ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ένταση στη Βουλή για τα Τέμπη: Για συγκάληψη κατηγόρησαν την κυβέρνηση Κατρίνης και Ηλιόπουλος - Η απάντηση Πλεύρη
Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή ενόψει του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία στα Τέμπη.

Αντιπαράθεση σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή, κατά την συζήτηση σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, για την τραγωδία στα Τέμπη με τον Θάνο Πλεύρη από την ΝΔ, να αναφέρει ότι το πόρισμα της Εξεταστικής θα αποδεικνύει την προσπάθεια που έγινε προκειμένου να διερευνηθούν στο σύνολό τους τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία, να αναδειχθούν διαχρονικά οι παθογένειες και προφανώς να υπάρξει και πολιτική εκτίμηση και ανάληψη πολιτικής ευθύνης και τον Μιχάλη Κατρίνη (ΠΑΣΟΚ) και τον Νάσο Ηλιόπουλο (Νέα Αριστερά) να κάνουν λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης από την πλειοψηφία.
‘-Οι 57 οικογένειες αλλά και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αναζητούν την αλήθεια και την απόδοση δικαιοσύνης για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών-- είπε ο κ. Κατρίνης και προσέθεσε ότι ‘-η κυβέρνηση, όπως σε όλες τις υποθέσεις για τις οποίες προκύπτουν ευθύνες για την ίδια, υιοθετεί την τακτική της συγκάλυψης με κυνικό και απροκάλυπτο τρόπο". Ισχυρίστηκε ότι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής συστήθηκε όχι για να μάθουμε την αλήθεια, αλλά για να απλώσει ένα πέπλο συγκάλυψης των ευθυνών που υπάρχουν για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος από τη Νέα Αριστερά, είπε ότι ένα χρόνο μετά τα Τέμπη χωρίς καμία ντροπή η πλειοψηφία συνεχίζει να λέει ψέματα ενώ ρώτησε γιατί δεν κλήθηκαν κρίσιμοι μάρτυρες. " Ό,τι και να κάνετε, τίποτα δεν θα σας ξεπλύνει. Με τον τρόπο που το χειριστήκατε αυτό -το οποίο ήταν πολιτική ευθύνη πρώτα απ- όλα της ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών- το κάνατε συλλογική ντροπή και συλλογική ευθύνη της Κυβέρνησής σας και να ξέρετε ότι τίποτα δεν θα ξεχαστεί, κανείς και καμία δεν θα ξεχάσει", είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Τον λόγο για να απαντήσει έλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος αναφέρθηκε πρώτα στις οικογένειες των θυμάτων για να πει ότι έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, να διεκδικούν -και πρέπει να το κάνουν- και τόνισε ότι πρώτος εκείνος έχει πει ότι είναι και απολύτως λογικό οι οικογένειες να είναι καχύποπτες και να θέλουνε και στο κομμάτι της Δικαιοσύνης και στο κομμάτι της πολιτικής διερεύνησης να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό.
Απευθύνθηκε, ωστόσο, προς τα έδρανα της Αντιπολίτευσης λέγοντας πως όμως, το δικαίωμα δεν θα το δώσω στην αντιπολίτευση, "η οποία πάει να καπηλευτεί σε μεγάλο βαθμό μια τραγωδία ανθρώπων". Ανέφερε ότι για την τραγωδία διεξάγεται η δικαστική διερεύνηση με την δικαιοσύνη να προσπαθεί να κάνει τη δουλειά της με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα σε μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση, καθώς όπως παραδέχονται και οι εκπρόσωποι των κομμάτων υπάρχουν θέματα που σχετίζονται και με πραγματογνωμοσύνες και με ειδικές διαδικασίες που πρέπει να λάβουν χώρα, αλλά και με αρκετούς κατηγορουμένους που σημαίνει ότι πρέπει να ασκήσουν τα δικαιώματά τους. Επίσης, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι διεξάγεται και πολιτική διερεύνηση, με την ΝΔ να έχει ψηφίσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που προτάθηκε από την αντιπολίτευση, με αλλαγή στο Σύνταγμα που η ίδια αυτή η Κυβέρνηση έχει προκαλέσει. Προσέθεσε ότι η Εξεταστική Επιτροπή που εξέτασε 37 μάρτυρες, ο Κώστας Καραμανλής επί οκτώμισι ώρες έδωσε απαντήσεις στην Επιτροπή, όπως και το σύνολο των διοικήσεων και κατηγορούμενοι στην υπόθεση και το σύνολο των πολιτικών προσώπων που σχετίζονταν με τη διαχείριση των θεμάτων των μεταφορών από τότε που όρισε και η ίδια Εξεταστική Επιτροπή ότι πρέπει να γίνει έρευνα.
"Συνεπώς, μάρτυρες κλήθηκαν. Παρόλο που από αυτούς τους τριάντα επτά, οι περισσότεροι ήταν μάρτυρες που προτάθηκαν από την αντιπολίτευση, προφανώς έρχεται και λέει ότι θέλει και άλλους μάρτυρες" είπε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας ότι η Εξεταστική Επιτροπή εξήντλησε τις δυνατότητες ελέγχου που υπήρχαν και κατέληξε επισημαίνοντας λέγοντας πως "Εδώ είμαστε για να κριθούν τα πορίσματα".
"Διότι για πρώτη φορά στα χρονικά βλέπω να κρίνεται μία Εξεταστική Επιτροπή, να απαξιώνεται ένα έργο το οποίο έχει γίνει από την αντιπολίτευση, να αποχωρεί η αντιπολίτευση" είπε και διερωτήθηκε αν η Αντιπολίτευση θα καταθέσει πορισματικές θέσεις.
"Γιατί και ο ελληνικός λαός και το σύνολο των κομμάτων και πρωτίστως οι συγγενείς, είναι αυτοί που θα κρίνουν με τον πιο αυστηρό τρόπο το πόρισμα το οποίο θα υπάρξει. Και θα δείτε με το πόρισμα, αν από όλη αυτήν τη διαδικασία η πλειοψηφία αυτή πραγματικά θέλει να διαλευκανθεί η υπόθεση στο σύνολό της και ποιοι ενδεχομένως προσπαθούνε από αυτήν την τραγωδία να έχουνε μικροκομματικά οφέλη" είπε ο κ. Πλεύρης. Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής θα είναι ένα πόρισμα το οποίο και οι συγγενείς που θα το διαβάσουν θα δουν ότι η προσπάθεια έγινε προκειμένου να διερευνηθούν στο σύνολο τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία, καθώς επίσης να αναδειχθούν και οι παθογένειες που υπήρξαν -και σε διαχρονικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο τελικής διακυβέρνησης- και προφανώς, να υπάρξει και πολιτική εκτίμηση και ανάληψη πολιτικής ευθύνης για όλο αυτό το σκέλος.
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 10.11.2025 | 22:52
Λιβανός στην εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Είπαν ότι θα έρθουν με Κρήτες να μου πετάξουν πέτρες και ξύλα στο γραφείο - ΥΓΕΙΑ | 10.11.2025 | 22:38
Η ανακάλυψη για την παχυσαρκία που αιφνιδιάζει τους επιστήμονες και αμφισβητεί θεωρίες 60 ετών - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 10.11.2025 | 22:33
Σκάνδαλο στοιχημάτων στην Τουρκία: 1.024 ποδοσφαιριστές σε πειθαρχικό έλεγχο -Τα ονόματα 27 παικτών, συνελήφθη πρόεδρος ομάδα - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 10.11.2025 | 22:31
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις της θεατρικής ομάδας «Ζέππελιν» (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 22:14
Παρουσιάστηκε στη Λάρισα το βιβλίο της Μάγιας Μποντζώρλου «Το Τριαντάφυλλο του Νότου» (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 10.11.2025 | 22:05
Πιθανός σεισμός 8 Ρίχτερ στο Αιγαίο – Τούρκος γεωλόγος έδειξε την περιοχή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.11.2025 | 21:16
Μητσοτάκης: Ο Daniel θα στοιχίσει πάνω από €3 δισ - Προχωρούν τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.11.2025 | 20:52
Χρ. Κέλλας: Εντός Νοεμβρίου τα 600 εκατ. ευρώ της Βασικής Ενίσχυσης
- ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 18:02
Θρήνος για τον θάνατο 18χρονης Λαρισαίας Φοιτήτριας – Την βρήκαν νεκρή στο διαμέρισμα της - ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 15:38
Βανδαλισμός σε κατάστημα στη Λάρισα - Η ιδιοκτήτρια κάνει λόγο για στοχευμένη επίθεση (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 09:04
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 10.11.2025 | 19:45
Θλίψη στη Ροδόπη: Πέθανε 14χρονη μαθήτρια στο Γυμνάσιο Σαπών – Το «αντίο» των καθηγητών - ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 15:45
Η Πέγκυ Ζήνα ανάβει την 1η Δεκεμβρίου το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στη Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 18:08
Τροχαίο με διπλό τραυματισμό στην Λάρισα – Μεταφέρθηκαν με τραύματα δύο άτομα - ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 13:09
Εγκαινιάζεται η έκθεση «Je t’aime» του Μάνου Ιωαννίδη (Manos) στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 10.11.2025 | 16:16
Μαγνησία: Δίωξη και σε δεύτερο άνδρα του Λιμενικού για δωροδοκία -Συνεχίζονται οι έρευνες των «Αδιάφθορων»






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed