ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ στο Διαχρονικό Μουσείο
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ 1 Οκτωβρίου 2020 – 30 Απριλίου 2021

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
«Άνευ τειχών, με ευρύχωρα οσπήτια και λιθοστρώτους πλατείας, αι οποίαι είναι άξιαι επαίνου. Εδώ επαριθμώμεν 16 εκκλησίας, εις τας οποίας 40 ιερείς την λατρείαν του Θεού προβλέπουσιν. Η του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου επιφέρει το μεγαλοπρεπές όνομα της μητροπόλεως, διά την επισκεπτομένην αρχιεπισκοπικήν καθέδραν του Αγίου Λαρίσσης. Ομοίως της αυτής μνήμης άξιαι είναι και η του Αγίου Δημητρίου, Αγίου Αντωνίου, Αγίας Φανερωμένης και Προφήτου Ηλιού».
Με τον τρόπο αυτό περιγράφει τον Τύρναβο το 1836 ο Ιωάννης Λεονάρδος, σε συμφωνία με πλήθος συγγραφέων, οι οποίοι από τον 17ο αιώνα ξεκίνησαν να σχολιάζουν την ωραία εμφάνιση, τις πολλές εκκλησίες και τη σπουδαία υφαντουργία της πόλης. Με την πάροδο του χρόνου οι εκκλησίες του Τυρνάβου έχασαν πολλή από την αίγλη τους, διατήρησαν όμως, αρκετά κειμήλια, που μπορούν να μας βοηθήσουν να πλησιάσουμε την κοινωνία των παλιότερων εποχών.
O ναός της Παναγίας Φανερωμένης προσφέρεται για τον σκοπό αυτό, καθώς ανήκει στους σπουδαιότερους ναούς του Τυρνάβου και βρισκόταν στην κεντρική συνοικία, δίπλα στην παλιά μητροπολιτική ενορία του Προδρόμου. Η συντήρηση των εικόνων του, που άρχισε πρόσφατα από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, έφερε στο φως νέα στοιχεία, που μπορούν να προσεγγίσουν τα διαδοχικά στάδια του ναού, της νέας πλέον μητρόπολης του Τυρνάβου, ήδη από το 1872, οπότε γνώρισε μεγαλοπρεπή ανακαίνιση. Το κυριότερο από αυτά είναι η ανάδειξη της παλιάς εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης, που χρονολογείται γύρω στα 1600, σημαντικό στοιχείο της τιμής που αποδιδόταν στον ναό.
Με την ευκαιρία αυτή διοργανώνεται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας μια έκθεση επιλεγμένων εικόνων του ναού της Φανερωμένης από τον 15ο μέχρι τον 19ο αιώνα, που μας επιτρέπουν να σκιαγραφήσουμε όλα τα στάδια της ζωής του ιστορικού ναού, τα οποία συμπίπτουν με εκείνα των άλλων ναών και της ίδιας της πόλης. Πρόκειται για έργα τέχνης και ευλάβειας, εύγλωττες μαρτυρίες για το παρελθόν του Τυρνάβου.
Συνδιοργάνωση: Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου – Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
1 Οκτωβρίου 2020 – 30 Απριλίου 2021
Έναρξη την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, ώρα 7 μ.μ.
Είσοδος Ελεύθερη

- ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 20:12
Πλημμύρισαν ξανά μετά 2 μήνες τα παράλια του δήμου Τεμπών στα Μεσάγγαλα - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 20:04
Κουρέτας για Αγιόκαμπο: Σε κακοτεχνία οφείλονται προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία - ΒΟΛΟΣ | 01.02.2026 | 20:00
Νίκος Παπαπέτρος: Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων είναι υπόθεση που μας αφορά όλους - ΤΡΙΚΑΛΑ | 01.02.2026 | 19:56
Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στο τμημα Μουργκάνι- Γρεβενά λόγω χιονοπτώσεων - ΕΛΛΑΔΑ | 01.02.2026 | 19:50
Καλλιάνος, Αρναούτογλου, Τσατραφύλλιας προειδοποιούν για την κακοκαιρία: «Δεν έχει τελειώσει» - ΕΛΛΑΔΑ | 01.02.2026 | 19:46
Θρίλερ στη Νέα Πέραμο, άρπαξαν, σκότωσαν και πέταξαν σε ρέμα νεαρό άνδρα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.02.2026 | 19:36
Ισχυρές βροχές σε όλη τη χώρα - 189 χιλιοστά βροχής στο Πήλιο - Πλημμύρισε η παραλιακή στον Αγιόκαμπο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 01.02.2026 | 15:45
Έντονη βροχόπτωση στα Τρίκαλα- Φούσκωσε ο Ληθαίος (βίντεο)
- ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 08:05
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 11:40
Θλίψη σε Αργυροπούλι, Τύρναβο: Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Κουτίνας - ΒΟΛΟΣ | 01.02.2026 | 09:32
Άγρια επεισόδια στη Νέα Ιωνία μετά τον αγώνα του Βόλου με την ΑΕΛ – 10 προσαγωγές - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 15:27
Πλημμύρισαν σπίτια από την κακοκαιρία στον Αγιόκαμπο Λάρισας -«Έριξε περισσότερο νερό απ- ό,τι στον Ντάνιελ» λέει o δήμαρχος - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 10:06
Άνδρας έπεσε μέσα αρδευτικό κανάλι στη Λάρισα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 01.02.2026 | 09:07
Τακούδης: ΠΟΣΟ DANIEL ΗΤΑΝ Ο BYRON; - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 12:33
Νερά της θάλασσας πλημμύρισαν παραλιακούς δρόμους στoν Αγιόκαμπο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.02.2026 | 07:45
Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία-ήχησε το 112 το βράδυ του Σαββάτου (ΦΩΤΟ)



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed