ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ευλογιά προβάτων: Σε ποιες Περιφέρειες εφαρμόζονται νέα μέτρα και σε ποιες αίρονται
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Μετά την εφαρμογή των δεκαήμερων περιοριστικών μέτρων με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των προβάτων και με δεδομένα τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά την επικράτεια, κατόπιν εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ισχύουν από 1/11/2024 έως 8/11/2024,τα εξής μέτρα:
1. Εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, όπως ορίζονται στον Καν.687/2020, στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Επιτροπής καθώς και στις σχετικές εγκυκλίους όπως τροποποιούνται και ισχύουν κάθε φορά.
2. Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή.
3. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
i. Τα αιγοπρόβατα δεν έχουν μετακινηθεί από την σταυλική εγκατάσταση αποστολής για τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την μετακίνηση.
ii. Διενεργείται κλινική εξέταση στα ζώα από επίσημους κτηνιάτρους (του ΥΠΑΑΤ, εποπτευομένων φορέων και Περιφερειών), εντός 24 ωρών πριν την μετακίνηση.
iii. Τα αιγοπρόβατα παραμένουν εντός των σταυλικών εγκαταστάσεων στον τόπο προορισμού για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την μετακίνηση. Κατά το διάστημα αυτό πραγματοποιείται από επίσημους κτηνιάτρους κλινική επιτήρηση στα ζώα.
iv. Μετά την άφιξή τους, η διαχείριση των αιγοπροβάτων γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και την επιζωοτία της Ευλογιάς των προβάτων, στην περιοχή της κάθε σταβλικής εγκατάστασης.
4. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν σε Περιφέρειες της χώρας που είναι ελεύθερες του νοσήματος, ήτοι στις Περιφερειακές Ενότητες των Περιφερειών Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.
Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.
Για τις μετακινήσεις προς σφαγή τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της ΠΕ ή στα πλησιέστερα με τη συγκεκριμένη εμπορική εκμετάλλευση σφαγεία βάσει ανάλυσης κινδύνου.
Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).
Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται, με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών
κλπ.).
Στις 08/11/2024 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 21.05.2026 | 07:32
Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη: «Δεν θα επιβάλουν πρωθυπουργό οι παράγοντες πίσω από κλειστές πόρτες» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.05.2026 | 22:50
«Πρωταθλήτρια» στη νόσο Πάρκινσον η Θεσσαλία λόγω φυτοφαρμάκων! - ΒΟΛΟΣ | 20.05.2026 | 22:28
Σημαντική αύξηση περιστατικών ενδοσχολικής βίας στα σχολεία της Μαγνησίας - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 20.05.2026 | 22:21
Ανατιμήσεις «φωτιά» σε βασικά προϊόντα – Σε απόγνωση τα νοικοκυριά - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.05.2026 | 22:09
Αναστάτωση μετά την ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝ Λάρισας για καθυστερήσεις στις πληρωμές και μη πιστοποίηση της ΑΑΔΕ - ΕΛΛΑΔΑ | 20.05.2026 | 22:06
«Μαφία» στα Βορίζια: «Ζούμε σε καθεστώς φόβου» ανέφεραν σε μήνυση του 2024 κάτοικοι του Αμαρίου - ΛΑΡΙΣΑ | 20.05.2026 | 21:58
Λάρισα: Στο πάρκο των Χρωμάτων το «Δέντρο του αγώνα για Δικαιοσύνη» για το δυστύχημα των Τεμπών - ΤΡΙΚΑΛΑ | 20.05.2026 | 21:29
Η ανάρτηση Πλακιά για την μήνυση Καρυστιανού: Απίστευτο! Όσοι δεν πιστεύουν στην δικαιοσύνη ή την αστυνομία τρέχουν πρώτα εκε
- ΒΟΛΟΣ | 20.05.2026 | 10:04
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 20.05.2026 | 13:10
Θρίλερ εν κινήσει στη Ναύπακτο: Τεράστιο φίδι μπλόκαρε το τιμόνι αυτοκινήτου - ΛΑΡΙΣΑ | 20.05.2026 | 18:10
Τραυματίας μετά από σύγκρουση ΙΧ με μηχανάκι στα Τάμπάκικα στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.05.2026 | 09:50
Τακούδης- επικαιροποίηση: Βροχερός καιρός στη Θεσσαλία μέχρι Κυριακή χωρίς έντονα φαινόμενα (χαλάζι) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.05.2026 | 18:50
Αυτά είναι τα οικολογικά σχήματα που θα πληρωθούν το Μάιο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.05.2026 | 22:50
«Πρωταθλήτρια» στη νόσο Πάρκινσον η Θεσσαλία λόγω φυτοφαρμάκων! - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.05.2026 | 12:49
Καιρός: Θερμικός θόλος φέρνει απότομη ανατροπή στην Ελλάδα - Πότε θα ανέβει ραγδαία η θερμοκρασία - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.05.2026 | 11:49
Σχοινάς για ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα Βορίζια είναι το τελευταίο επεισόδιο στο... πάρτι -Ούτε ευρώ στα λαμόγια







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed