ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Δεκατρία μοιραία λάθη που κάνουμε όταν απολυμαίνουμε με αντισηπτικό τα χέρια μας
«Σε περίπτωση ερεθισμού, αλλάζουμε αμέσως προϊόν.»

Για μήνες τώρα οι περισσότεροι από εμάς ζούμε αγκαλιά με ένα αντισηπτικό. Στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στα μέσα μεταφοράς, στο γραφείο, στα εστιατόρια, όπου βρεθούμε και όπου σταθούμε πασαλείβουμε τα χέρια μας.
Και ναι μεν γνωρίζουμε πώς μας προφυλλάσει από τα μικρόβια και κατ′ επέκταση από τον κορονοϊό, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν φορές που πέφτουμε σε σφάλματα κατά την χρήση του.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αντισηπτικά χεριών βοηθούν στην μείωση εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η θεραπεία των πάντων», εξηγεί ο επιδημιολόγος και επίκουρος καθηγητής στην σχολή Νοσηλευτικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Αντέλφι, Κέι Σι Ροντέλο.
«Υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στη χρήση του, οπότε οι καταναλωτές πρέπει να τους γνωρίζουν προκειμένου να χρησιμοποιούν τα αντισηπτικά χεριών με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο».
Λάθη στην χρήση αντισηπτικού και συμβουλές για την σωστή εφαρμογή του:
1. Χρησιμοποιούμε το λάθος αντισηπτικό
Δεν είναι όλα το ίδιο αποτελεσματικά. Ο καθηγητής Κέι Σι Ροντέλο, μας προτείνει να χρησιμοποιούμε εκείνα που, «περιέχουν τουλάχιστον 60% αιθυλική αλκοόλη ή 70% ισοπροπυλική αλκοόλη», καθώς αυτά απομακρύνουν αποτελεσματικότερα τα μικρόβια.
Πρέπει παράλληλα να διαβάζουμε τις οδηγίες για να διαπιστώσουμε αν τα υλικά που περιέχει σκοτώνουν τα βακτήρια, τους ιούς και τα δύο ή κανένα.
Τέλος, όπως μας λέει η λοιμωξιολόγος, Μακίντα Ρόμπινσον, αποφεύγουμε εκείνα που περιέχουν μεθανόλη, καθώς «μπορεί να είναι τοξικά για το δέρμα όταν απορροφηθούν».
2. Η επάλειψη δεν διαρκεί όσο πρέπει
Θα πρέπει να ακολουθούμε τον ίδιο κανόνα με το πλύσιμο των χεριών. Τα ίδια είκοσι δευτερόλεπτα θα πρέπει να αφιερώνουμε και κατά την επάλειψη με το αντισηπτικό, μας συμβουλεύει ο Έρον Γκλατ, πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής και επικεφαλής του Τμήματος Μολυσματικών Ασθενειών, στο νοσοκομείο, Μάουντ Σίναϊ στο Νότιο Νάσο, στην περιοχή Όουσενσαϊντ, της Νέας Υόρκης.
«Θα πρέπει η επάλειψη να έχει διάρκεια 20 με 30 δευτερόλεπτα έως ότου απορροφηθεί τελείως».
3. Δεν βάζουμε αρκετό
Η ποσότητα, όπως μας λέει ο Έρον Γκλατ, οφείλει να είναι ίση με το μέγεθος του νομίσματος των 20 λεπτών, έως αυτής του ενός ευρώ.
Όσο για την ποσότητα που βάζουμε, σε αυτά που βρίσκουμε στην είσοδο ή στα ταμεία καταστημάτων, καλό είναι να πιέζουμε την αντλία μέχρι τέλους.
4. Δεν καλύπτουμε ολόκληρη την επιφάνεια των χεριών
«Απλώνουμε το αντισηπτικό σε ολόκληρη την επιφάνεια των χεριών και ξύνουμε καλά τις παλάμες έτσι ώστε να εισχωρήσει κάτω από τα νύχια», μας λέει ο γιατρός Τσάρλς Μπέιλι, διευθυντής στο τμήμα Πρόληψης Λοιμώξεων, των νοσοκομείων, Σεν Τζόουζεφ και Μίσιον, στην κομητεία Όραντζ, της Καλιφόρνια.
5. Δεν το αποθηκεύουμε σωστά
«Πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή όσον αφορά τη θερμοκρασία στην οποία πρέπει να το διατηρούμε», μας λέει ο Έρον Γκλατ σημειώνοντας ότι η λάθος θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει την ισχύ του. «Δεν το βάζουμε στο ψυγείο και δεν το αφήνουμε στον ήλιο».
6. Ξεχνάμε να το χρησιμοποιήσουμε πριν από το φαγητό
Είναι πολύ σημαντικό να απολυμαίνουμε τα χέρια μας πριν πιάσουμε τα μαχαιροπήρουνα.
Όσον αφορά την απολύμανση των χεριών, η συχνότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ο κανόνας του Έρον Γκλατ είναι ότι εάν πρόκειται να φέρουμε τα χέρια μας κοντά στο στόμα μας, ακολουθούμε την ασφαλή οδό και απολυμαίνουμε ξανά.
7. Ξεχνάμε πως τα αντισηπτικά είναι εύφλεκτα
«Οι καταναλωτές πρέπει να θυμούνται ότι τα αντισηπτικά είναι εύφλεκτα καθώς έχουν βάση το οινόπνευμα», εξηγεί στην HuffPost, η Γκρίφιθ Χασού, υψηλόβαθμος στέλεχος της εταιρείας παροχής ιατρικού εξοπλισμού, Medivico.
«Υπήρξαν αναφορές για καταναλωτές που υπέστησαν εγκαύματα λόγω χρήσης αντισηπτικών και ταυτόχρονη έκθεση σε φλόγα από αναπτήρα».
Αφού χρησιμοποιήσουμε το αντισηπτικό, θα πρέπει να αφήσουμε να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα της τάξεως των 30 λεπτών, έως ότου εξατμιστεί το οινόπνευμα.
8. Απολυμαίνουμε με βρώμικα χέρια
Εάν τα χέρια μας είναι βρώμικα το αντισηπτικό χεριών μπορεί να μην έχει επαρκή επαφή με το δέρμα για να κάνει τη δουλειά του. Εάν τα χέρια μας είναι εμφανώς βρώμικα, πρέπει πάντα να επιλέγουμε να τα πλένουμε πρώτα με σαπούνι και νερό.
Εάν βρισκόμαστε κοντά σε νεροχύτη και έχουμε μαζί μας αντισηπτικό χεριών, το σχολαστικό πλύσιμο με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα είναι η σωστή και ασφαλής επιλογή.
9. Δεν περιμένουμε να στεγνώσει το αντισηπτικό, ενώ θα έπρεπε
Είναι σημαντικό να μην σκουπίζουμε τα χέρια μας πριν στεγνώσει το αντισηπτικό.
«Η απόπειρα επιτάχυνσης της διαδικασίας στεγνώματος με μια πετσέτα θα περιορίσει την αποτελεσματικότητα του αντισηπτικού αφού το αφαιρούμε προτού έχει την ευκαιρία να δράσει», μας λέει ο καθηγητής Κέι Σι Ροντέλο.
Συμπλήρωσε μάλιστα πως τα αντισηπτικά απαιτούν ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για να σκοτώσουν τα βακτήρια που κουβαλάμε στα χέρια μας.
«Η πρόωρη απομάκρυνση του αντισηπτικού μπορεί να καταστήσει το αντισηπτικό αναποτελεσματικό - δίνοντας μας την εντύπωση ότι είμαστε προστατευμένοι χωρίς στην πραγματικότητα να συμβαίνει αυτό».
10. Το παρακάνουμε
Μπορεί να σκοτώνουμε τα βακτήρια, κινδυνεύουμε όμως να ερεθίσουμε το δέρμα των τα χεριών μας από την υπερβολική χρήση.
«Πρέπει να ενυδατώνουμε τα χέρια αμέσως μετά τη χρήση, με κάποια κρέμα», μας συμβουλεύει ο γιατρός Νιχίλ Μπαγιανί, με ειδικότητα στις μολυσματικές ασθένειες και μέλος τους Texas Health Resources, στην πόλη του Άρλινγκτον στο Τέξας.
«Σε περίπτωση ερεθισμού, αλλάζουμε αμέσως προϊόν. Δεν μειώνουμε την ποσότητα στο υπάρχον αλλά ούτε και την χρονική διάρκεια επάλειψης του».
11. Δεν φτιάχνουμε το δικό μας αντισηπτικό
«Οι ειδικοί στο χώρο των λοιμώξεων δεν το συνιστούν», μας λέει ο Νιχίλ Μπαγιανί.
«Είναι εύκολο να δημιουργήσουμε το λάθος μείγμα που δεν είναι αρκετά ισχυρό για να σκοτώσει τα μικρόβια».
12. Δεν απολυμαίνουμε όλες τις επιφάνειες που αγγίζουμε
Ενώ δείχνουμε σχολαστικότητα στην απολύμανση των χεριών, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα κλειδιά μας, τις πιστωτικές κάρτες, το κινητό μας τηλέφωνο, υποστηρίζει η Κρίστιν Χιούζ, που ειδικεύεται στα έκτακτα περιστατικά, στην πόλη του Σικάγο, κάτι που μπορεί να επιτρέψει την μεταφορά βακτηρίων.
«Βάζουμε αντισηπτικό σε όλα τα αντικείμενα που αγγίζουμε».
13. Δεν ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης
Μπορεί να μας ακούγεται απλό, αλλά η ημερομηνίας λήξης του αντισηπτικού, είναι πολύ σημαντική καθώς τα συστατικά δεν θα είναι αποτελεσματικά, μετά την πάροδο της, μας λέει ο καθηγητής Κέι Σι Ροντέλο.
Πηγή huffingtonpost.gr

- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.12.2025 | 22:58
Θέμα ωρών η πληρωμή εξισωτικής 2025, έπειτα δεύτερη δόση Μέτρο 23 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 29.12.2025 | 21:50
Σμαραγδής για τις κακές κριτικές στον «Καποδίστρια»: Αυτοί χάνουν - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 29.12.2025 | 20:30
Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο, στη λογική να μη σπάσει το μέτωπο -live - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.12.2025 | 19:52
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Νεκρά εντοπίστηκαν δύο αδέλφια μέσα στο σπίτι τους - ΛΑΡΙΣΑ | 29.12.2025 | 19:39
Νέα ...απόβαση τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας από το μπλόκο Νίκαιας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.12.2025 | 19:27
Στην έκθεση καστάνου στη Φλωρεντία της Ιταλίας η Περιφέρειας Θεσσαλίας - ΕΛΛΑΔΑ | 29.12.2025 | 17:21
Μπλόκο στον Μπράλο: Καθολικός δίωρος αποκλεισμός από αγρότες, μεγάλες ουρές στoν Ε65 -Κλειστή η Ιόνια Οδός στο Αγγελόκαστρο - ΛΑΡΙΣΑ | 29.12.2025 | 17:16
Δήμος Λαρισαίων: Τον διακεκριμένο εικαστικό Μιχάλη Κατζουράκη αποχαιρετά η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.12.2025 | 09:33
Οι αγρότες σκληραίνουν την στάση τους κλείνοντας και παρακαμπτήριους – Στις 16:00 κόβουν ξανά τη χώρα στα δύο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.12.2025 | 19:52
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Νεκρά εντοπίστηκαν δύο αδέλφια μέσα στο σπίτι τους - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.12.2025 | 13:36
Τσιάρας: «Είμαι διαθέσιμος να πάω στα μπλόκα για διάλογο, αρκεί να υπάρχει διάθεση από τους αγρότες» - ΛΑΡΙΣΑ | 29.12.2025 | 16:31
Απέκλεισαν την παλιά οδό Λάρισας- Βόλου στο Αχίλλειο οι αγρότες- ουρές από ΙΧ και νταλίκες (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.12.2025 | 11:24
Έξι Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 29.12.2025 | 19:39
Νέα ...απόβαση τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας από το μπλόκο Νίκαιας (ΦΩΤΟ) - ΥΓΕΙΑ | 29.12.2025 | 09:49
Ανησυχία για την έξαρση της γρίπης: 400 παιδιά σε κάθε εφημερία στα Παίδων, το 1 στα 5 κάνει εισαγωγή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.12.2025 | 14:47
Βράβευσε τον Ευάγγελο Σούρλα η περιφέρεια (ΦΩΤΟ)











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed