ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χατζηδάκης προς τράπεζες και παρόχους POS: Εξετάστε την μείωση προμηθειών
Ο υπουργός Οικονομίας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τράπεζες και παρόχους POS

Συνάντηση εργασίας του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, του αρμόδιου Υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη και εκπροσώπων των τραπεζών, καθώς και των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών POS πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Στη συνάντηση επισημάνθηκε η πρόοδος που έχει γίνει στο μεγάλο έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές και παράλληλα συζητήθηκε το πώς όλες οι πλευρές θα συμβάλουν στην εντός των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίηση του.
Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως «η Πολιτεία κάνει ό,τι απαιτείται προκειμένου το έργο της διασύνδεσης να υλοποιηθεί. Προχωρήσαμε σε 11 διαφορετικές νομοθετικές και κανονιστικές διαδικασίες. Συγκροτήσαμε ειδική ομάδα εργασίας με εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων που λειτουργεί καθημερινά και αντιμετωπίζει τα όποια ζητήματα προκύπτουν. Ανοίγουμε εντός των επόμενων ημερών τον 4ο κύκλο επιδότησης μέρους του κόστους αγοράς και αναβάθμισης POS και εξασφαλίζουμε χρηματοδότηση και για έναν 5ο κύκλο.
Ζητάμε και από τους υπολοίπους που εμπλέκονται σε αυτό το έργο να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που έχουν προκειμένου η διασύνδεση των POS να ολοκληρωθεί αλλά και οι ψηφιακές συναλλαγές να ενισχυθούν προς όφελος όλων. Όπως για παράδειγμα να εξεταστεί από τις τράπεζες και τους παρόχους η μείωση των προμηθειών κατα την χρήση των POS για συναλλαγές μικρής αξίας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο αρμόδιος Υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης σημείωσε πως «η χρήση των καρτών και των συστημάτων άμεσων πληρωμών είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Για να εμπεδωθεί η χρήση τους είναι σημαντικό οι καθημερινές συναλλαγές να έχουν λογικές χρεώσεις. Με αυτό τον σκοπό σε πνεύμα συνεργασίας, εργαζόμαστε όλοι, πολιτεία και αγορά».
Προς αυτή την κατεύθυνση: Πρώτον, ζητήθηκε από τους παρόχους POS -ιδρύματα πληρωμών ή Τράπεζες που εξακολουθούν να λειτουργούν ως εκκαθαριστές συναλλαγών- να διερευνήσουν άμεσα τα περιθώρια μείωσης των προμηθειών για τις συναλλαγές μικρής αξίας αλλά και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Δεύτερον, ζητήθηκε τόσο από τις τράπεζες που εξακολουθούν να λειτουργούν ως πάροχοι POS όσο και από τις Τράπεζες που εκπροσωπούν παρόχους POS, να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα στην έγκαιρη προμήθεια POS και την διοχέτευση τους στους πελάτες τους καθότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται καθυστέρηση που οφείλεται σε έναν βαθμό και στην υποχρεωτική επέκταση της εγκατάστασης POS σε 35 κλάδους λιανικής.
Τρίτον, ζητήθηκε από τους παρόχους POS να επιταχύνουν τόσο τις αναβαθμίσεις όσο και τις διασυνδέσεις των συστημάτων τους με τις ταμειακές μηχανές και να παρέχουν περαιτέρω τρόπους καλύτερης εξυπηρέτησης στο κοινό τους.
Τόσο οι τράπεζες όσο και οι εκπρόσωποι των παρόχων συμφώνησαν να εξετάσουν τα παραπάνω και να επανέλθουν στις αμέσως επόμενες ημέρες.
Τέλος, στο πλαίσιο του 4ου κύκλου χρηματοδότησης για κάλυψη μέρους του κόστους αγοράς και διασύνδεσης POS πρόκειται να συμπεριληφθεί και η κάλυψη επιπλέον ψηφιακών λύσεων όπως πχ λογισμικά ηλεκτρονικής τιμολόγησης που δίνουν την δυνατότητα ταυτόχρονης έκδοσης απόδειξης και τιμολογίου. Θα καλύπτονται επίσης λογισμικά με δυνατότητα διασύνδεσης και αυτόματης αποστολής δεδομένων στα συνεργαζόμενα με τις επιχειρήσεις λογιστικά γραφεία εξασφαλίζοντας την αυτοματοποιημένη μεταξύ τους επικοινωνία.
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 01.03.2026 | 13:16
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Η Ελλάδα στέκεται με ψυχραιμία, δύναμη σταθερότητας - ΛΑΡΙΣΑ | 01.03.2026 | 13:10
Τέμπη: «Όσο αναπνέω θα παλεύω για να μπουν φυλακή όσοι φταίνε» – Συγκλονίζει η Άλμα Λάτα που έχασε την κόρη της (video) - ΔΙΕΘΝΗ | 01.03.2026 | 12:57
Αντίποινα του Ιράν μετά τον θάνατο του Χαμενεΐ, εκρήξεις σε χώρες του Κόλπου – Νέα πλήγματα του Ισραήλ στην Τεχεράνη - ΕΛΛΑΔΑ | 01.03.2026 | 12:45
Γαλάτσι: 32χρονος μοτοσικλετιστής έχασε τη ζωή του σε θανατηφόρο τροχαίο - ΒΟΛΟΣ | 01.03.2026 | 12:39
Bόλος: Παπαπέτρος – Μόσχος καταγγέλλουν ανεξέλεγκτη χωματερή δίπλα στον Βιολογικό και ζητούν εξηγήσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 01.03.2026 | 12:18
Σε έργα αποκατάστασης βλαβών των υποδομών λόγω «Daniel» και «Elias» ο Θανάσης Νασιακόπουλος - ΕΛΛΑΔΑ | 01.03.2026 | 12:06
Γιατί φοράμε «Μάρτη» - Τι συμβολίζει και ποια είναι η ιστορία του εθίμου - ΛΑΡΙΣΑ | 01.03.2026 | 11:58
Η άνοιξη στον κάμπο του Συκουρίου έχει υπέροχο χρώμα (ΦΩΤΟ)
- ΒΟΛΟΣ | 28.02.2026 | 18:53
Έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και έπεσε μέσα στον Κραυσίδωνα στον Βόλο - ΛΑΡΙΣΑ | 28.02.2026 | 10:59
Τροχαίο με δύο τραυματίες έξω από τη Λάρισα στο νέο Κοιμητήριο (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.02.2026 | 11:53
Βουβός πόνος και θλίψη από τους συγγενείς σήμερα τρία χρόνια μετά στον τόπο της τραγωδίας των Τεμπών (ΦΩΤΟ+video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 28.02.2026 | 19:10
Κ. Τέλιος: Οι αγρότες της Καρδίτσας έβαλαν και στέβια και σαλιγκάρια και πιπεριές αλλά ...(video) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.02.2026 | 12:10
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 28.02.2026 | 14:31
Ο Βόλος ζήτησε δικαιοσύνη για τα Τέμπη- ογκώδης συγκέντρωση στην παραλία και πορεία στο κέντρο της πόλης (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.02.2026 | 13:30
Δυναμικό συλλαλητήριο στη Λάρισα για τα Τέμπη: «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε»…(ΦΩΤΟ +video) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.02.2026 | 17:31
«Ο πόνος έχει γίνει οργή- Η δικαιοσύνη θα έρθει» τόνισε ο Δημήτρης Πλακιάς στο τρισάγιο στα Τέμπη (ΦΩΤΟ+video)




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed