ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης για τους Αγρότες
Σύνοψη των μέτρων που έχουν αποφασισθεί για τη στήριξη των αγροτών

Τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης για τους Αγρότες
Σας αποστέλλουμε ενημερωτικό δελτίο τύπου με τη σύνοψη των μέτρων που έχουν αποφασισθεί για τη στήριξη των αγροτών:
1. Επιστροφή ΕΦΚ στο Αγροτικό Πετρέλαιο:
• Δεν υπάρχει πλαφόν 100 εκατ. ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό για την επιστροφή του ΕΦΚ. Το σύνολο του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο θα επιστραφεί στους αγρότες σύμφωνα με τα τιμολόγια που θα υποβληθούν και το συνολικό ποσό της επιστροφής μπορεί να φτάσει έως και τα 160 εκατ. ευρώ.
• Η κυβέρνηση εξετάζει τον επαναπροσδιορισμό του τρόπου επιστροφής του ΕΦΚ και την αναπροσαρμογή των προβλεπόμενων ποσοτήτων καυσίμων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες κάθε καλλιέργειας.
• Συγκροτείται άμεσα ομάδα εργασίας από τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και εκπροσώπους των αγροτών για την αναθεώρηση των δεικτών ανά καλλιέργεια.
2. Αποζημιώσεις για Ζημιές Άνω του 30% – Στήριξη Καλλιεργειών που επλήγησαν
• Ενεργοποιείται το Μέτρο 23 για τον προσανατολισμό πρόσθετων πόρων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στην αποζημίωση παραγωγών που υπέστησαν απώλειες άνω του 30%. Οι καλλιέργειες που πληρούν τα κριτήρια θα καταγραφούν σε λίστα που θα αποσταλεί στην ΕΕ για έγκριση, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποζημίωσης το συντομότερο δυνατό. Η στήριξη θα αφορά καλλιέργειες που μπορούν να τεκμηριώσουν την απώλεια μέσω ισοζυγίων.
3. Αγροτικό Ηλεκτρικό Ρεύμα
• Οι αγρότες απολαμβάνουν ήδη χαμηλή τιμή ρεύματος μέσω του Τιμολογίου «ΓΑΙΑ» με τιμή στα 0,093 € ανά κιλοβατώρα, η οποία είναι πολύ χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής της κιλοβατώρας στη χονδρική αγορά.
• Έχουν ρυθμιστεί ληξιπρόθεσμες οφειλές χιλιάδων παραγωγών σε 120 δόσεις. Σε συνεργασία με τους παρόχους εξετάζεται η δυνατότητα να μην εκδίδεται ο λογαριασμός ανά μήνα, ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες στη διαχείριση των οικονομικών τους.
• Παράλληλα, ήδη έχουν δρομολογηθεί λύσεις με τα προγράμματα Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι και ΑΠΟΛΛΩΝ, μέσω της δυνατότητας ανάπτυξης έργων ΑΠΕ για τον ενεργειακό συμψηφισμό καταναλώσεων αγροτών και ΓΟΕΒ/ ΤΟΕΒ, εξασφαλίζοντας ακόμα φθηνότερο ρεύμα για την πρωτογενή παραγωγή.
4. Βαμβάκι – Σύνδεση με την Ενίσχυση & Βιώσιμη Καλλιέργεια
Η στήριξη των βαμβακοπαραγωγών ενισχύεται με ειδική πρόβλεψη για 31,7 € ανά στρέμμα στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα καθώς και με μείωση του πλαφόν για ένταξη στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
5. Στήριξη της Κτηνοτροφίας – Αντικατάσταση Ζωικού Κεφαλαίου
Για τους πληγέντες κτηνοτρόφους από την πανώλη και την ευλογιά, εκτός από τις υψηλές αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν, δρομολογείται και η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου μέσω της ενεργοποίησης μέτρου αντίστοιχου με το Μέτρο 5.2 (με κάλυψη 100% για τους πληγέντες κτηνοτρόφους).
6. Έργα υποδομής για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υλοποιεί τα εξής έργα:
• Δημοπρατεί και υλοποιεί αρδευτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 865 εκ. € σε όλη την επικράτεια. Παράλληλα, έχει δημοπρατήσει και υλοποιεί μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 50 εκ. €, για την ωρίμανση νέων αρδευτικών έργων.
• Υλοποιεί τα αρδευτικά έργα που παρέλαβε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον Ιούλιο του 2023, συνολικού προϋπολογισμού 700 εκ. €.
• Έχει αναλάβει την υλοποίηση έργων αποκατάστασης οδικών υποδομών στην Κεντρική Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 900 εκ. €
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.05.2026 | 14:40
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναβαθμίζει με σύγχρονο εξοπλισμό το Νοσοκομείο Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.05.2026 | 14:28
Θεσσαλία: Στο επίκεντρο η μετακίνηση κτηνοτρόφων σε ενημερωτική εκδήλωση της Περιφέρειας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.05.2026 | 14:15
Μητσοτάκης για νοσηλευτές: Νέες παρεμβάσεις για μισθολογική στήριξη και θεσμική αναβάθμιση - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.05.2026 | 14:02
Δένδιας για το drone στη Λευκάδα: «Είναι ουκρανικό, πρόκειται για σοβαρό θέμα» - ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 13:51
Ηλιόπουλη: Δύο 17χρονες έπεσαν μαζί από τον έκτο όροφο πολυκατοικίας, νεκρή η μία, μάχη για τη ζωή της δίνει η δεύτερη - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.05.2026 | 12:43
Καθοδόν πληρωμές 807 εκατ., μέσα Ιουνίου ανοίγει το ΟΣΔΕ, το χρονοδιάγραμμα Σχοινά-Πιτσιλή - ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 12:31
Λιτόχωρο: Σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού δύο ανδρών σε δύσβατη ορεινή περιοχή του Ολύμπου - ΛΑΡΙΣΑ | 12.05.2026 | 12:17
Εγκαίνια μετά... μουσικής για τη νέα γωνιά ανακύκλωσης στη Νέα Πολιτεία Λάρισας (ΦΩΤΟ+video)
- ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 14:17
Δείτε τις δηλώσεις Πόθεν έσχες των βουλευτών της Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 10:54
«Χαμηλά τη μπάλα» στις τιμές των σιτηρών κρατούν οι συνεταιρισμοί της Λάρισας λίγο πριν τα αλώνια - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 11.05.2026 | 16:08
Δείτε τα πόθεν έσχες βουλευτών και δημάρχων της Καρδίτσας - ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 11:52
Σταύρος Φλώρος: Σε πολύ κρίσιμη κατάσταση - μάχη να κρατηθεί στη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 11:59
Σε απόγνωση αγρότες σε Αμυγδαλή, Καλαμάκι: Πλημμυρισμένα τα χωράφια από τον Σ3 και δεν μπορούν να αλωνίσουν (ΦΩΤΟ+ video) - ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 08:17
Σταύρος Φλώρος: Αυτός είναι ο παίκτης του Survivor που τραυματίστηκε - Ακρωτηριάστηκε στο δεξί πόδι - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 09:08
Δύο Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 09:49
UFO στη Λάρισα;-Τι δείχνει αποχαρακτηρισμένο έγγραφο των ΗΠΑ





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed