ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Χαρακόπουλος: Προκλητικοί λογαριασμοί ρεύματος σε γεωτρήσεις πλημμυροπαθών αγροτών
Σε χωράφια με κατεστραμμένες υποδομές ρευματοδότησης!

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:
Προκλητικοί λογαριασμοί ρεύματος σε γεωτρήσεις πλημμυροπαθών αγροτών
• Σε χωράφια με κατεστραμμένες υποδομές ρευματοδότησης!
«Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να διαγραφούν οι προκλητικές χρεώσεις ρεύματος και οι προσαυξήσεις σε μη αποκατεστημένες αρδευτικές παροχές, οι οποίες έχουν εξοργίσει τους αγρότες των παρακάρλιων περιοχών, όπου τα δίκτυα άρδευσης και οι υποδομές ρευματοδότησης καταστράφηκαν ολοσχερώς;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς έγινε αποδέκτης παραπόνων πλημμυροπαθών αγροτών για λογαριασμούς της ΔΕΗ για μη αποκατεστημένες αρδευτικές παροχές, για τις οποίες, όμως, έχουν εξοφληθεί οι οφειλές για το 2023 ή για λογαριασμούς με προσαυξήσεις με περίοδο κατανάλωσης μετά τις περυσινές καταστροφές. Στην ερώτησή του σημειώνει ότι «οι πλημμύρες πριν ένα χρόνο στη Θεσσαλία δημιούργησαν σοβαρότατες ζημιές στις υποδομές της πρωτογενούς παραγωγής. Ειδικά στην περιοχή της Κάρλας, χιλιάδες στρέμματα γης πλημμύρισαν επί μακρόν, χάθηκαν παραγωγές, δίκτυα άρδευσης και υποδομές ρευματοδότησης καταστράφηκαν ολοσχερώς και κατά συνέπεια δημιουργήθηκαν προβλήματα με οφειλές των αγροτών προς την ΔΕΗ.
Προς αρωγή των πληγέντων η πολιτεία, πέραν των αποζημιώσεων, φρόντισε να διευθετήσει τις οφειλές από ρεύμα που χρησιμοποιείται για άρδευση με ΚΥΑ με τίτλο «Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας πληγεισών περιοχών από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023», ΦΕΚ B- 3162/04.06.2024.
Όμως, τον τελευταίο καιρό αγρότες των παρακάρλιων περιοχών διαμαρτύρονται διότι ενώ οι κατεστραμμένες αρδευτικές παροχές τους δεν είναι ακόμη σε λειτουργία, και παρότι έχουν εξοφλήσει τις περυσινές οφειλές τους, λαμβάνουν λογαριασμούς της ΔΕΗ ως έναντι για περίοδο κατανάλωσης από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2024.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 «Διαδικασία ένταξης δικαιούχων στη ρύθμιση» της ανωτέρω ΚΥΑ, δίνονταν το δικαίωμα ρύθμισης οφειλών για παροχές αποκλειστικά για σκοπούς άρδευσης, με ηλεκτρονική αίτηση σε ειδική διαδικτυακή πύλη του ΔΕΔΔΗΕ από την 10.06.2024 έως και την 15.07.2024. Ωστόσο, οι συνεπείς πλημμυροπαθείς αγρότες που είχαν ήδη εξοφλήσει τις οφειλές τους πριν την έκδοση της ΚΥΑ, για καταναλώσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, δεν είχαν κάποιο προφανή λόγο να ακολουθήσουν την διαδικασία του άρθρου 3. Συνεπώς, λαμβάνοντας λογαριασμούς με χρεώσεις που αφορούν περίοδο μετά τον Daniel, και εφόσον οι παροχές τους δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη, αντιδρούν έντονα.
Επίσης, υφίστανται διαμαρτυρίες αγροτών για την αποστολή λογαριασμών ρεύματος με προσαυξήσεις για πλημμυρισμένες αρδευτικές παροχές και περίοδο κατανάλωσης, που περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα που οι παροχές αυτές είναι κατεστραμμένες.
Σε κάθε περίπτωση, και αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του κράτους να αμβλύνει τις οικονομικές επιπτώσεις από τις πλημμύρες, ζητούν παρεμβάσεις που θα ξεκαθαρίζουν την κατάσταση και θα τους απαλλάξουν από χρεώσεις ρεύματος σε αρδευτικές παροχές που λόγω των πλημμυρών δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί».
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 24.09.2026 | 19:02
Θεσσαλία: από την παραγωγική δύναμη στον εξαγωγικό και επενδυτικό κόμβο - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 24.09.2026 | 18:52
Στη Μονή Σινά ο Φαραντούρης για το ιδιοκτησιακό: «Να στηριχθεί ο Αρχιεπίσκοπος και οι μοναχοί» - ΛΑΡΙΣΑ | 24.09.2026 | 18:49
Σύλληψη 24χρονου στα Φάρσαλα για υπόθεση ρευματοκλοπής - ΔΙΕΘΝΗ | 24.09.2026 | 18:43
Σι: «Η παγίδα του Θουκυδίδη μπορεί να ξεπεραστεί» - ΛΑΡΙΣΑ | 24.09.2026 | 18:34
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία του επιχειρείν- εκδήλωση του ΣΘΕΒ στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 24.09.2026 | 17:18
Καιρός: Αντικυκλωνική «ομπρέλα» με παγίδα τον Οκτώβριο - Η Μεσόγειος που βράζει φέρνει κίνδυνο ισχυρών φαινομένων - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.09.2026 | 17:13
Εγκρίσεις 86 εκατ. ευρώ για Νέους Αγρότες, Νοέμβριο ακολουθεί η πληρωμή - ΛΑΡΙΣΑ | 24.09.2026 | 16:21
Η Τυτώ κερδίζει έδαφος στην αγροτική Θεσσαλία: 88,5% χρήση των φωλιών στο Κιλελέρ (ΦΩΤΟ)
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.09.2026 | 09:06
Μαύρα σύννεφα πάνω από τα βαμβακοχώραφα της Θεσσαλίας-αγωνία για βροχές και διεθνή τιμή - ΒΟΛΟΣ | 24.09.2026 | 09:10
Τραγωδία στον Αλμυρό: Πέθανε 48χρονος πατέρας δύο παιδιών - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 24.09.2026 | 13:27
Λάρισα–Τρίκαλα: Ένας δρόμος που δεν αντέχει άλλη καθυστέρηση -καθημερινό μποτιλιάρισμα μετά την Τερψιθέα (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 23.09.2026 | 20:16
Συναγερμός στα κινητά χιλιάδων Ελλήνων: Τι σημαίνει το πράσινο και το λευκό χαρτί από τον Στρατό που έρχεται στο Gov.gr - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.09.2026 | 08:51
Καιρός: Έρχεται νέα επιδείνωση - Η προειδοποίηση Αρναούτογλου και η τάση για τον Οκτώβρη - ΛΑΡΙΣΑ | 23.09.2026 | 11:18
Τραυματίστηκε σε ένοπλη συμπλοκή ο Αρχιφύλακας Παναγ. Αναγνώστου και τιμήθηκε 4 xρόνια μετά για ανδραγαθία (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.09.2026 | 08:42
Θλίψη στη Λάρισα; Απεβίωσε σε ηλικία 59 ετών η Βασιλική Καραθάνου - ΛΑΡΙΣΑ | 23.09.2026 | 12:44
Δήμος Λαρισαίων: «Η βροχή διέκοψε τη συναυλία, όχι τη γιορτή» – Θα επαναληφθεί η συναυλία του Λευτέρη Πανταζή

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed