ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Οι διακοπές στην Αλόννησο έγιναν «Γολγοθάς» για δύο φοιτητές
Από τη μία στιγμή στην άλλη, βρέθηκαν κατηγορούμενοι για αρχαιοκαπηλία

Το αναμνηστικό από τις διακοπές τους, ήταν ένα κομμάτι αγγείου από τον 4ο αιώνα π.Χ. και η απόφασή τους να το πάρουν για να το τοποθετήσουν σε μια βιβλιοθήκη, τους οδήγησε στα δικαστήρια με την κατηγορία της αρχαιοκαπηλίας.
Δυο φοιτητές που έκαναν τις διακοπές τους στην Αλόννησο κατηγορήθηκαν ως αρχαιοκάπηλοι, γιατί από την παραλία «Τσουκαλιά» πήρανε για αναμνηστικό έναν λαιμό αμφορέα και τους κατήγγειλε κάτοικος της περιοχής. Ο παραμελημένος και ελεύθερα προσβάσιμος ομώνυμος ενάλιος αρχαιολογικός χώρος με διάσπαρτα θραύσματα κεραμικών αντικειμένων, είναι το σημείο όπου κατά την αρχαιότητα λειτουργούσε εργαστήριο – βιοτεχνία κεραμικής που κατασκεύαζε αμφορείς και άλλα κεραμικά.
Οι διακοπές κατέληξαν σε «Γολγοθά», καθώς συνελήφθησαν και κατασχέθηκε και το κομμάτι του αμφορέα. Το τμήμα του αγγείου που κατείχαν οι φοιτητές μεταφέρθηκε στην αρχαιολογία και εκτιμήθηκε η αξία του και σε ευρώ, η οποία ήταν εξαιρετικά χαμηλή και εάν ήταν αρχαιοκάπηλοι δεν θα κέρδιζαν σχεδόν τίποτα από την πώληση..
Οι δύο νεαροί υποστήριξαν προχθές στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου πως είδαν τμήματα της παραλίας να είναι σκεπασμένα με κομμάτια από αγγεία και δεν γνώριζαν πως είναι αρχαιολογική περιοχή.
Η παραλία «Τσουκαλιά», θεωρείται εναλλακτική, αλλά δεν παύει να συγκεντρώνει πλήθος κόσμου τους καλοκαιρινούς μήνες και βρίσκεται στη Νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, εκεί όπου έχει εντοπιστεί ο πιο χαρακτηριστικός και καλύτερα διατηρούμενος χώρος οινοπαραγωγικής δραστηριότητας της αρχαίας Ίκου.
Πρόκειται για μια μικρή κοιλάδα που καταλήγει στη θάλασσα και απέχει τρία περίπου χιλιόμετρα από τις δυο σημαντικές αρχαίες πόλεις της Αλοννήσου, που βρίσκονταν η μια στη χερσόνησο «Κοκκινόκαστρο» και η άλλη στη θέση «Αγ. Ιωάννης», κοντά στο Παλιό Χωριό.
Σε όλη σχεδόν την κοιλάδα υπάρχουν διάσπαρτοι πυκνοί σωροί από κομμάτια αμφορέων, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και ενσφράγιστες λαβές με την επιγραφή ΙΚΙΟΝ. Ο όγκος αυτός των σπασμένων αμφορέων, που σχηματίζουν σε ορισμένα σημεία μικρούς λόφους, προέρχεται από τους «αποθέτες» των εργαστηρίων κατασκευής τους, δηλαδή από τους χώρους απόρριψης των αποτυχημένων αγγείων, εκείνων που στη διάρκεια του ψησίματος τους στους κλιβάνους παρουσίασαν κάποιο ελάττωμα, όπως παραμόρφωση ή σκάσιμο των τοιχωμάτων τους, που τους έκανε ακατάλληλους για χρήση.
Στον ίδιο χώρο, βρίσκονταν και οι κεραμικοί κλίβανοι για το ψήσιμο των αμφορέων, ενώ τα σημεία εξόρυξης του πηλού για την κατασκευή τους εντοπίζονται στα γύρω υψώματα.
Οι δύο φοιτητές, ο ένας του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών και ο δεύτερος του Πολυτεχνείου, υποστήριξαν πως αγνοούσαν τα χαρακτηριστικά της περιοχής και αθωώθηκαν.
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.02.2026 | 23:04
Η μαφία του χαλκού χτύπησε μετασχηματιστές στο Μακρυχώρι Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΔΙΕΘΝΗ | 28.02.2026 | 22:52
«Ο Χαμενεΐ είναι νεκρός και η σορός του βρέθηκε», λένε Ισραηλινοί αξιωματούχοι -Εδειξαν φωτό στον Νετανιάχου και τον Τραμπ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 28.02.2026 | 22:07
Αδιανόητο ρεκόρ από τον Μανόλο Καραλή με άλμα στα 6.17!!! - έγινε το Νο. 2 στον κόσμο όλων των εποχών (video) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 28.02.2026 | 21:19
Ασύλληπτο ρεκόρ από τον Καραλή με άλμα στα 6.17!!! - ΕΛΛΑΔΑ | 28.02.2026 | 20:08
Τραγωδία στον Κολωνό: Εντοπίστηκε νεκρή έγκυος γυναίκα με χτύπημα στο κεφάλι - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 28.02.2026 | 19:17
Βαριά ήττα για την ΑΕΛ από τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο (3-0) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 28.02.2026 | 19:10
Κ. Τέλιος: Οι αγρότες της Καρδίτσας έβαλαν και στέβια και σαλιγκάρια και πιπεριές αλλά ...(video) - ΒΟΛΟΣ | 28.02.2026 | 18:53
Έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και έπεσε μέσα στον Κραυσίδωνα στον Βόλο
- ΛΑΡΙΣΑ | 28.02.2026 | 10:59
Τροχαίο με δύο τραυματίες έξω από τη Λάρισα στο νέο Κοιμητήριο (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.02.2026 | 11:53
Βουβός πόνος και θλίψη από τους συγγενείς σήμερα τρία χρόνια μετά στον τόπο της τραγωδίας των Τεμπών (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.02.2026 | 12:10
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 28.02.2026 | 14:31
Ο Βόλος ζήτησε δικαιοσύνη για τα Τέμπη- ογκώδης συγκέντρωση στην παραλία και πορεία στο κέντρο της πόλης (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 27.02.2026 | 18:23
Το παράδειγμα της Ινδίας και της Ελλάδας στο βαμβάκι - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 28.02.2026 | 19:10
Κ. Τέλιος: Οι αγρότες της Καρδίτσας έβαλαν και στέβια και σαλιγκάρια και πιπεριές αλλά ...(video) - ΒΟΛΟΣ | 28.02.2026 | 18:53
Έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και έπεσε μέσα στον Κραυσίδωνα στον Βόλο - ΛΑΡΙΣΑ | 27.02.2026 | 15:40
Κωνσταντοπούλου από Λάρισα: Δεν θα γίνουν ανεκτές πρακτικές συγκάλυψης





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed