ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Μετά το βαμβάκι μικρή πτώση και στην τιμή του σίτου- καταλύτης η Ορεστιάδα
Υπό πίεση βρίσκονται οι τιμές σκληρού σίτου σε Γαλλία και Καναδά

Το βράδυ της Τρίτης 5 Ιουλίου η τιμή για το ποιοτικό γαλλικό σκληρό σιτάρι υποχώρησε κατά 15 ευρώ ο τόνος στα 485 ευρώ, ενώ η τιμή για την πρώτη ποιότητα καναδικού σίτου παραδοτέου στην Ιταλία υποχώρησε στα 540 ευρώ ο τόνος, γράφοντας απώλειες 24,80 ευρώ σε μια εβδομάδα. Σε αυτήν την περίοδο, μύλοι στην Ελλάδα κλείνουν καναδικό σιτάρι νούμερο 2 με 14% πρωτεΐνη με 594 δολάρια ο τόνος (578 ευρώ) για παράδοση στον μύλο τον προσεχή Οκτώβριο.
Για τα ελληνικά σιτάρια, η αγορά δείχνει να έχει κάνει μια μικρή κοιλιά της τάξης του ενός με δύο λεπτών το κιλό, ενώ για τις χαμηλές κατηγορίες ακούγονται και τα 45 λεπτά. Όπως μεταφέρει πάντως άνθρωπος με δυναμική παρουσία στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου, «τα καλά σκληρά όλοι τα χτυπάνε και είναι λίγα» σε μια ισορροπία που επιτρέπει προς το παρόν τη διατήρηση της τιμής παραγωγού στη ζώνη των 50 λεπτών το κιλό.
Σε αυτό το πλαίσιο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εξέλιξη από τον διαγωνισμό που έχει ανακοινώσει η ΕΑΣ Ορεστιάδας η οποία βγάζει, την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουλίου, προς πώληση 22.000 τόνους σκληρού και άλλους 1.500 τόνους μαλακού σιταριού, φετινής εσοδείας.
Ακολουθώντας την πάγια τακτική της, η δραστήρια οργάνωση διενεργεί ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό με πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο κι ευελπιστεί πως θα καταφέρει να αποσπάσει μια τιμή, που θα συνιστά σημείο αναφοράς τόσο για το σκληρό, όσο και για το μαλακό σιτάρι.
«Υπάρχει κινητικότητα από το εμπόριο και έχουν δείξει ενδιαφέρον και για τη λήψη των απαραίτητων δειγμάτων, προκειμένου να αξιολογηθεί η ποιότητά του», επισήμανε στο Agronews ο υπεύθυνος συγκέντρωσης σιτηρών της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Στέλιος Τσακίρης, συμπληρώνοντας πως «συνήθως στους ανοικτούς διαγωνισμούς που οργανώνουμε, έρχονται οι μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου για το σκληρό στάρι, ενώ για το μαλακό υπάρχουν προσφορές και από τοπικούς εμπόρους».
Για το πού μπορεί να ανέβει ο πήχης της τιμής, ο συνομιλητής μας δεν θέλησε να προκαταλάβει τη διαδικασία, επιδεικνύοντας τη σοβαρότητα που πρέπει να ακολουθεί έναν πλειοδοτικό διαγωνισμό αυτού του επιπέδου, λίγες ημέρες πριν εξελιχθεί. «Όσο υψηλότερη είναι η τιμή, καλοδεχούμενη», ανέφερε και έσπευσε να υπενθυμίσει με νόημα πως «εάν οι προσφορές που θα λάβουμε δεν μας ικανοποιούν, έχουμε το δικαίωμα να τον επαναλάβουμε όταν κρίνουμε πως οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για το συμφέρον των παραγωγών που εκπροσωπούμε».
Προκειμένου να συγκεντρωθούν οι συγκεκριμένες ποσότητες σιτηρών, η ΕΑΣ Ορεστιάδας συνεργάζεται με περισσότερους από 2.000 αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Βορείου Έβρου. Φέτος, πάντως, η σοδειά ήταν μέτρια και οι αποδόσεις χαμηλότερες από τις αντίστοιχες πέρυσι. «Κατά μέσο όρο μιλάμε για κάτι μεταξύ 350 και λίγο κάτω από 400 κιλά το στρέμμα», εξηγεί ο κ. Τσακίρης και διευκρινίζει πως «οι μειωμένες αποδόσεις οφείλονται στις παγωνιές που καταγράφηκαν προς τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, οι οποίες δεν επέτρεψαν στα στάρια να αδελφώσουν καλά, ενώ βέβαια, είχαμε και κατά τόπους ορισμένες ζημίες από τις χαλαζοπτώσεις πριν τη συγκομιδή».
Παραδοσιακά η ΕΑΣ Ορεστιάδας χρησιμοποιεί το μοντέλο των ανοικτών διαγωνισμών για να εκποιεί τις ποσότητες σίτου που συγκεντρώνει. Πέρυσι, για παράδειγμα, εκποιήθηκαν 25.000 τόνοι σκληρού σταριού με 31 λεπτά το κιλό, αρκετά υψηλότερα από ό,τι πήρε η αγορά των μεμονωμένων παραγωγών και 4.000 τόνους μαλακού σίτου με περίπου 20 λεπτά το κιλό.
agronews.gr
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 10.11.2025 | 22:52
Λιβανός στην εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Είπαν ότι θα έρθουν με Κρήτες να μου πετάξουν πέτρες και ξύλα στο γραφείο - ΥΓΕΙΑ | 10.11.2025 | 22:38
Η ανακάλυψη για την παχυσαρκία που αιφνιδιάζει τους επιστήμονες και αμφισβητεί θεωρίες 60 ετών - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 10.11.2025 | 22:33
Σκάνδαλο στοιχημάτων στην Τουρκία: 1.024 ποδοσφαιριστές σε πειθαρχικό έλεγχο -Τα ονόματα 27 παικτών, συνελήφθη πρόεδρος ομάδα - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 10.11.2025 | 22:31
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις της θεατρικής ομάδας «Ζέππελιν» (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 22:14
Παρουσιάστηκε στη Λάρισα το βιβλίο της Μάγιας Μποντζώρλου «Το Τριαντάφυλλο του Νότου» (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 10.11.2025 | 22:05
Πιθανός σεισμός 8 Ρίχτερ στο Αιγαίο – Τούρκος γεωλόγος έδειξε την περιοχή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.11.2025 | 21:16
Μητσοτάκης: Ο Daniel θα στοιχίσει πάνω από €3 δισ - Προχωρούν τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.11.2025 | 20:52
Χρ. Κέλλας: Εντός Νοεμβρίου τα 600 εκατ. ευρώ της Βασικής Ενίσχυσης
- ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 18:02
Θρήνος για τον θάνατο 18χρονης Λαρισαίας Φοιτήτριας – Την βρήκαν νεκρή στο διαμέρισμα της - ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 15:38
Βανδαλισμός σε κατάστημα στη Λάρισα - Η ιδιοκτήτρια κάνει λόγο για στοχευμένη επίθεση (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 09:04
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 10.11.2025 | 19:45
Θλίψη στη Ροδόπη: Πέθανε 14χρονη μαθήτρια στο Γυμνάσιο Σαπών – Το «αντίο» των καθηγητών - ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 15:45
Η Πέγκυ Ζήνα ανάβει την 1η Δεκεμβρίου το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στη Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 18:08
Τροχαίο με διπλό τραυματισμό στην Λάρισα – Μεταφέρθηκαν με τραύματα δύο άτομα - ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 13:09
Εγκαινιάζεται η έκθεση «Je t’aime» του Μάνου Ιωαννίδη (Manos) στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 10.11.2025 | 16:16
Μαγνησία: Δίωξη και σε δεύτερο άνδρα του Λιμενικού για δωροδοκία -Συνεχίζονται οι έρευνες των «Αδιάφθορων»






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed