ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Τι ζητάνε οι αγρότες στα μπλόκα τους – Τι μπορεί να δώσει η κυβέρνηση
Την πόρτα του διαλόγου άνοιξε με δήλωση του υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας.

Οι αγρότες στην χθεσινή τους πανελλαδική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας ζήτησαν συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο προκειμένου να θέσουν τα προβλήματα τους στο τραπέζι του διαλόγου ώστε να βρεθούν λύσεις που θα τους κρατούν στα χωράφια τους.
Την πόρτα του διαλόγου άνοιξε με δήλωση του και ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας. Οι αγρότες ζητούν να συναντηθούν με τους υπουργούς αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Υποδομών και Οικονομικών στον θεσσαλικό κάμπο για να θέσουν μια σειρά αιτημάτων που έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής αλλά και με την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος. Επιπρόσθετα ζητούν την θωράκιση της Θεσσαλίας με έργα, μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο Daniel πριν από 1,5 χρόνο.
Η συνάντηση θα γίνει πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά οι αγρότες μέχρι τότε αναμένεται να σκληρύνουν την στάση τους προχωρώντας σε τρίωρους αποκλεισμούς σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο ,καθώς και σε λιμάνια και τελωνεία .
Το κυβερνητικό «καλάθι»
Το υπουργείο και η κυβέρνηση μπορεί να λέει «ναι» στο διάλογο, αλλά διαμηνύει πως δεν μπορεί ότι δοθεί να ξεφεύγει από τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.
Έτσι με δεδομένη αυτή την συνθήκη φέρεται διατεθειμένη να δώσει κάτι περισσότερο από 100 εκατομμύρια ευρώ που κατέβαλε πέρυσι στους αγρότες για επιστροφή στο αγροτικό πετρέλαιο. Ενδεχομένως ένα πόσο αυξημένο κατά 30% είναι ίσως το πιθανότερο σενάριο μαζί με μια καλύτερη διαχείριση στην διανομή του συνολικού ποσού. Οι αγρότες από την πλευρά τους θέλουν αφορολόγητο πετρέλαιο.
Πέρυσι δόθηκε στους αγρότες ρεύμα με τιμή 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα. Η τιμή αυτή όπως υποστηρίζουν οι αγρότες δεν ισχύει για όλο τον χρόνο αλλά έως και τον Αύγουστο. Από τότε έως και το τέλος του χρόνου οι χρεώσεις είναι αρκετά μεγαλύτερες. Εδώ η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να διατηρήσει την τιμή αυτή σταθερή για όλο τον χρόνο. Την ίδια ώρα οι αγρότες ζητούν ρεύμα με 7 λεπτά την κιλοβατώρα.
Τα τελευταία χρόνια χάνονται παραγωγές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Μύκητες και ασθενείς χτυπάνε αμπέλια ,αμύγδαλα και άλλες καλλιέργιες. Οι αγρότες ζητούν την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που αποζημιώνει και έως τώρα δεν περιλαμβάνει αυτές τις καταστροφές. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης είναι θετικό στην αλλαγή του κανονισμού που θα περιλαμβάνει πολλές από αυτές τις περιπέτειες, όμως επειδή ακόμη είναι στο στάδιο επεξεργασίας θα χρειαστεί για να καταθέσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα .
Την ίδια ώρα οι αγρότες δικαίως φωνάζουν για αναπληρώσει χαμένου εισοδήματος που έρχεται από τις μειωμένες τιμές των αγροτικών προϊόντων. Εδώ το υπουργείο επενδύει στο ταμείο αλληλοβοήθειας της Ε.Ε που θα μπορούσε να δώσει στους αγρότες το εισόδημα που χάνουν.
Πηγή: protothema.gr
- ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 13.05.2026 | 00:05
Eurovision 2026: Εκρηκτική η εμφάνιση του Akylas στον ημιτελικό -Το «Ferto» περασε στον τελικό του Σαββάτου [βίντεο] - ΛΑΡΙΣΑ | 12.05.2026 | 23:58
Έξι συλλήψεις στη Λάρισα σε αστυνομική επιχείρηση κατά της εγκληματικότητας - ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 22:07
Ηλιούπολη: «Μαμά και μπαμπά, δεν θέλω πια να ζω» – Σοκάρει το σημείωμα που άφησε η μία από τις δύο 17χρονες - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 12.05.2026 | 21:42
Ισοπαλία υποβιβασμού για την ΑΕΛ στο Αγρίνιο -δέχτηκε το γκολ στο 94! - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.05.2026 | 14:40
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναβαθμίζει με σύγχρονο εξοπλισμό το Νοσοκομείο Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.05.2026 | 14:28
Θεσσαλία: Στο επίκεντρο η μετακίνηση κτηνοτρόφων σε ενημερωτική εκδήλωση της Περιφέρειας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.05.2026 | 14:15
Μητσοτάκης για νοσηλευτές: Νέες παρεμβάσεις για μισθολογική στήριξη και θεσμική αναβάθμιση - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.05.2026 | 14:02
Δένδιας για το drone στη Λευκάδα: «Είναι ουκρανικό, πρόκειται για σοβαρό θέμα»
- ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 11:52
Σταύρος Φλώρος: Σε πολύ κρίσιμη κατάσταση - μάχη να κρατηθεί στη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 08:17
Σταύρος Φλώρος: Αυτός είναι ο παίκτης του Survivor που τραυματίστηκε - Ακρωτηριάστηκε στο δεξί πόδι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.05.2026 | 09:26
Αγριοβρώμη στα στάρια, ζιζάνια και μύκητες σε βίκο, φακή, σε απόγνωση οι Θεσσαλοί αγρότες- μόνη λύση η καύση σιτοκαλαμιών - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 12.05.2026 | 09:02
Δυσάρεστες εκπλήξεις από τις Βρυξέλλες για την αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 12.05.2026 | 08:33
Δύο Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.05.2026 | 12:43
Καθοδόν πληρωμές 807 εκατ., μέσα Ιουνίου ανοίγει το ΟΣΔΕ, το χρονοδιάγραμμα Σχοινά-Πιτσιλή - ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 00:24
Συνελήφθησαν 8 άτομα για τη ληστεία της τράπεζας με λεία 200.000 ευρώ στην Κάτω Τιθορέα -Εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός - ΛΑΡΙΣΑ | 12.05.2026 | 12:17
Εγκαίνια μετά... μουσικής για τη νέα γωνιά ανακύκλωσης στη Νέα Πολιτεία Λάρισας (ΦΩΤΟ+video)





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed