ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Ιράν: Ο Χαμενεΐ έδωσε εντολή για άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ, λένε οι New York Times
Τι αποκαλύπτει το αμερικανικό Μέσο που προμηνύει επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή - Ποιες επιλογές εξετάζει η Τεχεράνη

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έδωσε εντολή στο Ιράν να πλήξει άμεσα το Ισραήλ, σε αντίποινα για τη δολοφονία στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σύμφωνα με τρεις Ιρανούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την εντολή, και μεταδίδουν οι New York Times.
Ο κ. Χαμενεΐ έδωσε την εντολή σε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν το πρωί της Τετάρτης, λίγο αφότου το Ιράν ανακοίνωσε ότι ο Ισμαήλ Χανίγια είχε σκοτωθεί, δήλωσαν οι τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη των Φρουρών της Επανάστασης. Ζήτησαν να μην δημοσιευθούν τα ονόματά τους, διότι δεν είχαν την εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημοσίως.
Το Ιράν και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία- το οποίο δεν αναγνώρισε ούτε διέψευσε τη δολοφονία του Χανίγια, ο οποίος βρισκόταν στην Τεχεράνη για την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν. Κατά τη διάρκεια σχεδόν 10 μηνών πολέμου στη Γάζα, το Ιράν προσπάθησε να επιτύχει μια ισορροπία, ασκώντας πίεση στο Ισραήλ με έντονα αυξημένες επιθέσεις από τους συμμάχους του και τις πληρεξούσιες δυνάμεις του στην περιοχή, αποφεύγοντας παράλληλα έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των δύο εθνών.
Οι επιλογές που εξετάζει η Τεχεράνη
Τον Απρίλιο, το Ιράν πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη και πιο ανοιχτή επίθεσή του στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες εχθρότητας, εκτοξεύοντας εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αντίποινα για ένα ισραηλινό χτύπημα στο συγκρότημα της πρεσβείας του που σκότωσε αρκετούς Ιρανούς στρατιωτικούς διοικητές στη Δαμασκό της Συρίας. Αλλά ακόμη και αυτή η επίδειξη δύναμης είχε τηλεγραφηθεί αρκετά νωρίτερα, σχεδόν όλα τα όπλα καταρρίφθηκαν από το Ισραήλ και τους συμμάχους του και προκλήθηκε μικρή ζημιά.
Τώρα δεν είναι σαφές πόσο δυναμικά θα απαντήσει το Ιράν και αν θα βαθμολογήσει και πάλι την επίθεσή του για να αποφύγει την κλιμάκωση.
Οι Ιρανοί στρατιωτικοί διοικητές εξετάζουν μια άλλη συνδυασμένη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή του Τελ Αβίβ και της Χάιφα, αλλά θα φροντίσουν να αποφύγουν τα πλήγματα σε πολιτικούς στόχους, δήλωσαν οι Ιρανοί αξιωματούχοι. Μια επιλογή που εξετάζεται είναι μια συντονισμένη επίθεση από το Ιράν και άλλα μέτωπα όπου έχει συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης, της Συρίας και του Ιράκ, για μέγιστο αποτέλεσμα, είπαν.
Ο Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο για όλα τα κρατικά θέματα και είναι επίσης ο αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων, έδωσε εντολή στους στρατιωτικούς διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης και του στρατού να προετοιμάσουν σχέδια τόσο για επίθεση όσο και για άμυνα σε περίπτωση που ο πόλεμος επεκταθεί και το Ισραήλ ή οι Ηνωμένες Πολιτείες χτυπήσουν το Ιράν, είπαν οι αξιωματούχοι.
Στη δημόσια δήλωσή του για τον θάνατο του Χανίγια, ο Χαμενεΐ έδωσε το μήνυμα ότι το Ιράν θα προβεί σε άμεσα αντίποινα, λέγοντας ότι «βλέπουμε την εκδίκηση για το αίμα του ως καθήκον μας», επειδή συνέβη στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Είπε ότι το Ισραήλ έθεσε τις βάσεις για να λάβει «μια αυστηρή τιμωρία».
Δηλώσεις άλλων Ιρανών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του νέου προέδρου, Μασούντ Πεζεσκιάν, του υπουργείου Εξωτερικών, των Φρουρών και της αποστολής του Ιράν στον ΟΗΕ, ανέφεραν επίσης ανοιχτά ότι το Ιράν θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ και ότι έχει δικαίωμα να αμυνθεί σε μια παραβίαση της κυριαρχίας του.
Διάγγελμα Νετανιάχου χωρίς αναφορά στην εξόντωση Χανίγια - «Έρχονται δύσκολες μέρες, είμαστε προετοιμασμένοι για όλα»
Το Ισραήλ θα απαντήσει με σθένος σε οποιαδήποτε επίθεση, διαμήνυσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και ενός υψηλόβαθμου στρατιωτικού ηγέτη της λιβανέζικης Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.
«Πολίτες του Ισραήλ, έρχονται δύσκολες μέρες. Μετά το πλήγμα στη Βηρυτό αντηχούν απειλές απ’ όλες τις κατευθύνσεις. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια και θα παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Το Ισραήλ θα επιβάλει βαρύ τίμημα σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον μας, από οποιαδήποτε πλευρά», ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στη δήλωσή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
protothema.gr
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 05.02.2026 | 23:42
Βρέθηκε η διαρροή στον σωλήνα του προπανίου που προκάλεσε την έκρηξη στη Βιολάντα - ΛΑΡΙΣΑ | 05.02.2026 | 21:37
H παράταξη του δημάρχου θανάση Μαμάκου «Η Λάρισα που μας αξίζει!» έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.02.2026 | 21:27
Συναγερμός στη Λάρισα για πυρκαγιά σε διαμέρισμα 6ου ορόφου- μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.02.2026 | 19:56
Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΝΙΚΗΣ παρουσία Δημ. Νατσιού στη Λάρισα (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.02.2026 | 19:32
«Λάρισα Θερμοηλεκτρική»: Ξεκινά στη Λάρισα η κατασκευή μιας από τις μεγαλύτερες ενεργειακές επενδύσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 05.02.2026 | 19:26
Ο δημοφιλής ηθοποιός Γιάννης Καπετάνιος παρουσιάζει φέτος το Φαρσαλινό Καρναβάλι με άρωμα… γύρου του κόσμου! - ΒΟΛΟΣ | 05.02.2026 | 19:18
Βόλος: Προσπάθησε να σφαχτεί με μαχαίρι και να πηδήξει από μπαλκόνι για να τελειώσει το μαρτύριό της… - ΛΑΡΙΣΑ | 05.02.2026 | 19:02
Ενημερωτικό σεμινάριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στη Λάρισα (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 05.02.2026 | 21:27
Συναγερμός στη Λάρισα για πυρκαγιά σε διαμέρισμα 6ου ορόφου- μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 05.02.2026 | 08:29
Σε καθεστώς ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης οι πληγέντες από τον «Ντάνιελ» στο Ν. Καρδίτσας - ΛΑΡΙΣΑ | 05.02.2026 | 07:37
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 05.02.2026 | 16:48
Τραγωδία στη Λάρισα: Νεκρός άντρας που έπεσε από μπαλκόνι 4ου ορόφου - ΛΑΡΙΣΑ | 05.02.2026 | 10:58
Φάνης Τακούδης: Νέες καταιγίδες στα ορεινά Δυτ. Θεσσαλίας και ισχυροί ανατολικοί άνεμοι στα παράλια Λάρισας - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.02.2026 | 07:33
Όσο καθυστερούν τα έργα ορεινής υδρονομίας τόσο θα πλημμυρίζει η Θεσσαλία (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.02.2026 | 19:56
Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΝΙΚΗΣ παρουσία Δημ. Νατσιού στη Λάρισα (ΦΩΤΟ+video) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 05.02.2026 | 07:55
Βιολάντα: Μελέτες χωρίς αυτοψία - Τι ισχυρίζεται ο μηχανικός για το υπόγειο «φάντασμα»






















![Τουρκία: Οκτώ νεκροί και 26 τραυματίες σε δυστύχημα με λεωφορείο στην Αττάλεια [βίντεο]](include/docs/00500185923_1ab.jpg)













Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed