ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Η Κυβέρνηση να τερματίσει τις αντιφατικές δηλώσεις σε σχέση με τις στρατιωτικές συνομιλίες
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Να τερματίσει «τις αντιφατικές δηλώσεις» σε σχέση με τις στρατιωτικές συνομιλίες με την Τουρκία καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας παράλληλα εξηγήσεις για δηλώσεις του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, για με τη δομή που θα έχουν οι επικείμενες διαπραγματεύσεις.
Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει πως προκλήθηκε «αλαλούμ αντιφατικών δηλώσεων μεταξύ Υπουργείου Άμυνας και Υπουργείου Εξωτερικών», ενώ στη συνέχεια προστίθεται: «παρακολουθήσαμε την τραγική για τη χώρα εικόνα της Κυβέρνησης να σύρεται σε μια διαδικασία υπό το ΝΑΤΟ για "μηχανισμό αποκλιμάκωσης"».
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
O εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας κ. Καλίν ανακοίνωσε εχθές τη δομή που θα έχουν οι επικείμενες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Τόνισε ότι στις στρατιωτικές συνομιλίες θα συζητηθεί ένας κοινός μηχανισμός εργασίας στο Αιγαίο σχετικά με τη θάλασσα, τον αέρα και τα σύνορα, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο γίνονται και συναντήσεις στο ΝΑΤΟ.
Συμπλήρωσε, δε, ότι στις πολιτικές συνομιλίες θα συζητηθούν και "οι μειονότητες".
Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση της έντασης στο Αιγαίο θα πρέπει να διεξάγεται διμερώς στο πλαίσιο του διαλόγου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανεκκίνησε τον Μάιο 2019. Η ΝΔ όχι μόνο αντιτάχθηκε τότε σε αυτόν τον διάλογο, αλλά άργησε για μήνες να τον ενεργοποιήσει ως Κυβέρνηση, μετά από αλαλούμ αντιφατικών δηλώσεων μεταξύ Υπουργείου Άμυνας και Υπουργείου Εξωτερικών – μάλιστα με τον ίδιο τον Υπουργό Άμυνας να υποβαθμίζει εκ των προτέρων την αξία του διαλόγου λέγοντας ότι "δεν αποδίδει".
Αντιθέτως, παρακολουθήσαμε την τραγική για τη χώρα εικόνα της Κυβέρνησης να σύρεται σε μια διαδικασία υπό το ΝΑΤΟ για "μηχανισμό αποκλιμάκωσης":
Υπενθυμίζουμε ότι στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας στο ΝΑΤΟ (26/8) ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωνε πόσο "επιζήμια είναι η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ". Λίγες ημέρες μετά καλούσε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ να μην "βαφτίζει συνομιλίες" την κατάθεση προτάσεών του. Μετά ο Υπουργός Άμυνας παραδέχτηκε ότι ζήτησε ο ίδιος τη μεσολάβηση του κ. Στόλτενμπεργκ. Σήμερα ο κ. Δένδιας ανακοινώνει πρόοδο στον μηχανισμό του ΝΑΤΟ και ο κ. Καλίν ανακοινώνει και νέο μηχανισμό, έχοντας προωθήσει τις τουρκικές θέσεις περί "αποστρατικοποιημένων νησιών" μέσω σειράς NAVTEX και ανακοινώσεων.
Διερωτόμαστε αν πρέπει να αναμένουμε από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών να μας εξηγήσει πώς συνδέονται όλα αυτά με την "ανάγκη για μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος" στην οποία αναφέρθηκε.
Όπως κι αν έχει περιμένουμε από την Κυβέρνηση να τερματίσει τις αντιφατικές δηλώσεις σε σχέση με τις στρατιωτικές συνομιλίες και να μας ενημερώσει εάν οι σχετικές δηλώσεις του κ. Καλίν έχουν βάση.
Παράλληλα, δηλώνουμε ρητά ότι η απαραίτητη συνέχιση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη αποτελεί ζήτημα που αφορά την Ελληνική Πολιτεία και τον διάλογο με Έλληνες Πολίτες, με σημείο αναφοράς το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο. Επ’ ουδενί δεν μπορεί να θεσμοθετηθεί διάλογος με την Τουρκία για αυτά τα θέματα. Τέλος, ζητάμε άμεση ενημέρωση και για τα σχόλια του κ. Καλίν για διάλογο περί μειονοτήτων.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΒΟΛΟΣ | 23.05.2026 | 11:34
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Στο τραπέζι η μετάβαση των επιχειρήσεων των ψηφιακή εποχή - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 11:19
Που θα βρεθεί το νερό για την «Κοιλάδα» data centers που ετοιμάζουν στη Λάρισα; - ΤΡΙΚΑΛΑ | 23.05.2026 | 11:12
Νεαρός Τρικαλινός παρέσυρε ανήλικο με τη μηχανή του και έγινε… καπνός - ΒΟΛΟΣ | 23.05.2026 | 11:07
Βόλος: Στη φυλακή ο 65χρονος… άστεγος εραστής – Παρά τον όρο να κόψει κάθε επικοινωνία, έστειλε μήνυμα στην πρώην του - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 10:55
ΛΑΣΥ Θεσσαλίας: Η περιφερειακή αρχή Κουρέτα δεν σκοπεύει να φτιάξει νέα οδογέφυρα στην είσοδο του Τυρνάβου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.05.2026 | 10:51
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας φιλοξένησε την 3η Διαπεριφερειακή Συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου RuralProof - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.05.2026 | 10:46
«Κόκκινες κουκίδες» σε καλλιέργειες λόγω αστοχιών στο «monitoring» – Ανησυχία για Συνδεδεμένες και Οικολογικά Σχήματα - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 10:34
«Άσε με πάλι να σου πω»: Εκδήλωση στο Συκούριο με αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 22:42 | video
Ζημιές σε καλλιέργειες στη Θεσσαλία από το απογευματινό μπουρίνι (video) - ΒΟΛΟΣ | 22.05.2026 | 16:33
Βόλος: Γυναίκα παρασύρθηκε από νταλίκα – Στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 12:17
Χτύπημα της ΑΑΔΕ στο κύκλωμα λαθρεμπορίου υγραερίου σε 14 πόλεις- Κατασχέθηκαν βυτιοφόρα και σε Καρδίτσα, Τρίκαλα - ΕΛΛΑΔΑ | 22.05.2026 | 11:50
Καιρός: «Τα χειρότερα έρχονται τις επόμενες ώρες» - Προειδοποίηση Μαρουσάκη για 6 περιοχές - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 17:06
Κωστής Χατζηδάκης: Στο τραπέζι η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο για τη σωτηρία της Θεσσαλίας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 09:01
Καιρός: Δύσκολο το επόμενο 48ώρο - Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν καταιγίδες - ΛΑΡΙΣΑ | 22.05.2026 | 21:30
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών ο Αθανάσιος Δίχρης. - ΛΑΡΙΣΑ | 22.05.2026 | 09:24
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed