ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Κορωνοϊός: H EE υπέγραψε συμφωνία με την Pfizer για το εμβόλιο -Συνολικά έχουν παραγγελθεί 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις
H Pfizer ζητά κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία με την κοινοπραξία BioNTech/Pfizer για τη διάθεση του εμβολίου που παρασκευάζει για την Covid-19, ανακοίνωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου με ανάρτησή της στο Twitter.
«Αυτή η 5η συμφωνία είναι άλλο ένα ορόσημο στις προσπάθειές μας να παράσχουμε σε όλους τους πολίτες έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπιστεί η πανδημία», πρόσθεσε η Επίτροπος.
«Υπογράψαμε το πέμπτο συμβόλαιο με παραγωγό εμβολίου, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα από τα πιο υποσχόμενα εμβόλιο στο μέλλον, για τους Ευρωπαίους» σημείωσε από την Πλευρά της η πρόεδρος της Κομισόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
«Συνολικά έχουμε εξασφαλίσει 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις μελλοντικών εμβολίων ως τώρα. Περισσότερες θα ακολουθήσουν. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή» σημείωσε επίσης η Φον Ντερ Λάιεν
H Pfizer ζητά κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου
Αίτημα για επείγουσα αδειοδότηση κατέθεσε σήμερα Pfizer και BioNTech στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για το εμβόλιό τους ενάντια στη νόσο της Covid-19.
Η Pfizer μέτρησε 170 περιστατικά μόλυνσης από τον κορωνοϊό μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν μέρος στις δοκιμές και, όπως έγινε γνωστό, τα 162 εξ αυτών αφορούσαν σε άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακo, ενώ τα οκτώ σε εθελοντές που είχαν εμβολιαστεί, πράγμα που σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%.
Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο που αναμένεται να πάρει αδειοδότηση από τον FDA και θα χρησιμοποιεί αγγελιοφόρο RNA (mRNA), γενετικό υλικό δηλαδή που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον νέο κορωνοϊό. Μάλιστα, οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι το εμβόλιό τους δεν έχει προβλήματα ασφαλείας.
Με ποιες εταιρείες έχει υπογράψει συμφωνίες η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες είχαν ανακοινώσει από την περασμένη εβδομάδα μια συμφωνία με την αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNTech, που προέβλεπε την αγορά «έως 300.000.000 δόσεων».
«Λίγες ημέρες μετά το συμβόλαιό μας με τις BioNTech και Pfizer, με χαρά ανακοινώνω μια νέα συμφωνία», δήλωνε τότε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή τη νέα σύμβαση με την CureVac «θα μας επιτρέψει να αγοράσουμε έως 405.000.000 δόσεις εμβολίου».
«Πρόκειται για το πέμπτο συμβόλαιο με μια φαρμακευτική εταιρεία για το χαρτοφυλάκιό μας των εμβολίων κατά της Covid-19», υπογράμμισε η Φον ντερ Λάιεν.
Οι δόσεις των εμβολίων κορωνοϊού που έχει παραγγείλει η ΕΕ
«Εργαζόμαστε και σε μια έκτη συμφωνία με τη Moderna, με την οποία έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις διερευνητικές συζητήσεις. Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρώσουμε αυτό το συμβόλαιο σύντομα», συμπλήρωσε η επικεφαλής της Κομισιόν.
Πριν από τις Pfizer/BioNTech και CureVac, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τρία συμβόλαια για την προπαραγγελία πιθανών εμβολίων: με τη σουηδο-βρετανική AstraZeneca και την αμερικανική Johnson & Johnson (έως 400.000.000 δόσεις από την κάθε μία), όπως και με το γαλλο-βρετανικό δίδυμο Sanofi-GSK (έως 300.000.000 δόσεις).
Πηγή: iefimerida.gr

- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 20.09.2026 | 00:01
Επιμένει ο Φιντάν: Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί στρατιωτικοποίηση των νησιών - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2026 | 23:49
Πλήθος κόσμου στη γιορτή φιστικού στη Νέα Λεύκη (ΦΩΤΟ +video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.09.2026 | 23:36
Οι Ισπανοί αγρότες βγαίνουν στους δρόμους για τις υψηλές τιμές στα καύσιμα, στα 1,65 ευρώ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.09.2026 | 23:33
Μετά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ηλεκτρονική «ταυτότητα» για κάθε αιγοπρόβατο - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 19.09.2026 | 23:25
Παγκόσμιος τρόμος για την ανεξέλεγκτη Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο Τραμπ αναζητά «τσάρο» για την ΑΙ, ο Άλτμαν πάει στον ΟΗΕ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.09.2026 | 23:10
Βαγγέλης Μπούτας: Ο «στρατηγός του κάμπου» που έγραψε τη δική του ιστορία - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2026 | 22:49
Όλυμπος: Αίσιο τέλος στην επιχειρηση διάσωσης 34χρονου τραυματισμένου ορειβάτη - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2026 | 22:13
Σοκ στη Λάρισα: 14χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στη συνοικία της Φιλιππούπολης
- ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2026 | 11:51
Κυκλικός κόμβος Ηρώων Πολυτεχνείου: Έργα με κόστος την ασφάλεια;- καθημερινά τα παράπονα Λαρισαίων- δείτε εικόνες - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.09.2026 | 09:49
Με υψηλές στρεμματικές αποδόσεις και εικόνα για καλύτερες τιμές, ξεκίνησε η συγκομιδή στο βαμβάκι - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2026 | 22:13
Σοκ στη Λάρισα: 14χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στη συνοικία της Φιλιππούπολης - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2026 | 02:02
Ηχηρό μήνυμα ελπίδας και κοινωνικής προσφοράς έστειλε η Λάρισα με την 24η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία (ΦΩΤΟ+video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.09.2026 | 10:44
Η Θεσσαλία ψήνεται, πνίγεται και χάνει τη σοδειά της Από τον Ιανό και τον Daniel στους παρατεταμένους καύσωνες - ΔΙΕΘΝΗ | 19.09.2026 | 11:27
Σήμα κινδύνου στην Ευρώπη – «Σιωπηρή επιστράτευση» 300.000 Ρώσων, φόβος για επίθεση σε χώρες του ΝΑΤΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 20.09.2026 | 00:01
Επιμένει ο Φιντάν: Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί στρατιωτικοποίηση των νησιών - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2026 | 09:34
Δύο Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή


































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed