ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Κορωνοϊός: H EE υπέγραψε συμφωνία με την Pfizer για το εμβόλιο -Συνολικά έχουν παραγγελθεί 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις
H Pfizer ζητά κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία με την κοινοπραξία BioNTech/Pfizer για τη διάθεση του εμβολίου που παρασκευάζει για την Covid-19, ανακοίνωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου με ανάρτησή της στο Twitter.
«Αυτή η 5η συμφωνία είναι άλλο ένα ορόσημο στις προσπάθειές μας να παράσχουμε σε όλους τους πολίτες έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπιστεί η πανδημία», πρόσθεσε η Επίτροπος.
«Υπογράψαμε το πέμπτο συμβόλαιο με παραγωγό εμβολίου, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα από τα πιο υποσχόμενα εμβόλιο στο μέλλον, για τους Ευρωπαίους» σημείωσε από την Πλευρά της η πρόεδρος της Κομισόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
«Συνολικά έχουμε εξασφαλίσει 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις μελλοντικών εμβολίων ως τώρα. Περισσότερες θα ακολουθήσουν. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή» σημείωσε επίσης η Φον Ντερ Λάιεν
H Pfizer ζητά κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου
Αίτημα για επείγουσα αδειοδότηση κατέθεσε σήμερα Pfizer και BioNTech στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για το εμβόλιό τους ενάντια στη νόσο της Covid-19.
Η Pfizer μέτρησε 170 περιστατικά μόλυνσης από τον κορωνοϊό μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν μέρος στις δοκιμές και, όπως έγινε γνωστό, τα 162 εξ αυτών αφορούσαν σε άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακo, ενώ τα οκτώ σε εθελοντές που είχαν εμβολιαστεί, πράγμα που σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%.
Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο που αναμένεται να πάρει αδειοδότηση από τον FDA και θα χρησιμοποιεί αγγελιοφόρο RNA (mRNA), γενετικό υλικό δηλαδή που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον νέο κορωνοϊό. Μάλιστα, οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι το εμβόλιό τους δεν έχει προβλήματα ασφαλείας.
Με ποιες εταιρείες έχει υπογράψει συμφωνίες η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες είχαν ανακοινώσει από την περασμένη εβδομάδα μια συμφωνία με την αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNTech, που προέβλεπε την αγορά «έως 300.000.000 δόσεων».
«Λίγες ημέρες μετά το συμβόλαιό μας με τις BioNTech και Pfizer, με χαρά ανακοινώνω μια νέα συμφωνία», δήλωνε τότε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή τη νέα σύμβαση με την CureVac «θα μας επιτρέψει να αγοράσουμε έως 405.000.000 δόσεις εμβολίου».
«Πρόκειται για το πέμπτο συμβόλαιο με μια φαρμακευτική εταιρεία για το χαρτοφυλάκιό μας των εμβολίων κατά της Covid-19», υπογράμμισε η Φον ντερ Λάιεν.
Οι δόσεις των εμβολίων κορωνοϊού που έχει παραγγείλει η ΕΕ
«Εργαζόμαστε και σε μια έκτη συμφωνία με τη Moderna, με την οποία έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις διερευνητικές συζητήσεις. Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρώσουμε αυτό το συμβόλαιο σύντομα», συμπλήρωσε η επικεφαλής της Κομισιόν.
Πριν από τις Pfizer/BioNTech και CureVac, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τρία συμβόλαια για την προπαραγγελία πιθανών εμβολίων: με τη σουηδο-βρετανική AstraZeneca και την αμερικανική Johnson & Johnson (έως 400.000.000 δόσεις από την κάθε μία), όπως και με το γαλλο-βρετανικό δίδυμο Sanofi-GSK (έως 300.000.000 δόσεις).
Πηγή: iefimerida.gr

- ΛΑΡΙΣΑ | 23.04.2026 | 15:57
Συμπαράταξη Λαρισαίων: Στο «κόκκινο» οι κοινωνικές δομές στη Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 23.04.2026 | 13:58
Δήμος Λαρισαίων: Απομάκρυνση οχημάτων από τον χώρο της Σκεπαστής Αγοράς Νεάπολης, λόγω προγραμματισμένης εκδήλωσης - ΛΑΡΙΣΑ | 23.04.2026 | 13:03
Τιμήθηκε ο προστάτης του στρατού ξηράς Άγιος Γεώργιος στη Γενική Επιθεώρηση Στρατού (πρώην Στρατιά) στη Λάρισα. (ΦΩΤΟ+video) - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 23.04.2026 | 12:50
Νέα μελέτη αλλάζει τα δεδομένα: Ποια ήταν η ασθένεια που «χώρισε» την ανθρωπότητα πριν από 74.000 χρόνια - ΒΟΛΟΣ | 23.04.2026 | 12:13
Ολοσχερής καταστροφή σπιτιού από φωτιά στις Νηές Σούρπης - ΕΛΛΑΔΑ | 23.04.2026 | 12:08
Ο ταξίαρχος της ΕΛΑΣ πήγε για τον νεκρό από το μαχαίρωμα στον Άγιο Δημήτριο χωρίς να ξέρει ότι είναι ο γιος του - ΛΑΡΙΣΑ | 23.04.2026 | 11:55
Καβάλα πήγαν στην εκκλησιά και φέτος στους Γόννους την εικόνα του Αγίου Γεωργίου (ΦΩΤΟ+video) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 23.04.2026 | 11:37
Φυλακές Τρικάλων: Κρατούμενοι απείλησαν με συγκρατούμενό τους με μαχαίρι και ζητούσαν 4.000 ευρώ
- ΕΛΛΑΔΑ | 22.04.2026 | 20:10
Σκηνές αρχαίας τραγωδίας με συγγενείς της Ελευθερίας Γιακουμάκη στην περιοχή που βρέθηκε νεκρή - ΛΑΡΙΣΑ | 22.04.2026 | 18:31
Μετωπική δύο αυτοκινήτων στη Θεοφράστου στη Λάρισα- ένας τραυματίας (ΦΩTO) - ΕΛΛΑΔΑ | 22.04.2026 | 18:12
Νεκρή εντοπίστηκε η Ελευθερία Γιακουμάκη- φέρει τραύμα από πυροβόλο όπλο (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.04.2026 | 09:31
Τακούδης: Θα συνεχιστούν οι βροχές στις 28 Απρίλη και ίσως πρωτομαγιά-δεν θα είναι ιδιαίτερα θερμό το καλοκαίρι - ΕΛΛΑΔΑ | 22.04.2026 | 09:44
Σήμερα οι ανακοινώσεις για το ύψος του πλεονάσματος του 2025 – Έρχεται επίδομα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 22.04.2026 | 16:02
Στα €300 η στήριξη στους συνταξιούχους κάθε Νοέμβριο, περισσότεροι οι δικαιούχοι - Πώς θα γίνει ρύθμιση οφειλών σε 72 δόσεις - ΕΛΛΑΔΑ | 22.04.2026 | 22:00
Συναγερμός στον Άγιο Δημήτριο: Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός από μαχαιριά στο πάρκο Ασυρμάτου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.04.2026 | 10:04
Για τέλη Απριλίου πάει η de minimis 35 εκατ. ευρώ στη μηδική, στις αλλαγές υπουργών κόλλησε η διαδικασία









































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed