ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Brexit χωρίς συμφωνία και δασμοί ΗΠΑ πρόβλημα για τις εξαγωγές ελληνικής κονσέρβας
Τη Δευτέρα (26 Οκτωβρίου), στην ολομέλεια της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου

Τη Δευτέρα (26 Οκτωβρίου), στην ολομέλεια της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου έλαβε χώρα συνεδρίαση με θέμα: «Η κατάσταση της αγοράς των φρούτων, λαχανικών και κρασιού - Η επίδραση των μέτρων της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19».
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν 6 εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κλαδικών οργανώσεων που ανέλυσαν το θέμα ενώπιων των Ευρωβουλευτών και απάντησαν στις ερωτήσεις τους. Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Μεταποιημένων Φρούτων και Λαχανικών PROFEL, εκπροσωπήθηκε από την κ. Ολυμπία Αποστόλου της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ).
Η κ. Αποστόλου μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες τροφίμων να παραμείνουν ανοιχτές, να μεταποιήσουν τις απαραίτητες ποσότητες και να κρατήσουν τα ράφια των σούπερ-μάρκετ γεμάτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τόνισε τη σημασία των παρεμβάσεων της Ε.Ε. στην εφαρμογή κοινών κανόνων για τη μετακίνηση των απαραίτητων για τη συγκομιδή εργαζομένων, αλλά και την ανάγκη ύπαρξης κοινής πολιτικής για την προστασία των εργαζομένων μέσα στο χώρο εργασίας τους και τη διαχείριση των συρροών. Το ολικό κλείσιμο των εργοστασίων σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων δεν εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. όπως στην Ελλάδα, αφού οι βιομηχανίες τροφίμων αναγνωρίζονται ως απαραίτητες επιχειρήσεις για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας.
Επίσης, ανέφερε πόσο σημαντικό είναι για τον κλάδο να καταργηθούν οι επιπλέον δασμοί των Η.Π.Α. για τα ευρωπαϊκά μεταποιημένα φρούτα και να υπάρξει συμφωνία που θα επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση τους στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το BREXIT. Τέλος, επισήμανε την ανάγκη οι ευρωπαϊκές κοινωνίες να αναγνωρίσουν και να εκτιμήσουν εκ νέου την αξία των αγροτών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου των τροφίμων και οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ να σταματήσουν να πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές.
Πολλοί Ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τις προσπάθειες της μεταποίησης των φρούτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην Ε.Ε. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συζήτηση, απαντώντας στην κ. Αποστόλου ανέφερε ότι πρόθεση της Ε.Ε. είναι να λύσει μέσω διαπραγματεύσεων το πρόβλημα των δασμών των Η.Π.Α.,αλλά σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος, δε θα διστάσει να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ως μέσο πίεσης.
Σχετικά με το BREXIT, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εντατικά, με στόχο τη συμφωνία που θα δώσει ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα Ευρωπαϊκά τρόφιμα.
Τέλος, αναγνώρισε τη σημασία της εφαρμογής ενός ενιαίου πλαισίου στη διαχείριση της πανδημίας.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η κ. Αποστόλου, «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέσα στην πεντάδα των κυριότερων αγορών που εξάγεται η ελληνική κονσέρβας ροδάκινου. Αν τελικά επιβληθούν δασμοί θα είναι πολύ υψηλοί και θα κυμαίνονται από 10 έως 20%. Αυτό επίσης που μας προβληματίζει είναι ότι η κυβέρνηση του Λονδίνου έχει ήδη υπογράψει εμπορική συμφωνία με τη Νότια Αφρική, που είναι κύρια ανταγωνιστική χώρα, κάτι που θα μας δημιουργήσει προβλήματα στις ελληνικές εξαγωγές.
Για το θέμα με τις ΗΠΑ, ενημερωθήκαμε από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν ότι δόθηκε το δικαίωμα στην ΕΕ να επιβάλλει δασμούς στα Αμερικάνικα προϊόντα λόγω των κρατικών ενισχύσεων στην αεροπορική βιομηχανία Boeing. Η λίστα περιλαμβάνει και δασμούς σε πολλά Αμερικάνικα τρόφιμα. Αν δεν πάρουν πίσω οι Αμερικάνοι τους δασμούς στα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ είναι αναμενόμενο ότι θα επιβληθούν δασμοί από την Κομισιόν και για τα προϊόντα των ΗΠΑ. Πάντων οποιαδήποτε απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα θα υπάρξει μετά τις Αμερικάνικες εκλογές».
Παϊσιάδης Σταύρος -agrotypos.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 19.01.2026 | 13:44
Μητσοτάκης στους αγρότες: Να μπει τέλος σε μια περίοδο μεγάλης έντασης για την κοινωνία - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.01.2026 | 13:35
Τροχαίο με μετωπική σύγκρουση στις στροφές της Συκεώνας στο δρόμο Καρδίτσα - Λάρισα- ένας τραυματίας (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.01.2026 | 13:20
Στο Μαξίμου για τη συνάντηση με Μητσοτάκη οι αγρότες – Τα αιτήματα, τι λέει η κυβέρνηση, τι είπε ο Ανεστίδης - ΒΟΛΟΣ | 19.01.2026 | 13:09
Βόλος: 40χρονος επιτέθηκε στην 27χρονη σύντροφό του - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 19.01.2026 | 13:00
Μαρινάκης: Δεν υπάρχει περιθώριο επιστροφής στα μπλόκα - Να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι - ΛΑΡΙΣΑ | 19.01.2026 | 12:44
Δωρεά αυτοκινήτου -κινητής Μονάδας στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.01.2026 | 12:34
Έφτασαν οι αγρότες στο Μαξίμου - Στην επιτροπή και ο Κώστας Ανεστίδης - ΛΑΡΙΣΑ | 19.01.2026 | 11:47
Κατέθεσαν μήνυση οι δύο αγρότες για τους βανδαλισμούς στα τρακτερ τους στο μπλόκο της Νίκαιας (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 18.01.2026 | 22:56
Τραγωδία στη Λάρισα: «Τρελή» πορεία αυτοκινήτου σταμάτησε σε προστατευτικές μπάρες - Νεκρός ο οδηγός - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.01.2026 | 10:48
Τακούδης- επικαιροποίηση: Πάνω από μισό μέτρο χιόνι στα ορεινά Δυτ. Θεσσαλίας- πιθανή χιονόπτωση από Τρίτη στα αστικά κέντρα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.01.2026 | 12:01
Επιπλέον 25 ευρώ για το βαμβάκι, 15 ευρώ στο σιτάρι ως στρεμματική ενίσχυση για το 2025 μέσω των eco-schemes - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 18.01.2026 | 12:32
Γιατί η Αθήνα θέλει να φύγει ως καλλιέργεια το βαμβάκι από τη Θεσσαλία και τη χώρα - ΛΑΡΙΣΑ | 18.01.2026 | 10:36
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 18.01.2026 | 17:09
Ποιό χωριό της Λάρισας ντύθηκε στα λευκά το πρωί της Κυριακής (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.01.2026 | 11:24
Nτογκούλης: Περιπου 100.000 ΑΦΜ αγροτών απλήρωτα λόγω προβλημάτων ΑΤΑΚ, ΚΑΕΚ., monitoring (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.01.2026 | 08:22
Τέσσερις Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
