ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
154μ. βάθος, πνιγμένη στο πράσινο, γεμάτη ψάρια: Η πιο εντυπωσιακή φυσική λίμνη στα θεσσαλικά Άγραφα (ΒΙΝΤΕΟ)
Η κατολίσθηση που «γέννησε» την πιο εντυπωσιακή φυσική λίμνη στην Ελλάδα

Λες και η φύση είχε κέφια, χωρίς καμία προειδοποίηση, κάποια στιγμή μέσα στο 1963 έβαλε όλη της… τέχνη και έφτιαξε από το πουθενά την Στεφανιάδα. Μια λίμνη που δημιουργήθηκε μετά από μία κατολίσθηση και αποτελεί πόλο έλξης στα θεσσαλικά Άγραφα, μαγεύοντας τους επισκέπτες με τα μπλε νερά της και την ομορφιά της.
Όλα ξεκίνησαν από μια κατολίσθηση. Ένα φυσικό γεγονός που σπάνια συνοδεύει καλές ειδήσεις. Στην περίπτωση της Στεφανιάδας πάντως όλα κύλησαν ομαλά. Κι όταν λέμε «όλα», εννοούμε και τα υλικά που κατέβηκαν από την πλαγιά του όρους Σμίνικο μετά από ημέρες έντονων βροχοπτώσεων.

Αυτή η νεροποντή και όσα ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα να φράξει η κοίτη του Στεφανιώτη, ενός παραπόταμου του Αχελώου, το ρεύμα του οποίου μέχρι τότε ερχόταν από τα νότια και ενωνόταν με ένα άλλο ποτάμι, τον Πετριλιώτη.
Αυτά τα φερτά υλικά λειτούργησαν ως ένα φυσικό φράγμα, φτιάχνοντας τελικά μια μεγάλη κοιλότητα ανάμεσα στους ορεινούς όγκους που δεν άργησε να γεμίσει με νερό. Πολύ σύντομα φτάσαμε περίπου στη σημερινή εικόνα, με την Στεφανιάδα να προβάλλει ξαφνικά μέσα στη μαγεία του πράσινου τοπίου και να προσθέτει το δικό της υπέροχο μπλε, συνθέτοντας ένα εκπληκτικής αρμονίας και ομορφιάς σκηνικό που μαγεύει τους επισκέπτες.

Η Στεφανιάδα προβάλλει σε υψόμετρο περίπου 750 μέτρων και απέχει κοντά στα 2 χιλιόμετρα από τον ομώνυμο οικισμό από τον οποίο πήρε το όνομά της. Η περιοχή προφανώς προσφέρεται για βόλτες με κανό αφού η λίμνη (που είναι γεμάτη ψάρια) φτάνει σε ορισμένα σημεία ακόμη και τα 150 μέτρα βάθος (!), αλλά και για πεζοπορία.
Πολύ κοντινό σημείο ενδιαφέροντος το οποίο αξίζει να επισκεφθεί κανείς είναι η Ιερά Μονή Σπηλιάς η οποία είναι χτισμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων πάνω σε έναν εντυπωσιακό απόκρημνο βράχο.

Μέσα στην μονή υπάρχουν δύο εκκλησίες οι οποίες χτίστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που είναι και ο παλαιότερος, αλλά και αυτός της Ζωοδόχου Πηγής ο οποίος φτιάχτηκε μεταγενέστερα ενώ είναι και μεγαλύτερος σε μέγεθος.
Μπορείτε, πάντως να πάρετε μια ιδέα για την ομορφιά του τοπίου στο παρακάτω βίντεο (credits Nature DroneMakis Theodorou):
Πηγή: menshouse.gr
- ΒΟΛΟΣ | 21.01.2026 | 10:10
Πήλιο:Τον μετέφεραν στα χέρια πάνω σε φορείο – Συγκλονιστική επιχείρηση μέσα στο χιόνι για καρκινοπαθή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.01.2026 | 10:07
Εγκρίθηκε το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Θεσσαλίας συνολικού προϋπολογισμού 256,1 εκατ. ευρώ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.01.2026 | 10:04
Κλειστά σχολεία – λόγω χιονόπτωσης – σήμερα σε περιοχές του Δήμου Ελασσόνας - ΛΑΡΙΣΑ | 21.01.2026 | 09:50
Το «έστρωσε» στα ορεινά της Ελασσόνας - Λευκό τοπίο στο Λιβάδι (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 21.01.2026 | 09:42
Κακοκαιρία 48 ωρών χτυπά με ισχυρές καταιγίδες και χιόνια τη χώρα: Σε Red Code 5 περιοχές - ΛΑΡΙΣΑ | 21.01.2026 | 09:39
Αποχωρούν την Παρασκευή συντεταγμένα οι αγρότες από το Μπλόκο της Νίκαιας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 20.01.2026 | 18:45
Κλειστά τα σχολεία αύριο στο Δήμο Πύλης - ΛΑΡΙΣΑ | 20.01.2026 | 18:43
Κόκκαλης: Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε από το 2019 έως το 2025 – Ότι και να κάνουν η αλήθεια θα βγει στο φως
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 09:09
Τακούδης: Χιόνια αύριο σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και πιθανό σε Λάρισα, Βόλο- διαδοχικά κύματα μέχρι τέλη του μήνα (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 18:24
Σε «κόκκινο συναγερμό» η Θεσσαλία και άλλες τέσσερις Περιφέρειες για την κακοκαιρία - ΤΡΙΚΑΛΑ | 20.01.2026 | 18:45
Κλειστά τα σχολεία αύριο στο Δήμο Πύλης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 10:05
Συνεδριάζoυν τo απόγευμα τα μπλόκα της Καρδίτσας και Νίκαιας για τη συνέχεια ή μη των κινητοποιήσεων - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 17:43
Σε εξέλιξη τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία στη διπλή σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη -Αυτοψία Κυρανάκη - ΒΟΛΟΣ | 20.01.2026 | 11:42
Συναγερμός στο νοσοκομείο Βόλου: Οι παιδιάτροι «μετακομίζουν» στη Λαμία - ΒΟΛΟΣ | 20.01.2026 | 09:52
Αποχωρούν σήμερα οι αγρότες από το μπλόκο των Μικροθηβών - ΛΑΡΙΣΑ | 20.01.2026 | 09:40
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
