ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Η Κυβέρνηση να τερματίσει τις αντιφατικές δηλώσεις σε σχέση με τις στρατιωτικές συνομιλίες
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Να τερματίσει «τις αντιφατικές δηλώσεις» σε σχέση με τις στρατιωτικές συνομιλίες με την Τουρκία καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας παράλληλα εξηγήσεις για δηλώσεις του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, για με τη δομή που θα έχουν οι επικείμενες διαπραγματεύσεις.
Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει πως προκλήθηκε «αλαλούμ αντιφατικών δηλώσεων μεταξύ Υπουργείου Άμυνας και Υπουργείου Εξωτερικών», ενώ στη συνέχεια προστίθεται: «παρακολουθήσαμε την τραγική για τη χώρα εικόνα της Κυβέρνησης να σύρεται σε μια διαδικασία υπό το ΝΑΤΟ για "μηχανισμό αποκλιμάκωσης"».
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
O εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας κ. Καλίν ανακοίνωσε εχθές τη δομή που θα έχουν οι επικείμενες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Τόνισε ότι στις στρατιωτικές συνομιλίες θα συζητηθεί ένας κοινός μηχανισμός εργασίας στο Αιγαίο σχετικά με τη θάλασσα, τον αέρα και τα σύνορα, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο γίνονται και συναντήσεις στο ΝΑΤΟ.
Συμπλήρωσε, δε, ότι στις πολιτικές συνομιλίες θα συζητηθούν και "οι μειονότητες".
Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση της έντασης στο Αιγαίο θα πρέπει να διεξάγεται διμερώς στο πλαίσιο του διαλόγου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανεκκίνησε τον Μάιο 2019. Η ΝΔ όχι μόνο αντιτάχθηκε τότε σε αυτόν τον διάλογο, αλλά άργησε για μήνες να τον ενεργοποιήσει ως Κυβέρνηση, μετά από αλαλούμ αντιφατικών δηλώσεων μεταξύ Υπουργείου Άμυνας και Υπουργείου Εξωτερικών – μάλιστα με τον ίδιο τον Υπουργό Άμυνας να υποβαθμίζει εκ των προτέρων την αξία του διαλόγου λέγοντας ότι "δεν αποδίδει".
Αντιθέτως, παρακολουθήσαμε την τραγική για τη χώρα εικόνα της Κυβέρνησης να σύρεται σε μια διαδικασία υπό το ΝΑΤΟ για "μηχανισμό αποκλιμάκωσης":
Υπενθυμίζουμε ότι στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας στο ΝΑΤΟ (26/8) ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωνε πόσο "επιζήμια είναι η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ". Λίγες ημέρες μετά καλούσε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ να μην "βαφτίζει συνομιλίες" την κατάθεση προτάσεών του. Μετά ο Υπουργός Άμυνας παραδέχτηκε ότι ζήτησε ο ίδιος τη μεσολάβηση του κ. Στόλτενμπεργκ. Σήμερα ο κ. Δένδιας ανακοινώνει πρόοδο στον μηχανισμό του ΝΑΤΟ και ο κ. Καλίν ανακοινώνει και νέο μηχανισμό, έχοντας προωθήσει τις τουρκικές θέσεις περί "αποστρατικοποιημένων νησιών" μέσω σειράς NAVTEX και ανακοινώσεων.
Διερωτόμαστε αν πρέπει να αναμένουμε από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών να μας εξηγήσει πώς συνδέονται όλα αυτά με την "ανάγκη για μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος" στην οποία αναφέρθηκε.
Όπως κι αν έχει περιμένουμε από την Κυβέρνηση να τερματίσει τις αντιφατικές δηλώσεις σε σχέση με τις στρατιωτικές συνομιλίες και να μας ενημερώσει εάν οι σχετικές δηλώσεις του κ. Καλίν έχουν βάση.
Παράλληλα, δηλώνουμε ρητά ότι η απαραίτητη συνέχιση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη αποτελεί ζήτημα που αφορά την Ελληνική Πολιτεία και τον διάλογο με Έλληνες Πολίτες, με σημείο αναφοράς το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο. Επ’ ουδενί δεν μπορεί να θεσμοθετηθεί διάλογος με την Τουρκία για αυτά τα θέματα. Τέλος, ζητάμε άμεση ενημέρωση και για τα σχόλια του κ. Καλίν για διάλογο περί μειονοτήτων.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 26.05.2026 | 14:31
Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 13 μονάδων για τη ΝΔ - Ανατροπή στην 2η θέση με Τσίπρα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.05.2026 | 14:27
Η μαφία του ΟΠΕΚΕΠΕ: Από Κρήτη έως Θεσσαλονίκη – Μπίζνα εκατομμυρίων με «μαϊμού» χωράφια - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 14:18
Επίσκεψη στη ΔΥΠΑ Λάρισας από την υποδιοικήτρια Αντωνία Αράχωβα (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 26.05.2026 | 12:24
ΟΠΕΚΕΠΕ: Αστυνομική επιχείρηση για παράνομες επιδοτήσεις σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Σέρρες - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 26.05.2026 | 12:20
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Πολιτική Βαβέλ με τα νέα κόμματα, παρατείνεται και τον Ιούνιο η επιδότηση στο diesel - ΒΟΛΟΣ | 26.05.2026 | 12:14
Μπισκότα Παπαδοπούλου: Στρατηγική επένδυση στον Βόλο ύψους 59,6 εκατ. ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 12:05
Δήμος Λαρισαίων και REWISE παρουσίασαν το ClimAgrowth για ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας στον αγροτικό τομέα (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 26.05.2026 | 11:43
Ο προβληματισμός του Απ. Δοντά για την «κοιλάδα» data centers στη Λάρισα- θα καταναλώνει νερό όσο η πόλη της Λάρισας (video)
- ΛΑΡΙΣΑ | 25.05.2026 | 13:18
Βρέθηκαν αρχαία στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας στις εργασίες εκσκαφής για τη νέα συνδετήρια πτέρυγα (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.05.2026 | 10:48
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 25.05.2026 | 16:48
Λάρισα: Συναγερμός για την εξαφάνιση ανηλίκου - ΛΑΡΙΣΑ | 25.05.2026 | 11:16
Μεγάλη ζημιά σε αχλάδια, ροδάκινα, αμπέλια προκάλεσε η χθεσινή χαλαζόπτωση στον Τύρναβο (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 26.05.2026 | 11:43
Ο προβληματισμός του Απ. Δοντά για την «κοιλάδα» data centers στη Λάρισα- θα καταναλώνει νερό όσο η πόλη της Λάρισας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 08:29
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 25.05.2026 | 09:02
Πέθανε η Γωγώ Μαστροκώστα – Η συγκλονιστική ανάρτηση της κόρης της - ΛΑΡΙΣΑ | 25.05.2026 | 21:41
Τακούδης: 28,3 χιλιοστά βροχής στο Συκούριο μεσα σε μισή ώρα χθες- μεγάλη ένταση βροχής (video)






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed