ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Ιστορική συμφωνία στην ΕΕ: Ένας φορτιστής για όλες τις συσκευές μέχρι το 2024 -πλήγμα για την Apple
Ποιες συσκευές θα αφορά και πότε εφαρμόζεται

Κινητά τηλέφωνα, smartphones, tablets, e-readers, ασύρματα ακουστικά, ψηφιακές κάμερες, φορητά ηχεία και βιντεοκονσόλες χειρός θα πρέπει να έχουν αποκλειστικά θύρα φόρτιστης USB τύπου C, ανεξαρτήτως τι μάρκας είναι.
Σε μια ιστορική απόφαση και μια παγκόσμια πρωτοτυπία, οι διαπραγματευτές του Ευρωκοινοβουλίου και τoυ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν σήμερα επί της αρχής να εφαρμοστούν κοινοί φορτιστές για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι το φθινόπωρο του 2024.
Κινητά τηλέφωνα, smartphones, tablets, e-readers, ασύρματα ακουστικά, ψηφιακές κάμερες, φορητά ηχεία και βιντεοκονσόλες χειρός θα πρέπει να έχουν αποκλειστικά θύρα φόρτιστης USB τύπου C, ανεξαρτήτως τι μάρκας είναι.
Η απόφαση αυτή επηρεάζει φυσικά την Apple, τη μόνη ουσιαστικά εταιρεία η οποία έχει δικούς της φορτιστές με καλώδια τύπου Lightning. H Αpple έχει, εξάλλου, εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή της στο σχέδιο αυτό, το οποίο έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι πριν από παραπάνω από μια δεκαετία.
Επιπλέον, η ταχύτητα φόρτισης θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη για συσκευές που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση, επιτρέποντας στους χρήστες να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα με οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.
Οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών (laptop) θα πρέπει και αυτοί να υιοθετήσουν κοινούς φορτιστές, αλλά θα έχουν μια περίοδο χάριτος 40 μηνών (κάτι παραπάνω από 3 χρόνια) μετά το 2024 για να προσαρμοστούν.
Τέλος η πώληση του φορτιστή ξεχωριστά από το κινητό
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, θα πρέπει να παρέχονται όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις για τα χαρακτηριστικά των νέων συσκευών στους καταναλωτές, έτσι ώστε να γνωρίζουν αν είναι συμβατοί οι τωρινοί φορτιστές τους.
Ένα άλλο σημείο που ενδέχεται να προκαλέσει την αντίδραση των κατασκευαστών είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ρητά στην οδηγία της ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν την επιλογή να αγοράσουν μια ηλεκτρονική συσκευή με ή χωρίς τον φορτιστή της. Κάποιες εταιρείες (ειδικά η Apple) πωλούν ξεχωριστά gadgets, όπως φορτιστές και ακουστικά.
«Χάρη στη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε σήμερα το πρωί, οι καταναλωτές θα κάνουν οικονομία σχεδόν 250 εκατ. ευρώ», δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας, Τιερί Μπρετόν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι με τις νέες αυτές οδηγίες ο κόσμος θα χρησιμοποιεί περισσότερο τους παλιούς του φορτιστές αντί να αγοράζει καινούργιους. Υπολογίζεται ότι οι πεταμένοι φορτιστές αγγίζουν τους 11.000 τόνους ετησίως. Παράλληλα, ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως η ασύρματη φόρτιση.
Σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, οι μισοί φορτιστές που πωλήθηκαν το 2018 είχαν θύρα USB micro-B, το 29% είχε θύρα USB-C και το 21% χρησιμοποιούσε καλώδιο Lightning.
Μετά το καλοκαίρι, το σχέδιο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί επισήμως από το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
- ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 10:46
Ιεράπετρα: Τραγωδία με 22 νεκρούς μετανάστες: Χωρίς νερό και τροφή για έξι μέρες - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.03.2026 | 10:16
Προβλέψεις παραγωγής και κατανάλωσης στα σιτηρά ενόψει πολέμου στο Ιράν, οι τιμές στα λιπάσματα κρίνουν τις αποδόσεις - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 28.03.2026 | 10:04
Ακρίβεια: Τριπλή «βόμβα» στις τιμές των προϊόντων - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 28.03.2026 | 09:58
Αυξήσεις για 9 στους 10 δημοσίους υπαλλήλους, θα κερδίσουν 1 δισ. στα «καθαρά» το 2026, δείτε παραδείγματα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.03.2026 | 09:48
Τακούδης: Έντονες βροχές Τετάρτη και Πέμπτη στη Θεσσαλία-απαιτείται αυξημένη προσοχή (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.03.2026 | 09:34
Κώστας Τσιάρας από Λέσβο: Η κυβέρνηση λαμβάνει κάθε μέτρο που απαιτείται για τη στήριξη κτηνοτρόφων και τυροκόμων - ΛΑΡΙΣΑ | 28.03.2026 | 09:10
Συμμετοχή του Δημάρχου Τυρνάβου στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αγιά για το κλείσιμο των ΕΛΤΑ - ΔΙΕΘΝΗ | 28.03.2026 | 09:02
Διευρύνεται το μέτωπο του πολέμου: Για πρώτη φορά πύραυλος από τους Χούθι στο Ισραήλ
- ΛΑΡΙΣΑ | 27.03.2026 | 09:02
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.03.2026 | 14:09
Καιρός: Έρχεται νέα κακοκαιρία την ερχόμενη εβδομάδα – Ακραίο σενάριο για «μετεωρολογική βόμβα» - ΛΑΡΙΣΑ | 27.03.2026 | 09:10
Δήμος Ελασσόνας για τουρκική σημαία: «Εκφράζουμε τη λύπη μας για το περιστατικό» - ΛΑΡΙΣΑ | 27.03.2026 | 11:57
Οργή δημάρχων Αγιάς, Τεμπών, Τυρνάβου και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ (ΦΩΤΟ+video) - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 27.03.2026 | 09:41
Fuel Pass: Τα πέντε βήματα για να πάρουν την ενίσχυση οι δικαιούχοι, τα εισοδηματικά κριτήρια και η επιδότηση ανά περιοχή - ΛΑΡΙΣΑ | 27.03.2026 | 12:08
ΛΑΣΥ Θεσσαλίας: Αλλο ένα τραγικό δυστύχημα στο δρόμο Ελασσόνας-Κοζάνης, ανέδειξε την επικινδυνότητά του - ΒΟΛΟΣ | 27.03.2026 | 09:17
Προκαταρκτική για σύνθημα υπέρ της Χρυσής Αυγής μετά την παρέλαση στον Βόλο – Μία ανάρτηση στο FB «έμπλεξε» μαθητές - ΛΑΡΙΣΑ | 27.03.2026 | 19:24
Η Λάρισα στο παλμό της καινοτομίας από σήμερα με το innovent forum 2026 παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης (ΦΩΤΟ)








































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed