ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Μυστήρια του Σύμπαντος: Αστρονόμοι εντόπισαν το πιο μακρινό κβάζαρ
Σε απόσταση 13,03 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη

Σε απόσταση 13,03 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη - Βρίσκεται στον γαλαξία J0313-1803 και είναι τουλάχιστον 1.000 φορές πιο λαμπρό από όλον τον δικό μας γαλαξία, ενώ αντλεί ενέργεια από μία Μαύρη Τρύπα
Μία διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε το πιο μακρινό και άρα πιο πρώιμο κβάζαρ (λαμπρό ενεργό γαλαξιακό πυρήνα) στο σύμπαν, σε απόσταση 13,03 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, μόνο 670 εκατομμύρια χρόνια μετά τη «Μεγάλη Έκρηξη» (Big Bang), όταν το σύμπαν είχε μόλις το 5% της σημερινής ηλικίας του.
Το κβάζαρ, που βρίσκεται στον γαλαξία J0313-1803 και είναι τουλάχιστον 1.000 φορές πιο λαμπρό από όλον τον δικό μας γαλαξία, φιλοξενεί και τροφοδοτείται ενεργειακά από μία τεράστια μαύρη τρύπα, ισοδύναμη με τη μάζα άνω των 1,6 δισεκατομμυρίων ήλιων, η οποία είναι η πιο πρώιμη αυτού του μεγέθους που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.
Το απρόσμενα μεγάλο μέγεθός της για τόσο πρώιμη μαύρη τρύπα εξέπληξε τους επιστήμονες, οι οποίοι δυσκολεύονται να εξηγήσουν την ύπαρξή της σε μία τόσο νεαρή φάση του σύμπαντος, καθώς θεωρητικά δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να γίνει τόσο μεγάλη, π.χ. μέσω συγχώνευσης μικρότερων μελανών οπών.
Η «υπερκινητική» Μαύρη Τρύπα
Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής Φάιγκε Γουάνγκ του Αστεροσκοπείου Στιούαρντ του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Αστροφυσικής «Astrophysical Journal Letters», καθώς και σχετική παρουσίαση σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ μακρινότερου κβάζαρ είχε ανακαλυφθεί πριν τρία χρόνια και ήταν 20 εκατομμύρια έτη φωτός πιο κοντά στη Γη και είχε μόνο τη μισή μάζα.
Η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στο κέντρο του νέου κβάζαρ υπολογίστηκε ότι «καταπίνει» κάθε χρόνο μία μάζα ισοδύναμη με 25 ήλιους. Αντίθετα, η μαύρη τρύπα στο κέντρο του δικού μας γαλαξία βρίσκεται σχεδόν σε ύπνωση. Η ενέργεια που απελευθερώνεται από το κβάζαρ τροφοδοτεί ένα ισχυρό ρεύμα ιονισμένου αερίου που εκτινάσσεται με ταχύτητα περίπου του ενός πέμπτου της ταχύτητας του φωτός.
Τα κβάζαρ πιστεύεται ότι προκύπτουν από τεράστιες μαύρες τρύπες που καταβροχθίζουν την πέριξ ύλη, όπως αέρα ή και ολόκληρα άστρα, δημιουργώντας έτσι έναν περιστρεφόμενο δίσκο καυτών υλικών γύρω από τη μαύρη τρύπα.
Λόγω της τεράστιας παραγόμενης ενέργειας, τα κβάζαρ, που παρομοιάζονται με πυρσούς κοσμικών διαστάσεων, είναι ανάμεσα στις πιο φωτεινές πηγές στο σύμπαν, συχνά ξεπερνώντας σε λάμψη και τους ίδιους τους γαλαξίες τους. Όταν οι μαύρες τρύπες των κβάζαρ δεν έχουν τίποτε άλλο πια να «φάνε» στον γαλαξία τους, σταματούν να μεγαλώνουν.
Οι αστρονόμοι σχεδιάζουν να συνεχίσουν τη μελέτη του συγκεκριμένου κβάζαρ με επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια. Το νέο μεγάλο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, το οποίο προγραμματίζεται για εκτόξευση φέτος, αναμένεται, μεταξύ άλλων, να ρίξει περισσότερο φως γενικότερα στα μυστικά των κβάζαρ.
- ΛΑΡΙΣΑ | 21.06.2026 | 15:05
Παν. Νταής; «Δημοτική Αρχή Μαμάκου- Πρωταθλητές σε Δημοτικά Τέλη, Απευθείας αναθέσεις και στα …ψέματα» - ΛΑΡΙΣΑ | 21.06.2026 | 14:56
Συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχή του Δήμου Κιλελέρ-βρέθηκαν 82 κιλά χαλκού-δύο συλλήψεις - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 21.06.2026 | 14:50
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό: Η μεγάλη επιστροφή είναι γεγονός - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 21.06.2026 | 14:46
Χρυσό με ρεκόρ αγώνων ο Τεντόγλου στον Βόλο, πρώτος βαλκανικός τίτλος για την Στεφανίδη - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 21.06.2026 | 14:39
Αυτοκίνητο κάηκε ολοσχερώς στο δρόμο Καρδίτσας-Δέλτα ( ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 21.06.2026 | 14:34
Καιρός: Τον πρώτο καύσωνα «φέρνει» το GFS - Η ημερομηνία που δίνει το αμερικανικό μοντέλο πρόγνωσης - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 21.06.2026 | 13:49
Kayak - Yoga στη λίμνη Στεφανιάδα στα βάθη της Αργιθέας (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 21.06.2026 | 13:29
Με την... έξοδο του Μεσολογγίου άνοιξε η αυλαία στα 58α Καραϊσκάκεια στην Καρδίτσα (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 21.06.2026 | 11:17
Τραυματίας 71χρονος στο θεαματικό τροχαίο της οδού Βόλου-δείτε εικόνες - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 20.06.2026 | 18:29
Ποιος είναι ο Λαρισαίος εφοπλιστής Ζήσης Στυλιανός που θέλει να μπει στην ΑΕΛ - ΛΑΡΙΣΑ | 20.06.2026 | 12:59
Θλίψη στην Ομογένεια του Μονάχου και την Ελασσόνα: «Έφυγε» πρόωρα από τη ζωή η εκπαιδευτικός και χοροδιδάσκαλος Βάσω Γεροφάκα - ΕΛΛΑΔΑ | 20.06.2026 | 10:15
Καιρός: Πώς θα είναι ο Ιούλιος στην Ελλάδα - Οι προβλέψεις ECMWF, NOAA και NASA - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.06.2026 | 11:06
Δ. Βαφείδης καθηγητής Ιχθυολογίας Π.Θ.: Ασφαλείς οι θάλασσες στη Θεσσαλία, δεν υπάρχουν λαγοκέφαλοι (video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 20.06.2026 | 10:40
Μένουν πάνω στα δεντρα τα κεράσια στην Αγιά λόγω έλλειψης εργατών γης - ΛΑΡΙΣΑ | 21.06.2026 | 10:35
Συναγερμός σε ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική Λάρισας για εκτροπή οχήματος στη Βόλου - ΕΛΛΑΔΑ | 20.06.2026 | 23:37
Λουτράκι: Λαγοκέφαλος επιτέθηκε σε λουόμενους και τους έστειλε στο νοσοκομείο






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed