ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τέμπη: Κοντά (πια) στην προανακριτική – Αιφνιδιασμός από ΠΑΣΟΚ, τι θα κάνει το Μαξίμου
Θέμα χρόνου η επίσημη κίνηση της Χαριλάου Τρικούπη – Σχέδιο αντεπίθεσης στήνει η κυβερνητική πλειοψηφία

Η διαδικασία μιας προανακριτικής είναι πιο κοντά από ποτέ – σχεδόν προεξοφλείται. Αντικείμενο είναι το «μπάζωμα» – η αλλοίωση – του τόπου της τραγωδίας των Τεμπών, που καταγγέλλουν άλλωστε σε όλους τους τόνους οι οικογένειες των θυμάτων και για το οποίο η κυβέρνηση αφήνει ξαφνικά τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο να έγιναν αστοχίες σε επιχειρησιακό επίπεδο, απορρίπτοντας όμως επίμονα την κατηγορία ότι σκοπός ήταν η συγκάλυψη για οτιδήποτε.
Στο κάδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο τότε υφυπουργός στον πρωθυπουργό και νυν υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος. Σε μια κίνηση αιφνιδιασμού, το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει πρόταση για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Τριαντόπουλου. Και η επίσημη κατάθεση του αιτήματος δεν θα αργήσει.
Θεωρείται θέμα χρόνου να συγκροτηθεί συγκεκριμένο κατηγορητήριο και εάν η πασοκική πρόταση δεν κατατεθεί σήμερα, τότε αυτό αναμένεται να γίνει στην επόμενη Ολομέλεια, την Παρασκευή. Αυτή η εξέλιξη μοιραία ανεβάζει την ένταση καθώς και το περιεχόμενο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση και – το σημαντικότερο – θα ξεκλειδώσει γρήγορα νέες διαδικασίες.
Δεν αλλάζει το γεγονός ότι αναμένονται τα δύο κρίσιμα πορίσματα (του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στις 27 Φεβρουαρίου του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών – ΕΟΔΑΣΑΑΜ) ως προς το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας και τα αίτια της «πυρόσφαιρας» – της έκρηξης και της φωτιάς δηλαδή, μετά από τη σοκαριστική σύγκρουση με την επιβατική αμαξοστοιχία. Ούτε αλλάζει το γεγονός ότι οι μέρες ολοένα και φορτίζονται, όχι μόνο πολιτικά, αλλά πρωτίστως κοινωνικά, με κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια, καθ’ οδόν προς τη μαύρη επέτειο των δύο ετών από την εθνική τραγωδία στις 28 Φεβρουαρίου.
Δηλώσεις προθέσεων
Η κυβέρνηση αγωνιά να απεγκλωβιστεί το συντομότερο από τη θέση διαρκούς άμυνας (και αναδιπλώσεων) που βρέθηκε από την περασμένη Κυριακή, υπό το βάρος των μαζικών συγκεντρώσεων, και στήνει πλάνο αντεπίθεσης, χωρίς βεβαίως ακόμα τα κυβερνητικά και τα κομματικά στελέχη να καταφέρνουν να κρύψουν την αμηχανία έως την αποδιοργάνωση, που προκάλεσαν οι έκτακτες «διορθώσεις» στην κυβερνητική προσέγγιση της τραγωδίας. Αυτό το σχέδιο αντεπίθεσης, έστω η προσπάθειά τους, είναι ορατή ήδη: απέναντι στις κατηγορίες περί «συγκάλυψης», η κυβέρνηση σηκώνει το γάντι της αντιπολίτευσης και, θέλοντας να βγει από μια συνεχή απολογητική στάση, χρεώνει στους αντιπάλους της «πολιτική εργαλειοποίηση».
Το ίδιο αναμένεται να επιδιώξει και μέσω της προανακριτικής, που εκτός απροόπτου πλησιάζει. Προσώρας υπάρχουν και από τις δύο πλευρές οι δηλώσεις προθέσεων: από τη μία το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να κάνει πρόταση για την ειδική κοινοβουλευτική διαδικασία, από την άλλη το Μαξίμου προτίθεται να την κάνει δεκτή, δεδομένης της πρωθυπουργικής διαβεβαίωσης ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα σταθεί εμπόδιο σε έρευνα για «οποιονδήποτε», εφόσον η δικαιοσύνη πέφτει πάνω σε πολιτικά πρόσωπα και συντάσσεται συγκεκριμένο κατηγορητήριο.
«Να τα πει οργανωμένα»
Λένε από μόνες τους πολλά οι αναφορές του Μάκη Βορίδη από τα κοινοβουλευτικά έδρανα, προτού αποκαλυφθούν οι προθέσεις του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε όποιον έχει νέα στοιχεία «να τα πει οργανωμένα και συγκεκριμένα, να κάνει πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής», ρωτώντας χαρακτηριστικά, «έχετε γνώση της δικογραφίας; Θέλετε να μου πείτε σε ποια μαρτυρική κατάθεση αναφέρεται ότι πίεζε ο Τριαντόπουλος;».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ στηρίζεται για τη σύνταξη της πρότασής του σε έγγραφα από την εισαγγελία εφετών Λάρισας και σε μαρτυρία που φέρεται ότι επιβεβαιώνει όντως την παρουσία του Τριαντόπουλου σε σύσκεψη, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί ποτέ, ανάμεσα σε κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες στα Τέμπη τρία 24ωρα μετά το τραγικό δυστύχημα.
Κατά πληροφορίες, από την κυβέρνηση δεν «βλέπουν» νέα στοιχεία και, όπως έλεγαν στην πρώτη αντίδρασή τους χθες, θα τοποθετηθούν αφότου διαβάσουν «με ακρίβεια» και «σε όλες τις λεπτομέρειες» το αίτημα του ΠΑΣΟΚ. Αν και περιμένουν να δουν τον τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ θα στοιχειοθετήσει κατηγορία, η κίνησή τους μοιάζει να είναι προδιαγεγραμμένη: η αποδοχή της πρότασης.
Κι αυτό όχι μόνο γιατί η δημόσια διαβεβαίωση του πρωθυπουργού για μη παρεμπόδιση οποιασδήποτε διερεύνησης μάλλον είναι από μόνη της δεσμευτική στα μάτια των πολιτών. Επιπλέον γιατί στην πραγματικότητα στην κυβέρνηση φαίνεται να θεωρούν ότι μπορούν (και) μέσω αυτής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας να ενισχύσουν την αντεπίθεση στην αντιπολίτευση – σταθερά με την κατηγορία της «εργαλειοποίησης, αντί για την ανάδειξη της αλήθειας».
in.gr
- ΒΟΛΟΣ | 23.05.2026 | 21:50
Θλίψη στον Βόλο για την απώλεια της Κλεοπάτρας Παγωνοπούλου – «Εσβησε» το χαμόγελο της 60χρονης φιλολόγου - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 21:46
Τρομερός Τεντόγλου και νίκη με την κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο - ΒΟΛΟΣ | 23.05.2026 | 21:43
Μετάλλιο ανδραγαθίας στον Βολιώτη ανθυπαστυνόμο Μιχ. Σουντουλουμάκη: Μπήκε μπροστά και έσωσε τον διοικητή του σε επεισόδια - ΕΛΛΑΔΑ | 23.05.2026 | 21:24
Στην σκηνή του ΟΑΚΑ οι Iron Maiden – Πάνω από 50.000 θαυμαστές παραληρούν στη συναυλία τους - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 21:14 | video
Το βίντεο που ανάρτησε ο Κωστής Χατζηδάκης από την περιοδεία του στα έργα του Αχελώου (video) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 20:30
Στην εντατική ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Μάριος Οικονόμου μετά από σοβαρό τροχαίο στα Ιωάννινα - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 18:03
Πήγαινε Θεσσαλονίκη πεζός από τις σιδηροδρομικές γραμμές και..συνελήφθη - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 17:42
Η άγνωστη ιστορία της τραγωδίας της 5ης Μεραρχίας Κρητών στην Κατοχή στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Λάρισας (video)
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 22:42 | video
Ζημιές σε καλλιέργειες στη Θεσσαλία από το απογευματινό μπουρίνι (video) - ΒΟΛΟΣ | 22.05.2026 | 16:33
Βόλος: Γυναίκα παρασύρθηκε από νταλίκα – Στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 12:17
Χτύπημα της ΑΑΔΕ στο κύκλωμα λαθρεμπορίου υγραερίου σε 14 πόλεις- Κατασχέθηκαν βυτιοφόρα και σε Καρδίτσα, Τρίκαλα - ΛΑΡΙΣΑ | 22.05.2026 | 21:30
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών ο Αθανάσιος Δίχρης. - ΕΛΛΑΔΑ | 22.05.2026 | 11:50
Καιρός: «Τα χειρότερα έρχονται τις επόμενες ώρες» - Προειδοποίηση Μαρουσάκη για 6 περιοχές - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 17:06
Κωστής Χατζηδάκης: Στο τραπέζι η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο για τη σωτηρία της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 10:32
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 09:01
Καιρός: Δύσκολο το επόμενο 48ώρο - Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν καταιγίδες







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed