ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Κακοκαιρία: Προληπτικά μηνύματα 112 σε Ιθάκη, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Πελοπόννησο για την επιδείνωση του καιρού
Συνεδρίασε σήμερα η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου από τον υπουργό Βασίλη Κικίλια - Τι αποφασίστηκε

Την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου συγκάλεσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
Θέμα της συνεδρίασης η επιδείνωση του καιρού που, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένεται από σήμερα το βράδυ μέχρι αύριο το μεσημέρι.
Οι επιστήμονες της Επιτροπής ανέφεραν ότι οι περιοχές που θα επηρεαστούν από ισχυρές βροχές και καταιγίδες είναι όλη η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και το ΒΑ Αιγαίο. Επειδή στην Ιθάκη, τη Λευκάδα, τη Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, καθώς και στη Δυτική και τη Νότια Πελοπόννησο τα φαινόμενα εκτιμάται ότι θα να είναι ιδιαίτερα έντονα, αποφασίστηκε να εκδοθεί σήμερα το απόγευμα προληπτικό μήνυμα από το 112, που θα καλεί τους οι πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.
Τι αναφέρει το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ)
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από σήμερα Σάββατο (15-02-2025) από τα δυτικά προς τα ανατολικά, με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Πιο αναλυτικά:
Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α. Από αργά το απόγευμα του Σαββάτου (15-02-2025) στο Ιόνιο, τα παράκτια της Ηπείρου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο.
β. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (16-02-2025) στην ανατολική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στη δυτική και νότια Κρήτη, τις Κυκλάδες και το βορειοανατολικό Αιγαίο.
Ύφεση των φαινομένων προβλέπεται από το μεσημέρι της Κυριακής (16-02-2025) πρώτα στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες
Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η Πολιτική Προστασία προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr
- ΒΟΛΟΣ | 06.11.2025 | 14:12
Σπουδές κι όχι διαγραφές απαίτησαν φοιτητές και μαθητές που βγήκαν στους δρόμους του Βόλου - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 06.11.2025 | 14:09
Καρδίτσα: «Χρηματοδότηση και επίλυση προβλημάτων στη δημόσια παιδεία» (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.11.2025 | 13:58
Συνελήφθη Λαρισαίος για διακίνηση 1,8 κιλών κοκαΐνης (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.11.2025 | 13:49
Εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Λάρισα για δωρεάν παιδεία με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, γονέων (ΦΩΤΟ +video) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.11.2025 | 13:29
«Όχι» στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας φώναξαν οι εργαζόμενοι στο ΓΝ Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.11.2025 | 13:15
Προσοχή έρχονται έντονες βροχοπτώσεις σε δύο κύματα από Δευτέρα στη Θεσσαλία λένε Τακουδης, Λαγουβάρδος - ΛΑΡΙΣΑ | 06.11.2025 | 12:37
Συνελήφθη στον Τύρναβο για ρευματοκλοπή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 06.11.2025 | 12:11
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Συνεδρίασε εκτάκτως το ΠΕΣΟΠΠ στη Λάρισα για τις κατολισθήσεις στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Γλύστρα Πύλης
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.11.2025 | 10:08
ΟΠΕΚΕΠΕ-Τσιάρας: Πότε θα πληρωθεί η Βασική – Ποιες άλλες πιστώσεις υπόσχεται το επόμενο διάστημα - ΛΑΡΙΣΑ | 05.11.2025 | 16:22
Θλίψη στη Λάρισα: έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ιατρός ψυχαναλυτής Κώστας Νασίκας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 05.11.2025 | 14:34
Μεγάλη κατολίσθηση στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό της Γλύστρας Μεσοχώρας (φωτ.) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.11.2025 | 12:59
Περιφέρεια Θεσσαλίας: H καύση υπολειμμάτων γεωργικών καλλιεργειών επισύρει ποινή μείωσης των επιδοτήσεων - ΕΛΛΑΔΑ | 05.11.2025 | 15:36
«Πυρήνας» βροχοπτώσεων χτυπά τη βόρεια Εύβοια – Μπαράζ κεραυνών και μεγάλα ύψη βροχής σε 9 περιοχές - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.11.2025 | 11:18
Κατατέθηκε το Σχέδιο Δράσης για ορθή καταβολή αγροτικών επιδοτήσεων -θετική αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - ΛΑΡΙΣΑ | 05.11.2025 | 09:59
Από 24,5 ως 27,5 λεπτά τα συμβόλαια σκληρού σίτου με ΑΣ Φαρσάλων Ενιπέα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.11.2025 | 17:57
Κώστας Τσιάρας: «Καμία χώρα που επέλεξε τον εμβολιασμό δεν εξάλειψε την ευλογιά» – Απάντηση στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed