ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Ανοιχτή επιστολή: Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στη Σκοπιά Φαρσάλων
Ανοιχτή επιστολή από τους Δημήτρη Γεωργούση, Ευάγγελο Καραπέτσα

14.10.2024 | 10:45
Ανοιχτή επιστολή από τους Δημήτρη Γεωργούση, Ευάγγελο Καραπέτσα
Μερικές σταράτες ανεπιτήδευτες κουβέντες, για τα φωτοβολταϊκά της Σκοπιάς Φαρσάλων.
- Το χωριό περικλείεται ασφυκτικά από τα σχεδιαζόμενα φωτοβολταϊκά με βάση την τελική άδεια που εκδόθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, (δείτε τη σχετική φωτογραφία κάτω).
- Εγκαθίστανται σε αγροτική γή υψηλής παραγωγικότητας, αφού τα κτήματα αυτά ανήκουν κυρίως σε συντριπτικό ποσοστό στον αναδασμό του χωριού, είναι αρδεύσιμα ή εν δυνάμει αρδεύσιμα από αδειοδοτημένες ηλεκτροδοτούμενες λειτουργούσες γεωτρήσεις και από αντλητικά συγκροτήματα εγκατεστημένα στον ποταμό Ενιπέα.
- Αληθεύει ότι πολλοί ιδιοκτήτες, οι περισσότεροι της περιοχής, πούλησαν τα κτήματα τους, εκτιμώντας τις ανάγκες τους, αλλά αγνοώντας τις μακροπρόθεσμες καταστροφικές συνέπειες, αφού δευτερευόντως ασχολούνταν με αυτά. Η νέα ιδιοκτησία στην αγροτική γη δεν πρέπει να οδηγεί αυτόματα και στην αλλαγή της χρήσης της. (π.χ. κανένας λογικός άνθρωπος δεν υποστηρίζει ότι η ιδιοκτησία ενός αυτοκινήτου οδηγεί αυτόματα και στην χρήση του ως ταξί, ή μιας κατοικίας ως αδήλωτου ξενοδοχείου).
- Είναι αλήθεια ότι η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, τουλάχιστον ολιγώρησε να ελέγξει αποτελεσματικά τις υπηρεσίες της, στην έκδοση μη νόμιμων εγγράφων, που συνέβαλαν στη δημιουργία της σημερινής κατάστασης. Είμαστε σίγουροι για τη διαπίστωση του γεγονότος αυτού από την σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας και αναριωτόμαστε για την καθυστέρηση της αντίδρασης εκ μέρους τους. Δεν κατανοούμε τα γραφειοκρατικά προσκόμματα που υψώνονται όταν ως πολίτες αναζητούμε έγγραφά τους. Σίγουρα η «καυτή πατάτα» είναι στα χέρια τους. Τελικά επί των ημερών τους συντελείται αυτό που σχεδιάστηκε προηγούμενα.
- Η αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής εγκατάστασης, όπως αναφέρεται από έγκυρους επιστήμονες επιφέρει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στις παρακείμενες καλλιέργειες, στη ζωή του χωριού και στις αγρό-κτηνοτροφικές εκμεταλεύσεις των κατοίκων του, που θα παραδώσουν στα παιδιά τους κυριολεκτικά «καμένη γή», αναγκάζοντάς τα να εγκαταλείψουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους.
- Ποτέ στο χωριό δεν εμφανίστηκε και δεν συζητήθηκε η περιβαλλοντική μελέτη επιπτώσεων (ΜΠΕ), που συνοδεύει έργα αντίστοιχου μεγέθους, με ευθύνη δημοτικών και κοινοτικών παραγόντων. Να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή, παραγγέλθηκε και υλοποιήθηκε από μικρές εταιρείες και αργότερα η τελική αδειοδότηση που εξασφαλίστηκε, εκχωρήθηκε σε θυγατρική πολύ μεγάλης και σοβαρής εταιρείας.
- Ζητάμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το συντομότερο δυνατό να αναλάβει να αναθέσει επικαιροποιημένη περιβαλλοντική μελέτη επιπτώσεων σε σχετικό τμήμα ελληνικού πανεπιστημίου ή ερευνητικού ινστιτούτου, που θα λαμβάνει υπόψη της τη διαμορφούμενη κατάσταση στο χωριό, εάν εκτελεστεί ένα έργο τέτοιας κλίμακας, μεριμνώντας για τις «εγκλωβιζόμενες» καλλιέργειες και αγροκτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οι οποίες εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη λειτουργία τους. Μεριμνώντας εκ των υστέρων, εν τέλει για τη ζωή στο χωριό μας. Θεωρούμε ότι ο Περιφερειάρχης, συμμερίζεται απόλυτα την δημόσια απαίτησή μας και θα συνδράμει τάχιστα στην υλοποίησή της. Ελπίζουμε ότι η σημερινή εταιρεία που κατέχει την άδεια του φωτοβολταϊκού, εκτιμά περισσότερο το «όνομά» της, από ένα πρόσκαιρο όφελος συνοδευόμενο με μια καταστροφική παρέμβαση στη ζωή των ανθρώπων.
- Αγνοούμε προς το παρόν, τις εύλογες «αναφορές – διαπιστώσεις», γνωστών και φίλων, που μας προειδοποιούν, υπενθυμίζοντας μας τα ισχυρά συμφέροντα που υλοποιούν την επένδυση, θεωρώντας, ότι στη σημερινή Ελλάδα κανενός η προσωπική και οικογενειακή υπόσταση δεν κινδυνεύει, ενόσω διεκδικεί ή συνδράμει σε οποιοδήποτε νόμιμο δικαίωμα, όσο μεγάλο σε μέγεθος και αν είναι το οικονομικό διακύβευμα.

- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 28.02.2026 | 12:31
Κυριάκος Μητσοτάκης για Τέμπη: Οι ευθύνες για την τραγωδία να αποδοθούν αυστηρά και αμερόληπτα - ΔΙΕΘΝΗ | 28.02.2026 | 12:26
Διάγγελμα Τραμπ: Ξεκινήσαμε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν, θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχει πυρηνικά - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.02.2026 | 12:20
Με τη συνδρομή σκύλων – ανιχνευτών οι έρευνες στη «Βιολάντα» - ΒΟΛΟΣ | 28.02.2026 | 12:15
Σύλληψη 60χρονου στον Αλμυρό για φθορές σε γεώτρηση ύδρευσης στην Ευξεινούπολη - ΛΑΡΙΣΑ | 28.02.2026 | 12:13
Γ. Λαμπρούλης για Τέμπη: Διαδηλώνουμε απαιτώντας «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» - ΛΑΡΙΣΑ | 28.02.2026 | 12:10
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.02.2026 | 12:04
Καρδίτσα- 3 χρόνια από τα Τέμπη: «Αγώνας για την δικαίωση των παιδιών μας» - ΛΑΡΙΣΑ | 28.02.2026 | 11:53
Βουβός πόνος και θλίψη από τους συγγενείς σήμερα τρία χρόνια μετά στον τόπο της τραγωδίας των Τεμπών (ΦΩΤΟ+video)
- ΛΑΡΙΣΑ | 28.02.2026 | 10:59
Τροχαίο με δύο τραυματίες έξω από τη Λάρισα στο νέο Κοιμητήριο - ΕΛΛΑΔΑ | 27.02.2026 | 09:49
Πυρά Βουτσινά σε Καρυστιανού: «Η δολοφονία του αδερφού μου δεν έχει καμία δουλειά σε πολιτικό σποτάκι» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.02.2026 | 18:36
Bράδυ Παρασκευής η επίσημη παράταση για διορθώσεις monitoring και δηλώσεις ΟΣΔΕ μάλλον έως 15 Μαρτίου - ΛΑΡΙΣΑ | 27.02.2026 | 15:40
Κωνσταντοπούλου από Λάρισα: Δεν θα γίνουν ανεκτές πρακτικές συγκάλυψης - ΛΑΡΙΣΑ | 27.02.2026 | 09:46
Αγρότες της Αγιάς βγαίνουν με τρακτέρ στην πλατεία για ένταξη σε πρόγραμμα ad hoc μήλων,καστάνων, αχλαδιών - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 27.02.2026 | 18:23
Το παράδειγμα της Ινδίας και της Ελλάδας στο βαμβάκι - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.02.2026 | 18:45
Η Κομισιόν ζητά αμεση εφαρμογή της Mercosur παρακάμπτοντας το «πάγωμα» από το Ευρωκοινοβούλιο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.02.2026 | 18:30
Χρίστος Δήμας: Στο 93% η πρόοδος κατασκευής στο Βόρειο Τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Ε65





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed