ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Από τις πλατείες με τα τρακτέρ μέχρι τα.. Τέμπη
Του Γιάννη Κολλάτου

Από τις πλατείες με τα τρακτέρ μέχρι τα.. Τέμπη
Το 82% των πολιτών στηρίζει τους αγρότες και τις κινητοποιήσεις τους σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες με τις υπογραφές τους ζητούν συνταγματική αναθεώρηση στο νόμο περί ευθύνης υπουργών ώστε να δοθεί η δυνατότητα στη δικαιοσύνη να αναζητήσει τυχόν ποινικές ευθύνες και σε πολιτικά πρόσωπα για την τραγωδία των Τεμπών.
Ένα χρόνο μετά οι πολίτες φαίνεται να ξύπνησαν από το λήθαργο και να ζητούν απονομή δικαιοσύνης για τα «παιδιά μας» που χάθηκαν στο μοιραίο τρένο. Οι αγρότες ανταμώνουν στις πλατείες με φοιτητές και εργαζόμενους, δημιουργείται ξανά ένα «κουκούλι» από τα κάτω στην κοινωνία που ζητά αλλαγές προς τα πάνω και όχι μόνο επικοινωνιακού τύπου αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων όπως είναι η ασφάλεια στις μετακινήσεις, η ασφάλεια από τις πλημμύρες με αντιπλημμυρικά έργα πνοής και όχι μπαλώματα, ζητά προοπτική για την πραγματική οικονομία και την πρωτογενή παραγωγή.
Η προοπτική για το μέλλον και τα παιδιά μας που στοιβάχτηκαν σε ένα ταξίδι δίχως επιστροφή. «Σώστε τα παιδιά μας γιατί χωρίς τα παιδιά δεν υπάρχει μέλλον» έγραφε η πλάκα στην πλατεία δίπλα στο σταθμό του ΟΣΕ στη Λάρισα πάνω στους στίχους του Παύλου Σιδηρόπουλου, τα αποκαλυπτήρια της οποία έγιναν στη «μαύρη επέτειο τους ενός έτους από την τραγωδία.
Και πάμε στους αγρότες που ανέστειλαν αυτή τη μορφή των κινητοποιήσεων, μετά από ένα και πλέον μήνα στους δρόμους:
Τι συνέβη ξαφνικά και ο περίφημος κοινωνικός αυτοματισμός που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια με τους αστούς να τα βάζουν με τους αγρότες για τα μπλόκα μετατράπηκε σε κύμα συμπάθειας;
Ασφαλώς δεν είναι μόνο η ακρίβεια που μαστίζει και τους αστούς καταναλωτές οι οποίοι είδαν στον αγώνα των αγροτών μια γενικευμένη αντίδραση στο κυβερνητικό αφήγημα του «success story» μιας και κατανοούν ότι και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν πολλά να αναμένουν, με δεδομένα τα δικά τους εσωτερικά, υπαρξιακά προβλήματα.
Ίσως να έπαιξαν ρόλο και τα τρακτέρ που πολιορκούν Παρίσι, Βρυξέλλες, Μαδρίτη και Βερολίνο, ενώ έχουμε μπροστά μας και ευρωεκλογές. Ίσως και το γεγονός ότι οι αγρότες έβγαλαν μπροστά νέα παιδιά αμούστακα και σπουδαγμένα και έκαναν πίσω οι «μπαρουτοκαπνισμένοι» αλλά και υπό αμφισβήτηση αγροτοσυνδικαλιστές.
Υπάρχει και το κλίμα συμπάθειας προς τους Θεσσαλούς αγρότες, αφού ζωντάνεψαν ξανά οι εικόνες που είχαν ξεθωριάσει από τις φονικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου στο Θεσσαλικό κάμπο.
Κι εδώ είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία και συγκυρία να έλθει ξανά στο προσκήνιο η περίπτωση της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Οι Ολλανδοί της HVA έδωσαν επιτέλους στη δημοσιότητα το τελικό τους πόρισμα το λεγόμενο «master plan» ή αλλιώς το στρατηγικό τους σχέδιο για τη Θεσσαλία. Μεθαύριο στις 11 Μαρτίου θα συναντηθούν οι Θεσσαλοί αγρότες με τον πρωθυπουργό.
«Τα θέλουμε όλα και τα θέλουμε τώρα» έλεγαν οι στίχοι του Τζιμ Μόρισον σε ένα από τα ροκ ακούσματα του θρυλικού συγκροτήματος των Doors στα τέλη της δεκαετίας του ’60…Από τότε υπάρχουν και τα σχέδια της Ελβετικής Electro-watt στα συρτάρια υπουργείων ξεχασμένα όπου περιέγραφαν τα μεσαία φράγματα που πρέπει να γίνουν στα ανάντη του κάμπου της Θεσσαλίας για την αντιπλημμυρική προστασία του, την άρδευση, την ύδρευση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εκεί περιγράφονταν με σειρά ιεράρχησης το φράγμα του Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων, το φράγμα Μουζακίου, το φράγμα της Πύλης, του Νεοχωρίτη, εκεί και το φράγμα της Συκιάς στον Αχελώο…
Τα έργα αυτά ξεχάστηκαν επί δεκαετίες, δεν αποτελούσαν πολιτική προτεραιότητα, μέχρι που ήρθαν ξανά στην επιφάνεια μετά τον όλεθρο αρχικά του Ιανού και στη συνέχεια του Ντάνιελ.
Όποια σκέψη για άνοιγμα και καθαρισμό μόνο των ποταμών και έργα κλίμακας ΜΟΜΑ όπως αρχικά είχε διαρρεύσει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στον αθηναϊκό τύπο προετοιμάζοντας το έδαφος (Σ.Σ με τίτλο «ξεχάστε τα φράγματα ανοίξτε τα ποτάμια») θα πρέπει να βρουν όλους τους Θεσσαλούς αντίθετους.
Μετά τις πλημμύρες είναι προ των πυλών η λειψυδρία , η ξηρασία και η ερημοποίηση. Ο φετινός χειμώνας ήταν άνυδρος και χωρίς χιονοπτώσεις. Στη λίμνη Σμοκόβου η στάθμη έχει ταπεινωθεί δραματικά. Εικόνες από τον εφιάλτη της Ιβηρικής χερσονήσου με τα φράγματα άδεια και την ξηρασία να πλήττει τις καλλιέργειες, είναι πολύ πιθανό να αρχίσουμε να τις βλέπουμε από το φετινό καλοκαίρι και για αρκετά ακόμη στο θεσσαλικό κάμπο που ερημοποιείται με ραγδαίους ρυθμούς, με δεδομένο ότι και τα αρδευτικά δίκτυα είναι διαλυμένα και τώρα , με αρκετή καθυστέρηση ξεκινά η αποκατάσταση από τους ΤΟΕΒ.
Οι αγρότες μας επωμίζονται με ένα ακόμη βαρύ έργο να εκπροσωπήσουν όλους τους Θεσσαλούς στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, να ζητήσουν δεσμεύσεις και σαφή χρονοδιαγράμματα για τα έργα υποδομής που δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες στο θεσσαλικό κάμπο. Να απαιτήσουν ένα σχέδιο που θα προδιαγράφει ένα μέλλον με αγροτικές καλλιέργειες στο θεσσαλικό κάμπο και όχι μεγάλες φάρμες πολυεθνικών με απέραντα πάρκα φωτοβολταϊκών που θα επιτείνουν την ερημοποίηση μέσω της ανάδρασης, με χωριά που θα ξαναζωντανέψουν εκεί που σήμερα υπάρχουν οικισμοί «φαντάσματα».
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας δεν είναι αιθεροβάμονες, είναι άνθρωποι πρακτικοί του καθημερινού μόχθου. Γνωρίζουν ότι για την ολοκλήρωση των έργων αυτών θα απαιτηθούν χρόνια. Ωστόσο θέλουν να έχουν μια προοπτική για να παραμείνουν στον τόπο τους. Ειδικά για τους νέους αγρότες είναι η μοναδική παρακαταθήκη που θα τους πείσει να παραμείνουν στα χωριά του κάμπου και δεν θα τους οδηγήσει μόλις πάρουν τις αποζημιώσεις να γίνουν γκαρσόνια και ταξιτζήδες στις μεγάλες πόλεις της χώρας ή στα νησιά. Το μέλλον λοιπόν της Θεσσαλίας κρίνεται τις προσεχείς ήμερες και βρίσκεται στα χέρια των αγροτών. Έχουν τη στήριξή μας να θέσουν αυτά τα ζητήματα προοπτικής και επιβίωσης της Θεσσαλίας. Πριν οι νέοι της Θεσσαλίας πάρουν το τρένο της φυγής, στον κάμπο ήδη σφυρίζει το τρένο της οργής…

- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 01.03.2026 | 20:22
Ο Βόλος «φρέναρε» την ΑΕΚ (2-2) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.03.2026 | 19:58
Ξεκινά τη Δευτέρα η δίκη για τον θάνατο του γιατρού Στέλιου Κούτσια από παράσυρση από αναβατόριο - ΔΙΕΘΝΗ | 01.03.2026 | 19:51
Τραμπ: Συμφώνησα να μιλήσω με τους Ιρανούς – Το Ισραήλ καλεί 100.000 εφέδρους - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 01.03.2026 | 19:40
Αυξημένο πριμ για νέους αγρότες και επαγγελματίες με έδρα στην ύπαιθρο φέρνει η νέα προγραμματική περίοδος - ΕΛΛΑΔΑ | 01.03.2026 | 19:20
«Ψόφα σαν σκυλί φώναζε ο 38χρονος στην 31χρονη έγκυο σύντροφό του που βρέθηκε νεκρή» λέει γειτόνισσα του ζευγαριού - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 01.03.2026 | 19:17
Reuters: Εκτοξεύτηκε η τιμή του πετρελαίου κατά 10% λόγω του πολέμου στο Ιράν - ΒΟΛΟΣ | 01.03.2026 | 18:47
Σκιάθος: Βραβεύτηκε ο καπετάνιος που πάλεψε με τα κύματα για να μεταφέρει άρρωστο παιδί - ΕΛΛΑΔΑ | 01.03.2026 | 18:31
Τραγωδία στο Αγρίνιο: Νεκρή σε ρέμα γυναίκα που αγνοούνταν το τελευταίο 24ωρο
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 01.03.2026 | 10:20
Όλοι οι παραγωγοί μηδικής εντός Νομού με κρούσμα και σε ακτίνα 40 χλμ δικαιούνται έκτακτη ενίσχυση - ΕΛΛΑΔΑ | 01.03.2026 | 19:20
«Ψόφα σαν σκυλί φώναζε ο 38χρονος στην 31χρονη έγκυο σύντροφό του που βρέθηκε νεκρή» λέει γειτόνισσα του ζευγαριού - ΛΑΡΙΣΑ | 01.03.2026 | 10:40
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 01.03.2026 | 11:31
Από 1η Νοεμβρίου το αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία χωρίς ΕΦΚ και ΦΠΑ - ΛΑΡΙΣΑ | 01.03.2026 | 11:58
Η άνοιξη στον κάμπο του Συκουρίου έχει υπέροχο χρώμα (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 01.03.2026 | 10:51
Βολιώτες εγκλωβίστηκαν στο Ισραήλ – Εκδρομή στους Αγίους Τόπους εφιάλτης - ΒΟΛΟΣ | 01.03.2026 | 16:32
ΑΕΚ: Χαμός στον Βόλο, αποθεώθηκε ο Ηλιόπουλος – Μοίρασε κασκόλ στους μικρούς φίλους της (βίντεο) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 01.03.2026 | 11:21
Πράσινο φως από την Κομισιόν για προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ–Mercosur – Για «ασέβεια» κάνει λόγο ο Μακρόν




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed