ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχίζει ο διάλογος με την Τουρκία
Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα», δηλώνει ο εκπρόσωπος του Ερντογάν

Κοντά στην έναρξη διερευνητικών επαφών βρίσκονται Ελλάδα και Τουρκία μετά και την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των συμβούλων του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη και του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία αναφέρθηκε χθες στο συνέδριο του Economist ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε: «Δεν έχω συνομιλήσει με τον κ. Ερντογάν μετά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μας, αλλά σύμβουλοί μας είναι σε επαφή, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό. Κι αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο έχω πει ξεκάθαρα ότι είμαι ανοιχτός να αρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες πολύ σύντομα».
Στις εξελίξεις αυτές σημαντικό ρόλο παίζει η Γερμανία και συγκεκριμένα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αξιοποιεί διπλωματικά τη θέση της προκειμένου να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου τις δύο πλευρές, αν είναι δυνατόν και πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Πάντως, όπως φαίνεται από την εξέλιξη των γεγονότων, μετά την αποχώρηση του Oruc Reis και τις παρεμβάσεις από Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία, ο δίαυλος επικοινωνίας ενεργοποιήθηκε ξανά. Το γεγονός αυτό θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, καθώς βοηθάει στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης προκειμένου οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Προϋπόθεση, σε κάθε περίπτωση, για την ελληνική πλευρά παραμένει η «συνέχεια και συνέπεια» στην πολιτική αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας, προκειμένου «να συζητήσουμε, μέσω διερευνητικών συνομιλιών, για το ένα θέμα που αφορά την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης.
Στόχος είναι να επαναληφθούν οι συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι, αν οι δύο χώρες δεν φτάσουν σε συμφωνία, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να φέρει το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα», δηλώνει ο εκπρόσωπος του Ερντογάν

Η Τουρκία πιστεύει ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, μετά την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις από την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας διαδικτυακά σε μια εκδήλωση που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Καλίν είπε ότι επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες και η ευκαιρία αυτή «δεν πρέπει να χαθεί».
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Καλίν πρόσθεσε ότι η Άγκυρα ελπίζει ότι αυτό «θα έχει θετική αντανάκλαση» στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 24-25 Σεπτεμβρίου.
«Ο πρόεδρός μας έδωσε και πάλι μια ευκαιρία στη διπλωματία», είπε ο Καλίν. «Ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα χρησιμοποιήσει αυτήν την ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες. Θα ξαναρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες σύντομα», διαβεβαίωσε.
Μέχρι τώρα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι το Ορούτς Ρέις επέστρεψε στο λιμάνι απλώς για μια συντήρηση ρουτίνας.
«Θέλουμε να δούμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ», είπε.
«Ευελπιστούμε, πιστεύουμε ότι το κλίμα είναι ευνοϊκό αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα επίπεδο συνεννόησης σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες για να ξαναρχίσουν αυτές οι συνομιλίες», πρόσθεσε.
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.12.2025 | 10:58
Τακούδης έκτακτη επικαιροποίηση: Πάμε για χιόνια από 2 μέχρι 7 Γενάρη στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 25.12.2025 | 10:53
«-Εφυγαν» από τη ζωή έξι Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 25.12.2025 | 10:37
Ουρές Λαρισαίων για να παρακολουθήσουν τη δεύτερη λειτουργία των Χριστουγέννων στον Άγιο Νικόλαο (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.12.2025 | 10:25
Τα τσιμεντένια στηθαία για ασφαλή διέλευση διχάζουν τα αγροτικά μπλόκα - ΒΟΛΟΣ | 25.12.2025 | 10:07
Η Περιφέρεια ολοκληρώνει τις πληρωμές της Δράσης ενίσχυσης επιχειρήσεων του παραλιακού μετώπου του Παγασητικού - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.12.2025 | 09:35
Αυθεντικά Χριστούγεννα στη Λίμνη Πλαστήρα. - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 25.12.2025 | 09:29
Τι Κρύβεται Πίσω από τις «Περίεργες» Κλήσεις και τα «Παραπλανητικά» SMS του Εξωτερικού - ΒΟΛΟΣ | 25.12.2025 | 09:23
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ - ΑΛΜΥΡΟΥ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ 2025
- ΛΑΡΙΣΑ | 24.12.2025 | 10:23
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.12.2025 | 14:46
Τακούδης: επικαιροποίηση του καιρού με χιόνια και στα πεδινά της Θεσσαλίας την Κυριακή - ΛΑΡΙΣΑ | 24.12.2025 | 13:42
Οργή στη σύσκεψη του μπλόκου της Νίκαιας για την τοποθέτηση στηθαίων- νέο μποτιλιάρισμα στην Εθνική (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.12.2025 | 08:48
Από την Καραμανλή αντί της παλιάς Βόλου η διέλευση των ταξιδιωτών- άνοιξαν λωρίδα στη Νίκαια οι αγρότες - ΛΑΡΙΣΑ | 24.12.2025 | 12:38
Γερανός τοποθετεί τσιμεντένια στηθαία δίπλα στα τρακτερ στον κόμβο της Νίκαιας για την ασφαλή διέλευση (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.12.2025 | 17:55
ΑΑΔΕ: Αγρότες έγραφαν και έσβηναν χωράφια από το E9 -Στον Εισαγγελέα 50 περιπτώσεις, εξετάζονται συνολικά 3.000 - ΛΑΡΙΣΑ | 24.12.2025 | 20:01
Λάρισα: Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε 5χρονο - Μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.12.2025 | 14:41
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Παράταση θητείας ενός έτους για τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed