ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αγροτικό πετρέλαιο για αγρότες που θα πουλήσουν το 2022 σε συνεταιρισμούς
Συνάντηση Βεσυροπουλου με βουλευτές ΝΔ από την περιφέρεια

Tη δυνατότητα στο σύνολο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, να πωλήσουν την παραγωγή τους μέσω των συνεταιριστικών σχημάτων εντός του 2022, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου προβάλουν πλέον τα στελέχη της κυβέρνησης, σε μια αποδοχή ότι δύσκολα θα εισακουστεί το αίτημα του αγροτικού κόσμου για γενίκευση του εν λόγω μέτρου
Το ζήτημα της συμμετοχής του συνόλου των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στο μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου έθεσαν την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου στον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, οι βουλευτές Γιώργους Κωτσός, Γιώργος Αμανατίδης και Γιάννης Αντωνιάδης, με τον κ. Βεσυρόπουλο να προβάλει τον στόχο της κυβέρνησης για οργάνωση των αγροτών σε συνεργατικά σχήματα.
Σημειώνεται ότι η εξαγγελία για τα 50 εκατ. ευρώ ενίσχυση μόνο σε νέους και συνεταιρισμένους, στο σύνολο των επαγγελματιών του χώρου, ικανοποιεί έναν αγρότη και αφήνει δυσαρεστημένους δύο, με τις πιέσεις να εντείνονται το τελευταίο διάστημα και την κυβέρνηση να βλέπει ότι η διάκριση που γίνεται αναφορικά με τον ΕΦΚ πετρελαίου θα επιφέρει ισχυρό πολιτικό πλήγμα.
Η σχετική ανακοίνωση από τη συνάντηση των βουλευτών της ΝΔ με τον υφυπουργό Απόστολο Βεζυρόπουλο αναφέρει:
«Κίνητρα και λύσεις από το Υπουργείο Οικονομικών»
Στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, των Βουλευτών Ν. Καρδίτσας Γιώργου Κωτσού, Ν. Κοζάνης Γιώργου Αμανατίδη και Ν. Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη συζητήθηκαν σημαντικά θέματα, παρασχέθηκαν οι αναγκαίες διευκρινήσεις και προγραμματίσθηκε η προώθηση των θεμάτων που τέθηκαν από τους Βουλευτές.
Ειδικότερα:
Τέθηκε το θέμα της συμμετοχής του συνόλου των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στο μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου. Ο Υπουργός απάντησε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η οργάνωση των αγροτών σε συνεταιριστικά – συνεργατικά σχήματα.
Ως εκ τούτου υπάρχει η δυνατότητα, στο σύνολο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, να συμμετάσχουν και να πωλήσουν την παραγωγή τους μέσω των συνεταιριστικών σχημάτων εντός του 2022.
Με τον τρόπο αυτό θα καταστούν δικαιούχοι της επιστροφής του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο.
Διευκρίνισε επίσης ότι, δικαιούχοι της επιστροφής του ΕΦΚ είναι τα μέλη Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών, οι νέοι αγρότες και όσοι κάνουν συμβολαιακή γεωργία.
Συζητήθηκε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί που πωλούν τα δικά τους προϊόντα απευθείας στους καταναλωτές και έχουν την υποχρέωση άμεσης έκδοσης ηλεκτρονικού τιμολογίου.
Στην περίπτωση που η αγοραπωλησία γίνει αργία, η έκδοση ηλεκτρονικού τιμολογίου θα γίνεται την πρώτη εργάσιμη μέρα αφού όμως έχει προηγηθεί η έκδοση χειρόγραφου παραστατικού.
Ο Υπουργός αντιμετώπισε θετικά το θέμα και ζήτησε από τα Υπηρεσιακά στελέχη να διευκρινισθεί και διευθετηθεί ώστε να διευκολυνθεί η απευθείας πώληση στους καταναλωτές από τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.
Στο ζήτημα στήριξης των Αγροτικών Συνεταιρισμών μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα και σημαντικές ζημίες στην αγροτική παραγωγή, ο Υπουργός διαβεβαίωσε για τη σύμφωνη γνώμη του η οποία θα αποτυπωθεί με συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης στο προσεχές διάστημα.
Η προταθείσα στήριξη των Συνεταιρισμών είναι πολύ σημαντική καθόσον, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών (χαλάζι, παγετός, πλημμύρες), μειώθηκε δραματικά η προς διαχείριση παραγωγή που οδηγεί σε σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητάς τους.
Σε ότι αφορά στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, επαναβεβαίωσε την πρόθεση για σταδιακή κατάργησή του.
Προτάθηκε στον Υπουργό η πρόβλεψη έκπτωσης 85-100%, των προσαυξήσεων στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, στην περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.05.2026 | 10:46
Συμβόλαια στα 23 λεπτά πριν από τα αλώνια για το σιτάρι- Ηλ. Ελευθεροχωρινός: εξαιρετικές αποδόσεις στον κάμπο (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.05.2026 | 10:13
Έτοιμη η ΚΥΑ για την de minimis 35 εκατ. στη μηδική, βάσει ΟΣΔΕ 2025 - ΛΑΡΙΣΑ | 06.05.2026 | 10:10
Διακοπές υδροδότησης σήμερα, Τετάρτη, από τη ΔΕΥΑΛ -σε ποιές περιοχές - ΛΑΡΙΣΑ | 06.05.2026 | 09:55
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 06.05.2026 | 09:53
Σαλαμίνα: Περιπολικό παρέσυρε 12χρονη έξω από δημοτικό σχολείο - ΕΛΛΑΔΑ | 06.05.2026 | 09:49
Κρήτη: Χειροπέδες και στη σύζυγο - Ήταν μαζί με τον δολοφόνο στο αμάξι και παρακολουθούσε το έγκλημα - ΒΟΛΟΣ | 06.05.2026 | 09:45
Βόλος: Χτύπησε με σίδερο στο κεφάλι 55χρονο σε πυλωτή και συνελήφθη τρεις μήνες μετά - ΕΛΛΑΔΑ | 06.05.2026 | 00:32
Ο θάνατος του γιου τον στοίχειωνε : Το μοιραίο τροχαίο και η ενέδρα θανάτου που έστησε στον 21χρονο που θεωρούσε υπαίτιο
- ΛΑΡΙΣΑ | 05.05.2026 | 12:05
«Κίνησε το Κουμ παζάρ» στον Τύρναβο από σήμερα...(ΦΩΤΟ +video) - ΔΙΕΘΝΗ | 05.05.2026 | 09:47
Κηδεία με... πάρτι και χορεύτριες - Η τελευταία επιθυμία ενός 58χρονου - ΛΑΡΙΣΑ | 05.05.2026 | 10:22
Σε απόγνωση οι αγρότες στην περιοχή Τυρνάβου από το φουζίκοκο που ρίχνει τους καρπούς στις ροδακινιές (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 05.05.2026 | 22:13
Πέθανε ο μαχητικός παπα-Τσάκαλος - ΛΑΡΙΣΑ | 05.05.2026 | 12:41
Παίρνουν δείγμα για την ασθένεια στα δέντρα που αφανίζει σοδειές στον Τύρναβο για να τα στείλουν στο Μπενάκειο (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.05.2026 | 08:32
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.05.2026 | 11:56
Διστάζουν να υπογράψουν συμβόλαια στο βαμβάκι οι παραγωγοί στον κάμπο περιμένοντας μεγαλύτερη άνοδο - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.05.2026 | 11:32
Γέμισε ευχές και χαμόγελα το γραφείο της Ρένας Καραλαριώτου για την ονομαστική της εορτή (ΦΩΤΟ)





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed