ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Κέλλας: Επιβεβαιώνουμε τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα
Τετράωρη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή

Τετράωρη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, μεταξύ κυβερνητικού κλιμακίου και εκπροσώπων της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, των Υφυπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστου Κέλλα και Διονύση Σταμενίτη, της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου, και των Υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστου Δήμα και Θάνου Πετραλιά.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, δήλωσε: «Συζητήσαμε διεξοδικά με εκπροσώπους των αγροτών αναφορικά με τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση του εισοδήματός τους. Δεσμευτήκαμε για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, στο σύνολό του και σε όποιο ύψος χρειαστεί, επαναπροσδιορίζοντας το ποσό που θα δοθεί ανά καλλιέργεια. Δεσμευτήκαμε για αποζημιώσεις των καλλιεργειών που επλήγησαν από την κλιματική κρίση, σε ποσοστό από 30% και άνω, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με την υποβολή σχετικού φακέλου και μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
«Η κυβέρνηση, με συνέπεια και υπευθυνότητα, στέκεται διαρκώς δίπλα στους αγρότες, αναζητώντας λύσεις που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες τους. Η σημερινή σύσκεψη επιβεβαίωσε την προσήλωσή μας στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, όχι μόνο με μέτρα ανακούφισης, αλλά και με παρεμβάσεις που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Συνεχίζουμε, με διάλογο και αποφασιστικότητα για τη δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος για όλους τους παραγωγούς. Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή για να αναζητούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, μαζί με τους αγρότες μας, πάντα στο πλαίσιο του δίκαιου και του εφικτού», πρόσθεσε ο Υφυπουργός.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, επιβεβαιώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τους αγρότες, τα οποία περιλαμβάνουν:

ΕΦΚ στο Αγροτικό Πετρέλαιο
Ένα από τα βασικά ζητήματα της συζήτησης ήταν η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο.
-Συγκροτείται ομάδα εργασίας από τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και εκπροσώπους των αγροτών για την αναθεώρηση των δεικτών ανά καλλιέργεια.
-Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον επαναπροσδιορισμό του τρόπου επιστροφής του ΕΦΚ και στην προσαρμογή των προβλεπόμενων ποσοτήτων καυσίμων ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες κάθε καλλιέργειας.
-Κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο 100 εκατ. ευρώ, αλλά θα επιστραφεί ανεξαρτήτως ποσού το σύνολο του ΕΦΚ, το οποίο ανάλογα με τα τιμολόγια που θα κατατεθούν, μπορούν να φτάσουν τα 160 εκατ. ευρώ
Ηλεκτρικό Ρεύμα
Στο θέμα του αγροτικού ρεύματος, η κυβέρνηση λαμβάνει πρωτοβουλίες που μειώνουν το κόστος για τους παραγωγούς:
-Εξετάζεται η δυνατότητα, σε συνεργασία με τους παρόχους, να μην εκδίδεται μηνιαίως ο λογαριασμός, ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες στη διαχείριση των οικονομικών τους.
-Οι αγρότες απολαμβάνουν ήδη χαμηλή τιμή ρεύματος μέσω του Τιμολογίου «ΓΑΙΑ» από τα 0,093 € ανά κιλοβατώρα, τη στιγμή που το πραγματικό κόστος της κιλοβατώρας στη χονδρική αγορά είναι μεγαλύτερο, ενώ έχουν ρυθμιστεί ληξιπρόθεσμες οφειλών χιλιάδων παραγωγών με 120 δόσεις.
-Παράλληλα, ήδη έχουν δρομολογηθεί λύσεις με τα προγράμματα Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι και ΑΠΟΛΛΩΝ, μέσω της δυνατότητας ανάπτυξης έργων ΑΠΕ για τον ενεργειακό συμψηφισμό καταναλώσεων αγροτών και ΓΟΕΒ/ ΤΟΕΒ, εξασφαλίζοντας ακόμα φθηνότερο ρεύμα για την πρωτογενή παραγωγή.
Αποζημιώσεις για Ζημιές Άνω του 30% – Στήριξη Καλλιεργειών που επλήγησαν
Η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην ενεργοποίηση πόρων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την αποζημίωση παραγωγών που υπέστησαν απώλειες άνω του 30%.
-Οι καλλιέργειες που πληρούν τα κριτήρια θα καταγραφούν σε λίστα που θα αποσταλεί στην ΕΕ για έγκριση, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποζημίωσης το συντομότερο δυνατό.
-Η στήριξη θα αφορά μόνο καλλιέργειες που μπορούν να τεκμηριώσουν την απώλεια μέσω ισοζυγίων.
Στήριξη της Κτηνοτροφίας – Αντικατάσταση Ζωικού Κεφαλαίου
– Για τους πληγέντες κτηνοτρόφους από την πανώλη και την ευλογιά, εκτός από τις υψηλές αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν, δρομολογείται και η δωρεάν αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου μέσω της ενεργοποίησης μέτρου αντίστοιχου με το Μέτρο 5.2.
Βαμβάκι – Σύνδεση με την Ενίσχυση & Βιώσιμη Καλλιέργεια
-Η στήριξη των βαμβακοπαραγωγών ενισχύεται με ειδική πρόβλεψη για 31,7 € ανά στρέμμα στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα καθώς και με μείωση του πλαφόν για ένταξη στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Έργα υποδομής για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, το Υπουργείο υλοποιεί τα εξής έργα:
-Δημοπρατεί και υλοποιεί αρδευτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 865 εκ. € σε όλη την επικράτεια. Παράλληλα, έχει δημοπρατήσει και υλοποιεί μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 50 εκ. €, για την ωρίμανση νέων αρδευτικών έργων.
-Υλοποιεί τα αρδευτικά έργα που παρέλαβε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον Ιούλιο του 2023, συνολικού προϋπολογισμού 700 εκ. €.
-Έχει αναλάβει την υλοποίηση έργων αποκατάστασης οδικών υποδομών στην Κεντρική Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 900 εκ. €
- ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 13.05.2026 | 00:05
Eurovision 2026: Εκρηκτική η εμφάνιση του Akylas στον ημιτελικό -Το «Ferto» περασε στον τελικό του Σαββάτου [βίντεο] - ΛΑΡΙΣΑ | 12.05.2026 | 23:58
Έξι συλλήψεις στη Λάρισα σε αστυνομική επιχείρηση κατά της εγκληματικότητας - ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 22:07
Ηλιούπολη: «Μαμά και μπαμπά, δεν θέλω πια να ζω» – Σοκάρει το σημείωμα που άφησε η μία από τις δύο 17χρονες - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 12.05.2026 | 21:42
Ισοπαλία υποβιβασμού για την ΑΕΛ στο Αγρίνιο -δέχτηκε το γκολ στο 94! - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.05.2026 | 14:40
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναβαθμίζει με σύγχρονο εξοπλισμό το Νοσοκομείο Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.05.2026 | 14:28
Θεσσαλία: Στο επίκεντρο η μετακίνηση κτηνοτρόφων σε ενημερωτική εκδήλωση της Περιφέρειας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.05.2026 | 14:15
Μητσοτάκης για νοσηλευτές: Νέες παρεμβάσεις για μισθολογική στήριξη και θεσμική αναβάθμιση - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.05.2026 | 14:02
Δένδιας για το drone στη Λευκάδα: «Είναι ουκρανικό, πρόκειται για σοβαρό θέμα»
- ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 11:52
Σταύρος Φλώρος: Σε πολύ κρίσιμη κατάσταση - μάχη να κρατηθεί στη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 08:17
Σταύρος Φλώρος: Αυτός είναι ο παίκτης του Survivor που τραυματίστηκε - Ακρωτηριάστηκε στο δεξί πόδι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.05.2026 | 09:26
Αγριοβρώμη στα στάρια, ζιζάνια και μύκητες σε βίκο, φακή, σε απόγνωση οι Θεσσαλοί αγρότες- μόνη λύση η καύση σιτοκαλαμιών - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 12.05.2026 | 09:02
Δυσάρεστες εκπλήξεις από τις Βρυξέλλες για την αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 12.05.2026 | 08:33
Δύο Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.05.2026 | 12:43
Καθοδόν πληρωμές 807 εκατ., μέσα Ιουνίου ανοίγει το ΟΣΔΕ, το χρονοδιάγραμμα Σχοινά-Πιτσιλή - ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 00:24
Συνελήφθησαν 8 άτομα για τη ληστεία της τράπεζας με λεία 200.000 ευρώ στην Κάτω Τιθορέα -Εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός - ΛΑΡΙΣΑ | 12.05.2026 | 12:17
Εγκαίνια μετά... μουσικής για τη νέα γωνιά ανακύκλωσης στη Νέα Πολιτεία Λάρισας (ΦΩΤΟ+video)





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed