ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Επιστολή αγρότη από τα Φαρσαλα στον πρωθυπουργό για την ανάγκη κατασκευής του φράγματος στη Σκοπιά
Του Γιώργου Δρόσου

Ο γνωστός αγρότης και συνδικαλιστής από τα Φάρσαλα Γιώργος Δρόσος απέστειλε την παρακάτω επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτακη για την ανάγκη κατασκευής φράγματος στον Ενιπέα στη Σκοπιά:
Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργε,
Παίρνω την πρωτοβουλία να σας ενημερώσω για την πραγματική αιτία που δημιουργήθηκε το τεράστιο και παράλληλα τρομακτικό φαινόμενο των πλημμυρών σε όλη την νότια Θεσσαλία.
Ονομάζομαι Γιώργος Δροσος είμαι κατ- αποκλειστικό επάγγελμα αγρότης και ζω και δουλεύω στα Φάρσαλα.
Οι καταστροφές που συντελέστηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες είναι τρομακτικές και σε αρκετές περιπτώσεις ανεπανόρθωτες. Το έδαφος διαβρώθηκε οι παραγωγές εξαφανίστηκαν, επιχειρήσεις καταστράφηκαν άνθρωποι ξεσπιτοθηκαν και κυρίως ανθρώπινες ζωές χάθηκαν.
Καλείται τώρα το συντεταγμένο κράτος να δώσει κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει αλλά όχι να σώσει την κατάσταση.
Κύριε πρωθυπουργε καλοδεχούμενη η κάθε κρατική βοήθεια αλλά λυπάμαι που το λέω το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί.
Και δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν λυθεί η αιτία που το προκαλεί.
Να συμφωνήσουμε όλοι ότι η ποσότητα του νερού που έπεσε μέσα σε λίγες ώρες ήταν τεράστια, όμως αν υπήρχαν δύο τρία φράγματα δεν θα είχαμε καταστροφές ούτε καν ζημιές.
Το περισσότερο νερό που έπνιξε στην κυριολεξία το νότιο τμήμα του Θεσσαλικού κάμπου προήρθε από τον ορεινό όγκο του όρους Ορθρυς που βρίσκεται νότια των Φαρσάλων .
Οι ποσότητες του νερού από αυτόν τον ορεινό όγκο είναι τεράστιες και η μόνη διέξοδος τους προς τη θάλασσα γίνεται μέσω του ποταμού Ενιπέα ο οποίος πηγάζει από την Σκοπιά Φαρσάλων διασχίζει όλο τον κάμπο των Φαρσάλων μπαίνει στον νομό Καρδίτσας και στην συνέχεια συναντά τον ποταμό Πηνειό στον νομό Τρικάλων όπου και εκβάλλει για να φύγει το νερό μέσω του Πηνειού στην θάλασσα .
Το έτος 1969 είχε γίνει μελέτη από μια γαλλική εταιρεία με την επωνυμία ΗΛΕΚΤΡΟΒΑΤ για την κατασκευή του φράγματος του Ενιπέα.
Η τελευταία φορά που ακούσαμε για το φράγμα ήταν το 1992 όταν ο συντοπίτης μας τότε υπουργός Γιώργος Σουφλιάς το είχε δώσει προτεραιότητα κατασκευής αλλά η αλλαγή κυβέρνησης την επόμενη χρονιά το εξαφάνισε.
Από τότε και μέχρι σήμερα ακούμε μόνο υποσχέσεις αλλά ουσία καμμιά.
Όλοι οι βουλευτές όλων των κομμάτων του νομού και όχι μόνον το γνωρίζουν το θέμα, οπως επίσης γνωρίζουν ότι η κατασκευή αυτού του φράγματος αποτελεί επιτακτικη ανάγκη όχι μόνον για την επαρχία Φαρσάλων αλλά και για μεγάλο καμματι του νομού Καρδίτσας και του νομού Τρικάλων.
Να θυμίσω ότι τις πλημμύρες του 1994 όπου θρηνήσαμε θύματα στο χωριό Μεταμόρφωση της Καρδίτσας τα νερά του Ενιπέα τις προκάλεσαν.
Παράλληλα η κατασκευή του εν λόγω φράγματος που θα έχει την δυνατότητα να συγκρατήσει 70 με 80 εκατομμύρια κυβικά νερού θα λύσει και το πρόβλημα άρδευσης για 200.000 (χιλιάδες) στρέμματα ρίχνοντας το κόστος παραγωγής και το πρόβλημα ύδρευσης της πόλης των Φαρσάλων που είναι η μοναδική πόλη στη χώρα μας που πίνει μονον εμφιαλωμένο νερό αν εξαιρέσουμε κάποια νησιά μας.
Κλείνοντας κύριε πρωθυπουργε θα ήθελα να σας επισημάνω ότι αν αυτό το τρομερό καιρικό φαινόμενο γινόταν 3 με 4 ώρες αργότερα θα θρηνουσαμε στη περιοχή των Φαρσάλων περισσότερα από χίλια θύματα.
Θα εύρισκε τους κατοίκους των χωριών στον ύπνο και καταλαβαίνετε τι θα σήμαινε αυτό.
Επίσης το ότι είχαμε μόνον ένα θύμα στην περιοχή μας οφείλεται αφ- ενός στο οτι χτύπησαν οι καμπάνες στα χωριά και αφυπνίστηκε ο κόσμος και αφ- ετέρου βοήθησαν οι άνθρωποι με τρακτέρ και βαρειά οχήματα μεταφέροντας κόσμο μιας και είμαστε αγροτική περιοχή.
Η κατασκευή ενός φράγματος που θα κοστίσει γύρω στα εξήντα εκατομμύρια ευρώ και θα σώσει το νότιο τμήμα του Θεσσαλικού κάμπου το παραγωγικότερο της χώρας , που δεν θα ξανακινδυνευσουν ανθρώπινες ζωές και θα απαλλάξει το κράτος από αποζημιώσεις κατά την δικιά μου ταπεινή άποψη αποτελεί μονόδρομο.
Ζητείστε κύριε πρωθυπουργε να ενημερωθείτε από τους βουλευτές και υπουργούς σας , το γνωρίζουν το πρόβλημα.
Πιστεύοντας ότι η επιστολή μου δεν θα πάει χαμένη σας ευχαριστώ προκαταβολικά και ελπίζω η κυβέρνηση σας να κάνει αυτό που πρέπει και όπως πρέπει
Με τιμή και σεβασμο
ΓΙΏΡΓΟΣ ΔΡΟΣΟΣ
ΑΓΡΌΤΗΣ
- ΕΛΛΑΔΑ | 13.01.2026 | 23:24
Παραιτήθηκε η Μαρία Καρυστιανού από πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών: «Μου έβαζαν τρικλοποδιές εκ των έσω» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.01.2026 | 23:14
Η Θεσσαλία θωρακίζει το γενετικό της μέλλον- Δημιουργείται Τράπεζα Σπόρων - ΕΛΛΑΔΑ | 13.01.2026 | 23:12
Οι δρόμοι που παραμένουν αποκλεισμένοι από αγρότες μετά και τις συνομιλίες στο Μαξίμου - ΕΛΛΑΔΑ | 13.01.2026 | 23:02
Ανατράπηκε τρακτέρ στο Κουτσοχέρι Μεσολογγίου και καταπλάκωσε τον οδηγό -Επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό του - ΛΑΡΙΣΑ | 13.01.2026 | 21:34
Το μπλόκο της Νίκαιας προτείνει κάθοδο στην Αθήνα με τρακτέρ για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό (video) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 13.01.2026 | 21:28
Μητσοτάκης: Ουσιαστική και με νέα μέτρα η συνάντηση με αγρότες - Δεν θα ανεχθούμε μία κομματική μειοψηφία να εκβιάζει - ΛΑΡΙΣΑ | 13.01.2026 | 20:51
Παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής στην οδό Βόλου -ένταση για ελεγχόμενη στάθμευση και τα ιδιωτικά πάρκιγκ (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.01.2026 | 19:52
Έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα το δημοτικό συμβούλιο Λάρισας (ΦΩΤΟ)
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.01.2026 | 10:02
Τακούδης: Έρχεται σιβηρικός αντικυκλώνας από ανατολάς το Σάββατο και θα δώσει χιόνια στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 13.01.2026 | 13:07
Σοκ στη Λάρισα: Νεκρός 52χρονος υπάλληλος του Δήμου Λαρισαίων - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.01.2026 | 14:32
Αγρότες: Αυτοί είναι οι 25 εκπρόσωποι των μπλόκων που θα συναντήσουν τον Μητσοτάκη -7 από τη Θεσσαλία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.01.2026 | 11:53
Κλείνουν την παλιά εθνική Λάρισας- Βόλου στο Αχίλλειο στις 3.00 οι αγρότες του μπλόκου Νίκαιας- αύριο πανελλαδική στον Παλαμά - ΛΑΡΙΣΑ | 13.01.2026 | 10:06
Πέντε Λαρισαίοι έφυγαν από την ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 13.01.2026 | 11:41
Μαρούδας σε Κέλλα: Είμαστε δύο επιτροπές 25 και 10 ανθρώπων, δώστε μας ημερομηνία και ερχόμαστε στο Μαξίμου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.01.2026 | 19:06
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Μητσοτάκη με τους αγρότες - Έρχονται βελτιώσεις, τα 20 θέματα που συζητήθηκαν - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.01.2026 | 16:35
Κυρ. Μητσοτάκης στη συνάντηση με αγρότες: Τις εξελίξεις τις διαμορφώνουν οι παρόντες και όχι οι απόντες
































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
