ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Εσκίογλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής: Στις έκτακτες καταστάσεις, χρειάζονται έκτακτα μέτρα
«Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».

Εσκίογλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής: Στις έκτακτες καταστάσεις, χρειάζονται έκτακτα μέτρα
Στη συνεδρίαση της Διαρκής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε το πρωί της Παρασκευής, ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».
Στην τοποθέτησή του ο κ. Εσκίογλου αποτύπωσε το μέγεθος της καταστροφής στην επαρχία Φαρσάλων, ζήτησε νομοθετική ρύθμιση για τους δημότες που έχουν περιουσία που καταστράφηκε αλλά ζουν λόγω εργασίας σε άλλη πόλη, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη επανασχεδιασμού της αντιπλημμυρικής θωράκισης της ευρύτερης περιοχής.
Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Φαρσάλων ανέφερε: «Οι ζημιές που έχουν προκληθεί στην δική μας περιοχή, είναι επίσης άνευ ιστορικού προηγουμένου και θα πρέπει κανείς να ανατρέξει τουλάχιστον έναν αιώνα πίσω για να συναντήσει αντίστοιχα φαινόμενα.
Δυστυχώς εδώ θρηνούμε μία ανθρώπινη ζωή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και θέλω και από αυτό το βήμα να συλλυπηθώ την οικογένεια της εκλιπούσας από το Βασιλί Φαρσάλων.
Οι καταστροφές που ακόμη καταμετρώνται είναι πραγματικά και όχι ρητορικά ανυπολόγιστες.
Περισσότερα από 1000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, άνθρωποι αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν, έστω και προσωρινά.
Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 150.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης καθώς και αγροτικά μηχανήματα.
Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί σε 25 ποιμνιοστάσια όπου χάθηκαν ζώα και καταστράφηκαν τρεις μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις καθώς και άλλες επιχειρήσεις από διαφορετικούς παραγωγικούς τομείς. Καταλαβαίνετε πως η ανάγκη να αποζημιωθούν αυτές οι επιχειρήσεις είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η οικονομική ζωή της επαρχίας έχει καταρρεύσει.
Μεγάλες ζημιές υπάρχουν σε 400 αποθήκες με αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα τόσο στις κατασκευές όσο και στα προϊόντα.
Καταστράφηκαν στο σύνολό τους όλες οι τεχνικές υποδομές υδραυλικών έργων της επαρχίας Φαρσάλων. Μιλάμε για οδοποιία, ύδρευση, γέφυρες και άλλα.
Το πλέον σημαντικό όμως είναι το ότι αυτή η κακοκαιρία ανάδειξε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο το γεγονός πως η περιοχή μας χρειάζεται περισσότερη οχύρωση σε ότι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα. Χρειαζόμαστε μία επικαιροποίηση των δεδομένων καθώς δυστυχώς η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.
Θέλω επίσης να σταθώ σε ένα ακόμη πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά το θέμα των αποζημιώσεων. Στην επαρχία μας υπάρχουν πολλοί δημότες που κυρίως λόγω εργασίας έχουν μετακινηθεί σε γειτονικές πόλεις, στη Λάρισα, το Βόλο την Καρδίτσα, τη Λαμία και αλλού. Είναι τουλάχιστον άδικο λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν τα πατρικά τους σπίτια στην επαρχία μας να μην αποζημιωθούν για τις καταστροφές γιατί τα σπίτια αυτά λογίζονται ως δεύτερη κατοικία. Νομίζω πως εδώ η πολιτεία ως έκτακτη ανάγκη, οφείλει να σκύψει πάνω από το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση.
Θέλω κλείνοντας να ευχαριστήσω τα στελέχη της κυβέρνησης και όλους τους πολιτικούς φορείς που όλο αυτό το διάστημα μας επισκέφθηκαν και έδειξαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους. Θα υπενθυμίσω όμως, αυτό που λέω πάντα, ότι σε έκτακτες καταστάσεις, χρειάζονται έκτακτα μέτρα. Ευελπιστώ η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στο σύνολο των αναγκών που προκάλεσε αυτή η κακοκαιρία.»
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 03.05.2026 | 00:41
Απόγνωση σε Ημαθία και Πέλλα: Παραμορφώνονται οι καρποί και ξεραίνονται τα δέντρα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.05.2026 | 22:32
Ανοίγει ξανά ο μοναδικός δρόμος στην Ελλάδα που ξεπερνά τα 1.900 μέτρα υψόμετρο -συνδέει Θεσσαλία με Ήπειρο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.05.2026 | 22:01
Χειμώνας και την Κυριακή, με ισχυρές βροχές στη Θεσσαλία -Πότε αλλάζει το σκηνικό και φτιάχνει ο καιρός - ΒΟΛΟΣ | 02.05.2026 | 21:51
Αγωνία για βρέφος στη Σκόπελο: Πιθανότατα ήπιε ποντικοφάρμακο -Διακομίστηκε στο νοσοκομείο Βόλου, έγινε πλύση στομάχου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.05.2026 | 21:46
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας καινοτομεί στο πεδίο των εξαρτήσεων με πιλοτικό πρόγραμμα αυτοβοήθειας σε συνεργασία με το ΑΠΘ - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 21:28
Παντέρμη Θεσσαλία… ένα δυσάρεστο μήνυμα ακολουθεί. - ΕΛΛΑΔΑ | 02.05.2026 | 21:10
Η πρόγνωση Τσατραφύλλια: Από «χειμωνιάτικη» Πρωτομαγιά σε πρόβα καλοκαιριού, ανεβαίνει αισθητά η θερμοκρασία από την Τρίτη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.05.2026 | 20:03
Δημ. Κουρέτας: Πρόγραμμα απασχόλησης 2.182 ανέργων στη Θεσσαλία - η συμβολή της περιφέρειας
- ΛΑΡΙΣΑ | 02.05.2026 | 09:02
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 10:18
Ποιοί Λαρισαίοι πλαισιώνουν το νέο κόμμα Τσίπρα- στους συντάκτες του «μανιφέστου» ο Νίκος Ράπτης - ΛΑΡΙΣΑ | 02.05.2026 | 12:28
Πρωτομαγιά με την 12η Πανελλήνια Ιππική Συνάντηση στους Γόννους -υπέροχες εικόνες με άλογα στη φύση (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 09:23
“Ραβασάκια” σε παραγωγούς για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων από την ΑΑΔΕ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 19:38
Με πέναλτι ανακάλυψη στις καθυστερήσεις η ΑΕΛ ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις στις Σέρρες - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 09:35
Μάιο η de minimis στη μηδική, παρατηρήσεις επί της ΚΥΑ έχει η ΑΑΔΕ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.05.2026 | 12:45
Αντιστάθμισμα στις καταστροφές του «Daniel» με 2.180 θέσεις εργασίας στη Θεσσαλία - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 02.05.2026 | 13:07 | video
«Λευκό» τοπίο στα ορεινά της Λίμνης Πλαστήρα και της Αργιθέας. (ΦΩΤΟ)





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed