ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Ισπανία-κορονοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τον Μάιο – Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11μ.μ.
Για δεύτερη φορά από την αρχή της πανδημίας η ισπανική κυβέρνηση κηρύσσει τη χώρα εκ νέου σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Για δεύτερη φορά από την αρχή της πανδημίας η ισπανική κυβέρνηση κηρύσσει εκ νέου την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στο σύνολο της επικράτειας από σήμερα με πρόθεση να διαρκέσει ως τις 9 Μαΐου 2021.
Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε διάγγελμά του πριν δυο ημέρες είχε προειδοποιήσει ότι « έρχονται πολύ σκληρές ημέρες» ενώ τόνιζε ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία αλλά και μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία έδιναν ότι όχι μόνο 1 αλλά 3 εκατομμύρια Ισπανοί είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό (το 2,5% του πληθυσμού).
Τα μέτρα που αποφάσισε σήμερα το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο αφορούν στο σύνολο της επικράτειας με τη διαφορά όμως ότι η σημερινή καραντίνα δεν θα έχει ολοκληρωτικό χαρακτήρα απαγόρευσης των μετακινήσεων όπως αυτή του περασμένου Μαρτίου. Επίσης με τις νέες αποφάσεις οι τοπικές κυβερνήσεις θα έχουν το δικαίωμα να παίρνουν επιπλέον μέτρα αν το θεωρούν αναγκαίο.
Τουλάχιστον 10 από τις 17 Αυτονομίες της χώρας ζήτησαν από τον Ισπανό πρωθυπουργό την κήρυξη έκτακτης ανάγκης καθώς χωρίς αυτόν τον όρο που προβλέπεται από το ισπανικό Σύνταγμα, οποιοδήποτε δικαστήριο μπορεί να κηρύξει τα μέτρα αντισυνταγματικά κυρίως στο θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Την κήρυξη «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» οφείλει να επικυρώσει με πλειοψηφία το ισπανικό κοινοβούλιο και όπως όλα δείχνουν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ορίζεται αρχικά για 15 ημέρες όμως η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει να έχει διάρκεια 6 μήνες και συγκεκριμένα ως τις 9 Μαΐου του 2021 έτσι ώστε να μην απαιτείται κάθε 15 ημέρες να ζητά εκ νέου την ψηφοφορία στη Βουλή.
Στο νέο διάγγελμά του σήμερα μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου ο Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι με την πρώτη καραντίνα η Ισπανία κατάφερε την πτώση των κρουσμάτων γι αυτό και είναι απαραίτητο εκ νέου μέτρα ικανά να ελέγξουν την κατάσταση. Αναφέρθηκε στα 4 επίπεδα κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού : χαμηλό, μεσαίο, υψηλό και ακραίο και κατέληξε ότι “ο στόχος είναι η πτώση των κρουσμάτων στα 25/100.000 πληθυσμού.” Αυτή την ώρα και ειδικότερα τις τελευταίες δυο εβδομάδες τα κρούσματα ανέρχονται στα 362/100.000 πληθυσμού γεγονός που απαιτεί την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Όπως προβλέπεται :
-Αρμόδιες για την εφαρμογή των μέτρων θα είναι οι τοπικές κυβερνήσεις σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση
-Απαγορεύεται η κυκλοφορία σε όλη τη χώρα από τις 11μ.μ. ως τις 6π.μ. Όμως οι τοπικές κυβερνήσεις μπορούν να ρυθμίσουν επακριβώς το ωράριο ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής τους.
-Από την απόφαση αυτή εξαιρούνται οι μετακινήσεις προς τους χώρους εργασίας, ή αγορά φαρμάκων ή η φροντίδα ηλικιωμένων. Εξαιρούνται επίσης από τον περιορισμό τα Κανάρια Νησιά διότι τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι θετικά.
-Οι τοπικές κυβερνήσεις θα μπορούν να επιτρέπουν ή όχι την μετακίνηση προς άλλες Αυτονομίες. Σε ότι αφορά στις κοινωνικές συναθροίσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνιούνται τα 6 άτομα σε όλη τη χώρα.
Η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Βουλή θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως αναμένεται θα υπερψηφιστεί αν και υπάρχουν αντιδράσεις από το Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ισχύσει η « κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ως τις 9 Μαΐου ενώ κάθε 15 ημέρες ο υπουργός Υγείας θα ενημερώνει την Βουλή για την εξέλιξη της πανδημίας.
Τέλος, τα κρούσματα στην Ισπανία ανέρχονται ως αυτή την ώρα και από την αρχή της πανδημίας στα 1.026.281 ενώ τα θύματα ανέρχονται στα 34.521.
Πηγή ΕΡΤ, Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή
- ΛΑΡΙΣΑ | 22.03.2026 | 22:13
Παπαφλέσσας: σε ποιό χωριό της Λάρισας γυρίστηκε το ιστορικό έπος του 21 - Οι άγνωστες πτυχές της ταινίας - ΛΑΡΙΣΑ | 22.03.2026 | 22:06
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι Αγώνες Λόγου στα Εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη - ΛΑΡΙΣΑ | 22.03.2026 | 22:00
Αυτός είναι ο χώρος όπου θα διεξαχθεί η πολύκροτη δίκη των Τεμπών - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 21:47
Έγκλημα στην Καρδίτσα: Συνελήφθησαν οι δύο δράστες της δολοφονίας του τραγουδιστή -16 ετών και 18 ετών, ομολόγησαν - ΛΑΡΙΣΑ | 22.03.2026 | 21:28
Παλικαρίσια λευκή ισοπαλία για την ΑΕΛ στο Καραϊσκάκη - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 22.03.2026 | 21:13
Τρομερή νίκη του Βόλου επί του ΠΑΟΚ (2-1) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 22.03.2026 | 21:02
Όρθια η ΑΕΛ στο Φάληρο πήρε ισοπαλία από τον Ολυμπιακό (0-0) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 22.03.2026 | 20:07
Ολοκληρώθηκαν τα play off της super league 2
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 14:35
Αγριο έγκλημα στην Καρδίτσα - Νεκρός τραγουδιστής με πολλαπλές μαχαιριές στο στήθος - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 17:01
Καρδίτσα: Νέες πληροφορίες για τη δολοφονία γνωστού τραγουδιστή - Προσήχθη ένα άτομο - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 17:26
Άγριο έγκλημα στην Καρδίτσα: Ο 51χρονος τραγουδιστής είχε πάει με γυναίκα σε σπίτι γνωστού του - ΛΑΡΙΣΑ | 21.03.2026 | 08:53
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 21:47
Έγκλημα στην Καρδίτσα: Συνελήφθησαν οι δύο δράστες της δολοφονίας του τραγουδιστή -16 ετών και 18 ετών, ομολόγησαν - ΛΑΡΙΣΑ | 22.03.2026 | 09:02
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 21.03.2026 | 09:33
Σε κρίσιμη καμπή το ελληνικό βαμβάκι, όλοι βάζουν πλάτη για στήριξη της καλλιέργειας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 21.03.2026 | 11:22
Ειδική ενίσχυση για λιπάσματα αντί του πλαφόν






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed