ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΕΦΑΣΥ για δηλώσεις ΟΣΔΕ: Τα χρονοδιαγράμματα όπως και η υπομονή μας έχουν εξαντληθεί
Το ΟΣΔΕ 2024 παραμένει «σχεδόν κλειστό» και προκαλεί προβλήματα

Τη δυσαρέσκεια των αγροτών εξέφρασε η ΠΕΦΑΣΥ με ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με το σύστημα των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2024 που παραμένει ακόμη κλειστό.
Όπως αναφέρει η Ένωση, «η διαδικασία δεν πρόκειται να προχωρήσει εντός των επόμενων ημερών πράγμα που σημαίνει ότι οι ημερολογιακές μέρες που υπολείπονται μέχρι τις πιθανές ημερομηνίες πληρωμής προκαταβολής του φθινοπώρου αρχίζουν και λιγοστεύουν», καλώντας παράλληλα το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να δώσουν άμεσα τελική λύση σ ’αυτό το τεράστιο πρόβλημα.
Η ανακοίνωση της ΠΕΦΑΣΗ
«Ακόμα και σήμερα, 10 Ιουλίου, το σύστημα των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2024 παραμένει κλειστό. Η διαδικασία, καθώς φαίνεται, δεν πρόκειται να προχωρήσει εντός των επόμενων ημερών πράγμα που σημαίνει ότι οι ημερολογιακές μέρες που υπολείπονται μέχρι τις πιθανές ημερομηνίες πληρωμής προκαταβολής του φθινοπώρου αρχίζουν και λιγοστεύουν.
Τα ΚΥΔ παραμένουν σε ετοιμότητα από τη 1η Απριλίου τηρώντας όλα τα προ απαιτούμενα και πληρώντας όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές που χρειάζονται για την λειτουργία τους. Πλέον, διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι η κωλυσιεργία οφείλεται στην διαμάχη των δύο εταιρειών που αποτελούν σύμπραξη τον τεχνικό σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και εφόσον δεν τηρούνται συμβατικές υποχρεώσεις όπως ορίστηκε από έγγραφο του οργανισμού τις προηγούμενες μέρες θα έπρεπε ήδη να είναι έκπτωτες σε σχέση με την σύμβαση.
Στις τελευταίες ανακοινώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τρίτους τρόπους διενέργειας των δηλώσεων καλλιέργειας έχουμε να αναφέρουμε τα εξής :
- Να διατηρήσουν τα ΚΥΔ στο ακέραιο τους όρους της πιστοποίησης με την οποία έχουν πιστοποιηθεί ως ΚΥΔ από το 2022 και να μη χρησιμοποιούν τρίτες λύσεις οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες. Υπενθυμίζουμε ότι βάσει της πρόσκλησης πιστοποίησης της 18/02/2022 με Αρ. Πρωτ.: 11096/18.02.22, Άρθρο 1, Παρ. 2 «Τα ΚΥΔ δεν έχουν εξουσιοδότηση να υποβάλλουν αιτήσεις χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης των παραγωγών που υποβάλλουν μόνοι τους, χωρίς χρέωση, στο online σύστημα. Τα ΚΥΔ μπορούν να συνδέονται στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, διαμέσου κατάλληλων διεπαφών, με προσωπικό κωδικό ανά εργαζόμενο. Οι κωδικοί αυτοί εκδίδονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.»
- Οι Έλληνες παραγωγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην επιλογή του ΚΥΔ που διενεργεί την δήλωση καλλιέργειάς τους γιατί η τυχόν εξεύρεση έμμεσων λύσεων μπορεί να τους εμπλέξει με αρκετές, πιθανόν αντικανονιστικές διαδικασίες και να κινδυνεύσουν μέχρι και με απώλεια επιδοτήσεων. Είναι απαίτηση όλων των μερών που εμπλέκονται εδώ και χρόνια με την διαδικασία (υπηρεσίες ΚΥΔ, αγρότες) ένα ολοκληρωμένο, πλήρως λειτουργικό και αξιόπιστο σύστημα υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης που θα οδηγεί σε ορθούς ελέγχους και έγκαιρες και έγκυρες πληρωμές μέσω GOV και μόνο.
Αυτή, είναι και θα είναι η μόνιμη δικιά μας απαίτηση, προασπιζόμενοι πάντα τα συμφέροντα των εταιρειών μας και κατ’ επέκταση των Ελλήνων παραγωγών που εξυπηρετούν. Προτείνουμε δε, οι φωνές των σειρήνων που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα να σωπάσουν και Υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ να δώσουν άμεσα τελική λύση σ ’αυτό το τεράστιο πρόβλημα.
Τα χρονοδιαγράμματα όπως και η υπομονή μας έχουν εξαντληθεί».
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 20:18
Να ξαναδεί το θέμα του εμβολιασμού για την ευλογιά καλεί τον υπουργό ο Δημήτρης Κουρέτας - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 19:45
Μεγάλη η συμβολή των γηγενών δημητριακών στην υγεία του ανθρώπου - Ημερίδα στη Λάρισα - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 19:21
Μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΛ να φύγει με 3 βαθμούς από την Κηφισιά- ισοφαρίστηκε στο 89 - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 17:29
Για Μάρτιο τα υπόλοιπα τσεκ και συνδεδεμένες 2025, πως θα γίνει η διαδικασία ενστάσεων άμεσα στο monitoring - ΒΟΛΟΣ | 10.01.2026 | 17:24
Εκδήλωση για την πολεμική οικονομία στον Βόλο από τον Ενιαίο Σύλλογο Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 17:22
Φρίκη: 24χρονος κατηγορείται ότι άρπαξε 13χρονη, τη βίαζε και της έδινε ναρκωτικά - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.01.2026 | 17:21
Ημερίδα και εργαστήριο κοινωνικής καινοτομίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 17:17
«Χειροπέδες» μετά από ένταλμα για εκβίαση, τοκογλυφία και ληστεία στη Λάρισα
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 11:07
Άνοιγμα σε αγορά 300 εκατ. καταναλωτών για τα ελληνικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 09:51
Ψυχρή εισβολή με χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα και δυνατούς ανέμους – Βουτιά του υδραργύρου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 17:29
Για Μάρτιο τα υπόλοιπα τσεκ και συνδεδεμένες 2025, πως θα γίνει η διαδικασία ενστάσεων άμεσα στο monitoring - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 16:48
Ναι στον διάλογο στο Μαξίμου, όχι στο συλλαλητήριο την Τρίτη στην Αθήνα, αποφάσισαν οι αγρότες - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 12:01
Μεγάλη προσέλευση στην 49η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.01.2026 | 14:03
Ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση της πανελλαδική μπλόκων στη Νίκαια που θα ορίσει ποιοί θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό(ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 10:36
Πιερία: «Το είχε πάρει πολύ βαριά» – Ο πατέρας του κτηνοτρόφου που αυτοκτόνησε μετά τη σφαγή του κοπαδιού του - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 09:49
Σήμερα η Πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed