ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Ενδείξεις εξωγήινης ζωής ανακαλύφθηκαν στην Αφροδίτη
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μεγάλη ποσότητα ενός αερίου στην ατμόσφαιρα

Σημάδια εξωγήινης ζωής ανακάλυψαν οι επιστήμονες στον πλανήτη Αφροδίτη.
Συγκεκριμένα, δεν εντοπίστηκαν άμεσα εξωγήινοι, αλλά εντοπίστηκε σε μεγάλη ποσότητα ένα «μυστηριώδες» αέριο στην ατμόσφαιρα του γειτονικού μας πλανήτη.
Τι βρήκαν οι επιστήμονες
Πρόκειται για την φωσφίνη, που αποτελείται από ένα άτομο φωσφόρου και τρία άτομα υδρογόνου. Στη Γη, το δυσώδες αυτό αέριο παράγεται από ζωντανούς μικροοργανισμούς, καθώς παράγεται από μικρόβια στα έντερα των πιγκουίνων ή βρίσκεται σε περιβάλλοντα με χαμηλό οξυγόνο, όπως τα έλη.
Το αέριο αυτό παράγεται και βιομηχανικά, αλλά σίγουρα δεν υπάρχουν ούτε εργοστάσια ούτε πιγκουίνοι στην Αφροδίτη.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάποιο ζωντανός οργανισμός κατά πάσα πιθανότητα παρήγαγε αυτό το αέριο, κάτι που σημαίνει ότι ίσως υπάρχει ζωή στον δεύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.
Γιατί είναι ενδιαφέρον;
Ο πλανήτης Αφροδίτη μπορεί να περιγραφεί με μία λέξη: κόλαση. Το 96% της ατμόσφαιράς της αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα, έτσι ο πλανήτης βιώνει ένα μόνιμο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η επιφάνεια της Αφροδίτης είναι θερμή και τοξική, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 400 βαθμούς Κελσίου που δεν επιτρέπου την ύπαρξη ζωής. Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς της, όμως, οι συνθήκες είναι πιο βιώσιμες. Εκεί βρέθηκε και η φωσφίνη.
Βέβαια και η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης αποτελείται κυρίως από τοξικά αέρια, οπότε είναι περίεργο που η φωσφίνη δεν διαλύεται άμεσα και μπόρεσε να εντοπιστεί από τους επιστήμονες.
Την ανακάλυψη αυτή δημοσίευσε ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Κάρντιφ. Η ομάδα εξηγεί ότι η παρουσία της φωσφίνης «δεν αποτελεί απόδειξη ύπαρξης ζωής, αλλά της δίχως εξήγηση χημείας» που υπάρχει στην Αφροδίτη.
«Η φωσφίνη παράγεται είτε από κάποια χημική ή γεωλογική διαδικασία που κανείς μας δεν γνωρίζει – ή την παράγει κάποιος ζωντανός οργανισμός», εξηγεί στον Independent η αστροφυσικό Emily Drabek-Maunder.
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.05.2026 | 22:50
«Πρωταθλήτρια» στη νόσο Πάρκινσον η Θεσσαλία λόγω φυτοφαρμάκων! - ΒΟΛΟΣ | 20.05.2026 | 22:28
Σημαντική αύξηση περιστατικών ενδοσχολικής βίας στα σχολεία της Μαγνησίας - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 20.05.2026 | 22:21
Ανατιμήσεις «φωτιά» σε βασικά προϊόντα – Σε απόγνωση τα νοικοκυριά - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.05.2026 | 22:09
Αναστάτωση μετά την ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝ Λάρισας για καθυστερήσεις στις πληρωμές και μη πιστοποίηση της ΑΑΔΕ - ΕΛΛΑΔΑ | 20.05.2026 | 22:06
«Μαφία» στα Βορίζια: «Ζούμε σε καθεστώς φόβου» ανέφεραν σε μήνυση του 2024 κάτοικοι του Αμαρίου - ΛΑΡΙΣΑ | 20.05.2026 | 21:58
Λάρισα: Στο πάρκο των Χρωμάτων το «Δέντρο του αγώνα για Δικαιοσύνη» για το δυστύχημα των Τεμπών - ΤΡΙΚΑΛΑ | 20.05.2026 | 21:29
Η ανάρτηση Πλακιά για την μήνυση Καρυστιανού: Απίστευτο! Όσοι δεν πιστεύουν στην δικαιοσύνη ή την αστυνομία τρέχουν πρώτα εκε - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 20.05.2026 | 20:51 | video
Ο Μπέος «χτύπησε» πάλι: Tα έβαλε με Ακύλλα και Καπουτζίδη (video)
- ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 07:55
Τροχαίο με ανατροπή φορτηγού στην Αμπελιά Φαρσάλων - ΒΟΛΟΣ | 20.05.2026 | 10:04
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 20.05.2026 | 13:10
Θρίλερ εν κινήσει στη Ναύπακτο: Τεράστιο φίδι μπλόκαρε το τιμόνι αυτοκινήτου - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.05.2026 | 18:08
Ελευθεροχωρινός: Πρέπει να γίνει φέτος το φθινόπωρο καύση των σιτοκαλαμιών για να καταπολεμηθεί η αγριοβρώμη (video) - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 19.05.2026 | 09:50
Κρίσιμες ώρες για τη Γωγώ Μαστροκώστα – Νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» - ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 13:57
Έντονα προβληματισμένοι οι αγρότες Λάρισας μετά τη συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ-έτοιμοι για κινητοποιήσεις - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.05.2026 | 09:50
Τακούδης- επικαιροποίηση: Βροχερός καιρός στη Θεσσαλία μέχρι Κυριακή χωρίς έντονα φαινόμενα (χαλάζι) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 13:39
Αποτροπιασμός για τους νέους βανδαλισμούς στο 3ο Γυμνάσιο Λάρισας -επιτακτική ανάγκη να μπουν κάμερες (ΦΩΤΟ)







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed