ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Κόκκαλης: Δωρεάν άρδευση σε αγρότες της Θεσσαλίας μέσω προγράμματος πράσινης ενέργειας στους ΤΟΕΒ!
Πιλοτικό πρόγραμμα

Σε ραγδαία μείωση του κόστους παραγωγής που θα φθάσει ακόμη και στο 80% των τελών προς τους ΤΟΕΒ, φιλοδοξεί να οδηγήσει πρόγραμμα το οποίο θα δίνει ενέργεια στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων μέσω φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.
Η Θεσσαλία μάλιστα, θα είναι η πρώτη περιοχή της χώρας στην οποία πιλοτικά κινούνται οι διαδικασίες ένταξης του ΓΟΕΒ σε αντίστοιχο πρόγραμμα κοινοτικής χρηματοδότησης.
Τη σχετική αποκάλυψη, έκανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή του διευθυντή Εγγειοβελτιωτικών Έργων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνου Στουρνάρα, του προέδρου του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Παπαμιχαήλ και στελεχών από ΤΟΕΒ της περιοχής.
Όπως εξήγησε ο κ. Κόκκαλης, έχουμε καταφέρει να αποσπάσουμε το πράσινο φως από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, προκειμένου η Θεσσαλία να είναι η πρώτη που θα ευεργετηθεί από τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που δίνουν τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, είτε από τις χρηματοδοτήσεις στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ήδη έχει ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια και μία αγαστή συνεργασία μεταξύ του υπουργείου και του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας, ώστε να εκπονηθούν όλες οι απαιτούμενες μελέτες για την ένταξή τους, με την δημοσιοποίηση της σχετικής προκήρυξης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα δοθεί η δυνατότητα στον ΓΟΕΒ και στους ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας να χρηματοδοτηθούν για την υλοποίηση φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση του ενεργειακού κόστους της άρδευσης. Έτσι, δεδομένου ότι οι αγρότες θα απαλλαγούν από το συγκεκριμένο οικονομικό βάρος και θα έχουν ως υποχρέωση μόνον το κόστος συντήρησης, αυτό θα σημάνει πως θα πληρώνουν περίπου 75% με 80% λιγότερα αρδευτικά τέλη! Το ίδιο θα ισχύει φυσικά και για τους κτηνοτρόφους που κάνουν χρήση του δικτύου.
Σε μία περίοδο όπου οι παθογένειες του παρελθόντος μας έφεραν προ του χείλους της καταστροφής για χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι κινδύνεψαν να μείνουν χωρίς νερό λόγω των χρεών των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε για τη χρηματοδότηση μέσω των εργαλείων που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εναλλακτικών - φιλικών προς το περιβάλλον - μορφών ενέργειας, αποτελούν μονόδρομο.
Είμαι δε, διπλά ικανοποιημένος που η Θεσσαλία θα είναι η πρώτη περιφέρεια που θα προχωρήσει στις μελέτες εκείνες που θα της επιτρέψουν την ένταξη στο σχετικό μέτρο και θα ανοίξουν το δρόμο για μία ραγδαία αλλαγή προς το καλύτερο, για χιλιάδες αγρότες. Σε μία περίοδο μάλιστα που η μείωση του κόστους παραγωγής είναι μέγιστο ζητούμενο, κατανοεί κανείς τι σημαίνει να πληρώνει ένας αγρότης έως και 80% λιγότερα τέλη προς τον ΤΟΕΒ του.
Είμαστε σε διαρκή επαφή με τον ΓΟΕΒ Θεσσαλίας και τον κ. Παπαμιχαήλ, αλλά και με τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων που εμπλέκονται, ώστε με την προκήρυξη του μέτρου, να γίνει άμεσα η ένταξη της περιοχής. Δεδομένου πως με το νέο θεσμικό πλαίσιο, η Περιφέρεια έχει την ευθύνη των ΤΟΕΒ, θεωρώ δεδομένη και τη συνέργεια και συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας η οποία θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη σ αυτή την προσπάθεια σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λαρισαίος υφυπουργός.
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.05.2026 | 21:47
Απλήρωτα 930 εκ. από 1ο πυλώνα και 250 εκ. από 2ο πυλώνα, ενώ συνεχόμενα λάθη φέρνουν επιστροφές ενισχύσεων χωρίς ενημέρωση - ΕΛΛΑΔΑ | 05.05.2026 | 21:41
Πύραυλοι παντού αν μας επιτεθούν: Το νέο αμυντικό δόγμα της Ελλάδας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.05.2026 | 21:34
Ανησυχία για νεκρά ψάρια στην Κάρλα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 05.05.2026 | 20:55
Δείτε φωτογραφία: Τροχαίο με αγριογούρουνο έξω από τα Τρίκαλα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.05.2026 | 20:34
Επιστολή Κουρέτα σε Σχοινά για την αποζημίωση των πληγέντων από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» - ΥΓΕΙΑ | 05.05.2026 | 20:28
Αυτό το απλό και φθηνό αμινοξύ μειώνει σημαντικά τη βλάβη του Αλτσχάιμερ - ΕΛΛΑΔΑ | 05.05.2026 | 20:18
Βεντέτα στην Κρήτη: Εκτέλεσε τον οδηγό που θεωρούσε υπεύθυνο για το θάνατο του γιου του - ΛΑΡΙΣΑ | 05.05.2026 | 20:03
Το βιβλίο του Νίκου Ράπτη «Από το Σοσιαλισμό στη Βιωσιότητα» αφορμή για συζήτηση για τη σύγχρονη προοδευτική πολιτική
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 04.05.2026 | 11:46
Έκπληξη από δημοσκόπηση Νίκου Καρδούλα: αν γινόταν σήμερα εκλογές η ΝΔ θα είχε μία έδρα στη Λάρισα! - ΛΑΡΙΣΑ | 05.05.2026 | 12:05
«Κίνησε το Κουμ παζάρ» στον Τύρναβο από σήμερα...(ΦΩΤΟ +video) - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 09:09
Αποκτά κέντρο τραύματος το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας - ΔΙΕΘΝΗ | 05.05.2026 | 09:47
Κηδεία με... πάρτι και χορεύτριες - Η τελευταία επιθυμία ενός 58χρονου - ΛΑΡΙΣΑ | 05.05.2026 | 10:22
Σε απόγνωση οι αγρότες στην περιοχή Τυρνάβου από το φουζίκοκο που ρίχνει τους καρπούς στις ροδακινιές (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 08:58
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 05.05.2026 | 12:41
Παίρνουν δείγμα για την ασθένεια στα δέντρα που αφανίζει σοδειές στον Τύρναβο για να τα στείλουν στο Μπενάκειο (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 20:23
Δρόμοι με ευρωπαϊκές προδιαγραφές στον Βόρειο τομέα της Λάρισας με χρηματοδότηση από την περιφέρεια





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed