ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κλιματική αλλαγή: Το 2024 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά – «Νέο στάδιο στα ρεκόρ των θερμοκρασιών»
Το 2024 αναμένεται να αναδειχθεί ως η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ

Το 2024 αναμένεται να αναδειχθεί ως η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Κοπέρνικος.
Το 2024 αναμένεται να γίνει η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Κοπέρνικος που δημοσιεύθηκαν.
Πιο συγκεκριμένα, η χρονιά αποτελεί την πρώτη στη διάρκεια της οποίας η μέση θερμοκρασία της Γης θα είναι κατά 1,5° Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ενώ ο Οκτώβριος που διανύσαμε είναι ο δεύτερος πιο ζεστός που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα.
Η πιο ζεστή χρονιά
«Έπειτα από 10 μήνες του 2024 είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι το 2024 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ και η πρώτη (με τη θερμοκρασία) να είναι κατά 1,5° Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα», με βάση τα στοιχεία ERA5 του Κοπέρνικου, σχολίασε η Σαμάνθα Μπέρτζες αναπληρώτρια διευθύντρια της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) του Κοπέρνικου.
Είναι μάλιστα «πιθανό» η υπερθέρμανση του πλανήτη να ξεπέρασε τον 1,55° Κελσίου στη διάρκεια του 2024.
«Πρόκειται για ένα νέο στάδιο στα ρεκόρ των παγκόσμιων θερμοκρασιών και θα πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να ενισχύσουμε τις φιλοδοξίες μας στην επόμενη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, την COP29», υπογράμμισε η Μπέρτζες.
Η COP αυτή, που ξεκινά στις 11 Νοεμβρίου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, θα είναι αφιερωμένη στην αναζήτηση τρόπων για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.
Υψηλές θερμοκρασίες
Σύμφωνα με τον Κοπέρνικο, ο Οκτώβριος του 2024 ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί παγκοσμίως μετά τον Οκτώβριο του 2023, με τη μέση θερμοκρασία να φτάνει τους 15,25 ° Κελσίου. Πρόκειται για αύξηση κατά 1,65° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή (1850-1900).
Πρόκειται επίσης για τον 15ο συνεχή μήνα σε μια περίοδο 16 μηνών κατά τον οποίο η μέση θερμοκρασία ήταν υψηλότερη κατά 1,5° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.
Αυτός ο συμβολικός αριθμός αντιστοιχεί στο πιο φιλόδοξο όριο που είχε τεθεί από την παγκόσμια κοινότητα στο Παρίσι το 2015, με στόχο να συγκρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2°Κελσίου και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να περιοριστεί στον 1,5° Κελσίου.
Σύμφωνα όμως με τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς του ΟΗΕ, ο κόσμος δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση σε σωστή πορεία για να πετύχει το όριο αυτό.
Με τις υφιστάμενες πολιτικές η υπερθέρμανση του πλανήτη αναμένεται να φτάσει το «καταστροφικό» επίπεδο των 3,1° Κελσίου στη διάρκεια αυτού του αιώνα, όπως εκτιμά το πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP). Και ακόμη κι αν ληφθούν υπόψη όλες οι δεσμεύσεις για την υιοθέτηση καλύτερων πολιτικών, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6° Κελσίου.
in.gr
- ΔΙΕΘΝΗ | 15.03.2026 | 18:16
Με δάνειο 42 εκατ. ευρώ από εταιρεία Ισραηλινών αγόρασε ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ πολυτελή ακίνητα στο Λονδίνο - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 15.03.2026 | 18:08
Σκληρή ανάρτηση Θανάση Φούντα προέδρου ΕΛΜΕ Λάρισας για το προσυνέδριο: «Καλοταϊσμένοι και ζήτουλες αξιωμάτων» - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 15.03.2026 | 17:54
Η Ελλάδα στοχεύει να γίνει περιφερειακός κόμβος Data Centers – Επενδυτικά σχέδια άνω του 1 GW - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 15.03.2026 | 17:26
Καλάθι του Νονού: Πότε θα εφαρμοστεί και ποια προϊόντα θα περιλαμβάνει - ΕΛΛΑΔΑ | 15.03.2026 | 17:13
Νέο περιστατικό βίας στη Θεσσαλονίκη: «Άτομα με κράνη εισέβαλαν σε αγώνα πόλο παίδων» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.03.2026 | 16:59
Τσιάρας: Η ελληνική αγροδιατροφή στην πρώτη γραμμή της εξωστρέφειας – Έναρξη της FOOD EXPO 2026 - ΔΙΕΘΝΗ | 15.03.2026 | 16:50
Η ΕΕ συζητά το ενδεχόμενο διεύρυνσης της ναυτικής αποστολής "Ασπίδες" στο Στενό του Χορμούζ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 15.03.2026 | 15:17
Τον ηθοποιό Γιάννη Στάνκογλου τίμησε το 41ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας
- ΛΑΡΙΣΑ | 14.03.2026 | 14:17
Λιποθυμικό επεισόδιο την ώρα του προσυνεδρίου - έγκαιρη επέμβαση γιατρών (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 14.03.2026 | 21:23
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε ο Χρήστος Χριστοδούλου σε ηλικία 59 ετών - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.03.2026 | 10:11
Τακούδης: Bροχές από Τρίτη στη Θεσσαλία και χιόνια στα ορεινά - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 14.03.2026 | 12:21
Συνάντηση αγροτών των μπλόκων με Μητσοτάκη στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.03.2026 | 10:34
Τακούδης: Χιόνια μέχρι και μισό μέτρο στα ορεινά Δυτικής Θεσσαλίας και ισχυρές βροχές στο Πήλιο - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 14.03.2026 | 19:47
Φωτογραφικά κλικς από την παρουσία Μητσοτάκη στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) -και το βίντεο του προσυνεδρίου - ΛΑΡΙΣΑ | 14.03.2026 | 14:27
Μητσοτάκης από Λάρισα: Το έργο της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία θα προχωρήσει (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 14.03.2026 | 08:45
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed