχετε πρόσωπο, αν μπορείτε να το χωνέψετε, βγείτε και εξηγήστε στο έθνος τα "τούβλα" με τα χρήματα. Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε αυτά, μην διαταράσσετε την ηρεμία των πολιτών μας φωνάζοντας, καλώντας, τρομοκρατώντας στους δρόμους, προβοκάροντας τη νεολαία. Μην ρίχνετε σκιά στην πνευματική ατμόσφαιρα του ευλογημένου Ραμαζανιού».

Στη σκιά των μαζικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που γίνονται στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ο Ερντογάν προειδοποίησε: «Το υπογραμμίζω ξανά, δεν θα επιτρέψουμε σε μια χούφτα ληστές στο CHP να μετατρέψουν τα δικά τους προβλήματα σε προβλήματα του έθνους. Σίγουρα δεν θα δεχθούμε τη διατάραξη της δημόσιας τάξης. Όπως μέχρι σήμερα δεν παραδοθήκαμε στην τρομοκρατία στους δρόμους, έτσι και από εδώ και πέρα δεν θα υποκύψουμε στους βανδαλισμούς. Είθε ο Θεός να προστατεύσει τη χώρα μας και το έθνος μας από κάθε είδους μπελάδες και προβλήματα και τις δράσεις των πεμπτοφαλαγγιτών».

Το Σάββατο η απόφαση για την προφυλάκιση Ιμάμογλου
Ο Ιμάμογλου ολοκλήρωσε την κατάθεσή του στο αστυνομικό τμήμα που κρατείται λίγο μετά τις 6 το απόγευμα.
Το Σάββατο αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον εισαγγελέα και ανακριτή όπου και θα παρθεί η απόφαση για την προφυλάκιση.
Το γραφείο του εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι ο Ιμάμογλου θα εμφανιστεί στο δικαστήριο για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης το βράδυ του Σαββάτου.
«Οι ύποπτοι που βρίσκονται υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για την εγκληματική οργάνωση του Ιμάμογλου με σκοπό το κέρδος και την παροχή βοήθειας στην τρομοκρατική οργάνωση PKK/KCK προγραμματίζεται να παραστούν στο δικαστήριό μας αύριο γύρω στις 21:00 (τοπική ώρα)» δήλωσε η εισαγγελία.
Όλα αυτά ενώ χθες συνέβησαν εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έξω από το δημαρχείο της πόλης.
Μάλιστα οι τουρκικές Αρχές δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν μέχρι και πλαστικές σφαίρες ενάντια στο πλήθος.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 12.03.2026 | 15:31
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 12.03.2026 | 15:28
48ωρη απεργία συμβασιούχων εργασιακών συμβούλων του ΚΠΑ2 Λάρισας της ΔΥΠΑ (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 12.03.2026 | 15:25
Δενδροφυτεύσεις στην οδό Ιωαννίνων - Πάνω από 1300 δέντρα μέχρι το τέλος της χρονιάς (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.03.2026 | 14:28
471,7 εκατ. ευρώ «μεταμορφώνουν» την Θεσσαλία – Το σχέδιο Κουρέτα για το ΕΣΠΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.03.2026 | 13:51
1 δισεκατομμύριο 450 εκατομμύρια ευρώ στην περιφέρεια Θεσσαλίας από το ΕΣΠΑ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.03.2026 | 12:33
Σεισμός 4,8 Ρίχτερ μεταξύ Αργιθέας - Ευρυτανίας-αισθητός και σε Καρδίτσα, Λάρισα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 12.03.2026 | 12:01
Θρήνος στα Τρίκαλα για τον θάνατο 50χρονης - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 12.03.2026 | 11:45
Κοντοχρήστου : «Άδικη για τους πρατηριούχους η επιβολή πλαφόν στο κέρδος τους»-Σκρέκας; πλαφόν και στη χονδρική (video)
- ΛΑΡΙΣΑ | 11.03.2026 | 18:34
Νεκρή βρέθηκε 54χρονη γυναίκα στη Γιάννουλη Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 11.03.2026 | 10:09
Χρυσές λίρες, βίλες και ελικοδρόμιο: Στον ανακριτή Λάρισας σήμερα η οικογένεια Ρομά για τη μεγάλη απάτη - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.03.2026 | 12:33
Σεισμός 4,8 Ρίχτερ μεταξύ Αργιθέας - Ευρυτανίας-αισθητός και σε Καρδίτσα, Λάρισα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 11.03.2026 | 09:35
Νεκρός άνδρας που παρασύρθηκε από νταλίκα στην εθνική οδό Τρικάλων - Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 11.03.2026 | 19:15
Σπείρα Ρομά στη Λάρισα: Απέσπασαν 710.000 ευρώ από πατέρα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας - ΛΑΡΙΣΑ | 11.03.2026 | 09:59
Δύο Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 12.03.2026 | 08:49
Πρώην βουλευτής υποστηρίζει ότι ο πατέρας της έπεσε θύμα των Ρομά στη Λάρισα– «Εξαγοράζουν τις ψήφους μας», λένε οι ίδιοι - ΛΑΡΙΣΑ | 11.03.2026 | 14:14
Ξεκίνησαν οι εργασίες για τη συνδετήρια πτέρυγα 115 κλινών του ΓΝΛ-Αυτοψία Περιφερειάρχη Θεσσαλίας




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed