ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Κορωνοϊός: Ελπίδες από νέα εισπνεόμενη θεραπεία που προλαμβάνει την εξάπλωση της λοίμωξης
Ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματική από πολλές υπάρχουσες αγωγές

Ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματική από πολλές υπάρχουσες αγωγές - Πώς «δουλεύει», πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες κλινικές δοκιμές
Μια νέα προοπτική στις θεραπείες για τη νόσο COVID-19 δίνει μελέτη του Πανεπιστημίου του Αγίου Ανδρέα στη Σκωτία. Πρόκειται για μια νέα εισπνεόμενη θεραπεία που προλαμβάνει την εξάπλωση της λοίμωξης και ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματική από πολλές υπάρχουσες αγωγές.
Τα αποτελέσματα κρίνονται τόσο σημαντικά, που ήδη διενεργούνται περαιτέρω έρευνες και σχεδιάζοντες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για τις αρχές του 2021.
Η σκωτσέζικη εταιρεία βιοτεχνολογίας ILC Therapeutics υποστηρίζει ότι η νέα συνθετική ιντερφερόνη της με την ονομασία Alfacyte, είναι πολύ πιο αποτελεσματική στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 σε κυτταρικές καλλιέργειες από τις υπάρχουσες εμπορικά διαθέσιμες ιντερφερόνες, όπως η ιντερφερόνη Α2 και η ιντερφερόνη Β1α.
Οι φυσικοί «ενισχυτές» του ανοσοποιητικού
Οι ιντερφερόνες είναι πρωτεΐνες που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός εις απόκριση λοιμώξεων βοηθώντας την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η λοίμωξη COVID-19, ως γνωστόν, προσπαθεί να επιβραδύνει την ανταπόκριση της φυσικής ιντερφερόνης στον SARS-CoV-2 και η Alfacyte είναι ειδικά σχεδιασμένη να επιταχύνει την ανταπόκριση της και έτσι να προλάβει την εξέλιξη της νόσου.
Η ανεξάρτητη έρευνα που εκπόνησε το σκωτσέζικο πανεπιστήμιο με επικεφαλής την Δρ. Κάθριν Άνταμσον, Λοιμωξιολόγος στη Σχολή Βιολογίας απέδειξε την ανωτερότητα της Alfacyte σε in vitro μελέτη έναντι του SARS-CoV-2.
Όπως εξηγεί η ίδια, που επέβλεψε τα πειράματα, «πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη και αποδεικνύει ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στην βιοδραστικότητα των διαφόρων υποτύπων ιντερφερόνης έναντι των κορωνοϊών. Οι διαφορές αυτές μπορεί να έχουν σημαντικές θεραπευτικές επιπτώσεις στην COVID-19».
H Alfacyte, συνθετικό μόριο με βάση τις ανθρώπινες ιντερφερόνες Α, αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Γουίλιαμ Στίμσον, ιδρυτή και επικεφαλής Επιστημονικό Διευθυντή της ILC Therapeutics.
Ο Δρ Άλαν Γουόκερ, διευθύνων σύμβουλος της σκωτσέζικης βιοφαρμακευτικής εταιρείας χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντικά τα πειραματικά αποτελέσματα στη μάχη κατά της COVID-19 ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας εξηγεί ότι «οι θεραπευτικές παρεμβάσεις είναι καίριας σημασίας για να καταπολεμήσουμε τη νόσο. Το ενδογενές ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί ένα ανοσολογικό τείχος στην ιογενή λοίμωξη. Αν μπορέσουμε να κρατήσουμε τον ιό έξω από αυτό το τείχος για όσο χρόνο χρειάζεται η προσαρμοστική ανοσοαπόκριση να ετοιμαστεί για τη μάχη, τότε η COVID-19 δεν θα μπορεί να εξελιχθεί σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και να προκαλέσει συστημική βλάβη».
Οι ιντερφερόνες Α είναι μια οικογένεια 12 φυσικών πρωτεϊνών, που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός. Ωστόσο μόνος ένας υποτύπος μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά, η ιντερφερόνη Α2.
Alfacyte: Διττή καταπολέμηση του SARS-CoV-2
Ο Γουίλιαμ Στίμσον μελέτησε επί 20 χρόνια όλες τους υποτύπους των ιντερφερόνων και την αποτελεσματικότητά τους ως ανοσορυθμιστές και αντι-ιικούς παράγοντες, όχι μόνο για τη νόσο COVID-19 που είναι νέα ασθένεια αλλά και για άλλες νόσους που προκύπτουν από κορωνοϊούς, όπως το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο και το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής. Η έρευνά του αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία της νέας πατενταρισμένης συνθετικής ιντερφερόνης Α, Alfacyte, η οποία βασίζεται στους πιο αποτελεσματικούς και ισχυρούς υποτύπους της ιντερφερόνης Α.
«Ο SARS-CoV-2 και οι άλλοι κορωνοϊοί έχουν σπαταλήσει πολύ ενέργεια εξελικτικά προσπαθώντας να αυτο-προστατευθούν από την ιντερφερόνη Α, αφού η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι να μπορέσουν να υπερπηδήσουν το ενδογενές ανοσοποιητικό σύστημα. Δρουν καθυστερώντας την παραγωγή της ιντερφερόνης Α και έτσι ανοίγουν "τρύπα" στο ανοσιακό τείχος πριν το ενδογενές ανοσοποιητικό σύστημα είναι έτοιμο να τους αντιμετωπίσει. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία ο σωστός συγχρονισμός. Προσφέροντας με τη βοήθεια ενός νεφελοποιητή στους αεραγωγούς μια ισχυρή ιντερφερόνη όπως η Alfacyte, ελπίζουμε ότι θα επιταχύνουμε και θα υποστηρίξουμε τον αμυντικό μηχανισμό του ενδογενούς ανοσοποιητικού συστήματος και θα εμποδίσουμε τελικά την εξάπλωση της ιογενούς λοίμωξης και την επιδείνωση της υγείας του ασθενή», εξηγεί ο Δρ. Στιμσον.
Και καταλήγει λέγοντας ότι «εκτός από άμεση αντι-ιική δράση, η Alfacyte είναι και ένας ισχυρός διεγέρτης των κυττάρων που ονομάζονται φυσικοί φονείς (ΝΚ) και τα οποία παίζουν καίριο ρόλο στη άμυνα έναντι της εξάπλωσης της COVID-19 στον οργανισμό. Οι ιδιότητες αυτές κάνουν την Alfacyte μια εξαιρετικά υποσχόμενη υποψήφια φαρμακευτική αγωγή για τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός».
- ΛΑΡΙΣΑ | 18.01.2026 | 17:09
Ποιό χωριό της Λάρισας ντύθηκε στα λευκά το πρωί της Κυριακής (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 18.01.2026 | 17:00
Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Αθανασίου σε Αλμυρό και Λεχώνια - ΔΙΕΘΝΗ | 18.01.2026 | 16:53
Γροιλανδία: Κοινή απάντηση των «8» στον Τραμπ για τους δασμούς - Αποχωρούν οι Γερμανοί στρατιώτες - ΕΛΛΑΔΑ | 18.01.2026 | 16:43
Επιχείρηση διάσωσης 8 ορειβατών στον Ταΰγετο σε υψόμετρο 2.000 μέτρων - ΒΟΛΟΣ | 18.01.2026 | 12:57
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ σχετικά με απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων σε τμήμα της Επ. Οδό Χανίων – Κισσού Μαγνησίας - ΛΑΡΙΣΑ | 18.01.2026 | 12:55
Στο εδώλιο η κυβερνητική πολιτική για τα διόδια: Σκληρή κριτική από Κόκκαλη για ανέργους και κοινωνική δικαιοσύνη - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 18.01.2026 | 12:52
Συναυλία κλασικής κιθάρας του Στέλιου Χαρού σήμερα στο Δημ. Ωδείο Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 18.01.2026 | 12:40
Ανοιχτά σήμερα Κυριακή τα μαγαζιά στη Λάρισα, αλλά περιορισμένη η κίνηση λόγω κρύου (ΦΩΤΟ)
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 17.01.2026 | 12:01
Τακούδης: «Κλειδώνουν» οι χιονοπτώσεις και στα πεδινά της Θεσσαλίας - Τρίτη προς Τετάρτη χιόνι και μέσα στη Λάρισα (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.01.2026 | 11:05
Λάρισα: Καταδίκη γνωστού γιατρού του Πανεπιστημιακού για ανθρωποκτονία από αμέλεια! - ΛΑΡΙΣΑ | 17.01.2026 | 10:57
Επτά Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 17.01.2026 | 11:40
Δύσκολες ώρες για τον «στρατηγό» του μπλόκου της Νίκαιας Ρίζο Μαρούδα-απεβίωσε ο πατέρας του - ΕΛΛΑΔΑ | 17.01.2026 | 09:35
Χιόνια, βροχές και πολικό ψύχος «χτυπούν» την χώρα από σήμερα – Έρχεται νέο χαμηλό βαρομετρικό - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.01.2026 | 10:48
Τακούδης- επικαιροποίηση: Πάνω από μισό μέτρο χιόνι στα ορεινά Δυτ. Θεσσαλίας- πιθανή χιονόπτωση από Τρίτη στα αστικά κέντρα - ΛΑΡΙΣΑ | 17.01.2026 | 11:45
Βαρύ πένθος για το Ρίζο Μαρούδα- «Έφυγε» από τη ζωή ο πατέρας του Κυριαζής Μαρούδας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.01.2026 | 12:01
Επιπλέον 25 ευρώ για το βαμβάκι, 15 ευρώ στο σιτάρι ως στρεμματική ενίσχυση για το 2025 μέσω των eco-schemes

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
