ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Κορωνοϊός: Νέα έρευνα για την προέλευση του ζητούν Ε.Ε. και Ηνωμένες Πολιτείες
Το θέμα θα απασχολήσει και τη διμερή σύνοδο Ε.Ε.-Ηνωμένων Πολιτειών που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα

Στη συνάντηση κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ θα ζητήσουν τη διενέργεια νέας, ανεξάρτητης έρευνας για την προέλευση της Covid-19, έρευνα χωρίς «εξωτερικές παρεμβάσεις».
Αυτό προκύπτει από το σχέδιο της κοινής ανακοίνωσης που θα εκδώσουν οι δύο πλευρές μετά τις διαπραγματεύσεις.
Το κείμενο περιήλθε στην κατοχή του Reuters, το οποίο αναφέρει ότι ΗΠΑ και ΕΕ θα συμφωνήσουν να συνεργαστούν για την πολιτική τους απέναντι στην Κίνα, η οποία κατηγορείται ότι απέκρυψε πληροφορίες για το ξέσπασμα της πανδημίας στα τέλη του 2019.
Μέλη του κλιμακίου που έστειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Κίνα για τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέφεραν ότι η Κίνα δεν τους έδωσε πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, μια στάση που έριξε λάδι στη φωτιά της διαμάχης.
Οι δύο επικρατέστερες θεωρίες θέλουν τον SARS-CoV-2 είτε να μεταπήδησε από τα ζώα στον άνθρωπο, είτε να διέρρευσε από το Εργαστήριο Ιολογίας της Ουχάν που μελετούσε κοροναϊούς των νυχτερίδων.
«Ζητούμε να υπάρξει πρόοδος σε μια διαφανή έρευνα του ΠΟΥ για την προέλευση της Covid-19, η οποία θα βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια, θα διεξαχθεί από ειδικούς και θα μείνει ελεύθερη από παρεμβάσεις» αναφέρεται στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης.
Παρόλα αυτά, αξιωματούχοι της ΕΕ ξεκαθάρισαν ότι η ευρωπαϊκή υποστήριξη στο αίτημα Μπάιντεν για διεξαγωγή νέας μελέτης είναι περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική.
«Εμείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε δική μας έρευνα. Δεν είμαστε εναντίον της Κίνας» δήλωσε διπλωμάτης που δεν κατονομάζεται.
«Η ΕΕ δεν διαθέτει υπηρεσίες πληροφοριών και δεν πρόκειται να ερευνήσουμε την προέλευση μέσω των υπηρεσιών των χωρών-μελών» δήλωσε δεύτερος διπλωμάτης. «Οι Αμερικανοί μπορούν βέβαια να επικοινωνήσουν με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες στις χώρες μέλη, δεν πρόκειται όμως να αναμειχθούμε» ξεκαθάρισε.
Χωρίς αναφορά στις πατέντες
Ακόμα, το προσχέδιο της κοινής δήλωσης δεν κάνει καμία αναφορά στην πρόταση Μπάιντεν για άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που καλύπτουν τα εμβόλια κατά του κοροναϊούμ. Ωστόσο οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε άρση των περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων αλλά και σε εθελοντικό διαμοιρασμό της τεχνογνωσίας των εμβολίων.
Οι Βρυξέλλες υπέβαλαν μια λιγότερη ριζική αντιπρόταση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου την περασμένη εβδομάδα που τονίζει ότι οι υφιστάμενοι κανόνες του ΠΟΥ επιτρέπουν σε χώρες να δίνουν άδειες σε εταιρίες μεταποίησης χωρίς την έγκριση του κατόχου της πατέντας.
Σε σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ την Τρίτη, οι δύο πλευρές αναμένεται να συμφωνήσουν να συστήσουν μια κοινή ομάδα δράσης για να ενισχύσουν την παραγωγική δυναμικότητα για εμβόλια και φάρμακα που θα στοχεύει στο «να διατηρηθούν ανοικτές και να διασφαλιστούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες, αποφεύγοντας τους περιττούς περιορισμούς στις εξαγωγές».
Η ΕΕ προτρέπει την Ουάσινγκτον να μην παρεμποδίσει την εξαγωγή εμβολίων και υλικών που απαιτούνται για την παραγωγή τους. Ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί τον νόμο για την αμυντική παραγωγή (Defense Production Act -DPA) για να βάλει την αμερικανική κυβέρνηση πρώτη στη σειρά προτεραιότητας για την αγορά εμβολίων και θεραπειών αμερικανικής παρασκευής και να ελέγχει τις προμήθειες που χρειάζεται η χώρα.
- ΛΑΡΙΣΑ | 16.11.2025 | 12:45
Σπύρος Μαρτίκας: Έχω βρει και άλλα θύματα, χρυσοχόος από τη Λάρισα έχασε 400.000 - ΒΟΛΟΣ | 16.11.2025 | 12:36
Βόλος: Εζησε τον απόλυτο εφιάλτη στα σαγόνια σκύλων – Tον 55χρονο δάγκωσαν σε χέρι και γεννητικά όργανα (φωτο) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.11.2025 | 12:15
Στις 13:45 το ραντεβού Μητσοτάκη-Ζελένσκι -Θα υπογραφεί συμφωνία μεταφοράς LNG στην Ουκρανία - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 16.11.2025 | 12:03
«Λίμνη Πλαστήρα, η σαρωτική ομορφιά του τόπου με τα χίλια χρώματα» - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 16.11.2025 | 11:37
Ο Έκτορας Καράτζιος-Παπαϊωάννου στο Δ.Ω.Λ. για μία μοναδική συναυλία - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 16.11.2025 | 11:24
Έρχεται χιονιάς στη Θεσσαλία από 23 Νοέμβρη και μετά; (χάρτες) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.11.2025 | 11:00
Τέλη Νοεμβρίου πιστώνονται προκαταβολή τσεκ και Μέτρο 23 βεβαιώνουν Χατζηδάκης, Τσιάρας, Πιτσιλής, Καββαδάς - ΛΑΡΙΣΑ | 16.11.2025 | 10:57
Δήμος Λαρισαίων: «Η πόλη κινείται με τη δική σου γνώμη» - Άνοιξε η πλατφόρμα διαβούλευσης πολιτών για το ΣΒΑΚ
- ΒΟΛΟΣ | 15.11.2025 | 07:07
Θλίψη στον Βόλο: Εφυγε από τη ζωή ο Τάκης (Δημήτρης) Ιωαννίδης – Αφησε εποχή στον χώρο της εστίασης - ΤΡΙΚΑΛΑ | 15.11.2025 | 14:33
Αυτοκίνητο καρφώθηκε στο στηθαίο στον δρόμο Λάρισας – Τρικάλων - ΒΟΛΟΣ | 15.11.2025 | 17:35
Δέκα τραυματίες από εκτροπή μικρού λεωφορείου πριν από το Ριζόμυλο στην παλιά Βόλου- Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 15.11.2025 | 21:09
Γυναίκες από τη Λάρισα μετέφερε το λεωφορείο που ανετράπη στο Ριζόμυλο- πήγαιναν για αρτοκλασία (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.11.2025 | 15:08
Πιο εντυπωσιακός από ποτέ ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος στην Καρδίτσα (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.11.2025 | 14:44
Λαμπρά εγκαίνια του νέου εργοστασίου ζωοτροφών του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δ. Θεσσαλίας (ΦΩΤΟ+ video) - ΛΑΡΙΣΑ | 15.11.2025 | 14:03
Πλήθος Λαρισαίοι στα εγκαίνια του Ιπποκράτειου Βοτανικού Κήπου στο πάρκο Αλκαζάρ (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 15.11.2025 | 07:55
Έληξε την απεργία πείνας ο κτηνοτρόφος, θα συναντηθεί με τον Κέλλα -έρχεται πρόγραμμα ενισχυσης των πληγέντων; (video)






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed