ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Κολοκυθομπούρεκο ή χανιώτικο μπουρέκι
Γεύση

Το έδεσμα αυτό, που παραδοσιακά σερβίρεται και τον Δεκαπενταύγουστο, έχει πολλές παραλλαγές. Με ή χωρίς φύλλο, με ή χωρίς ντομάτα, με ή χωρίς αλεύρι στη γέμιση. Οι σταθερές πάντως είναι το κολοκύθι, η πατάτα και η χανιώτικη μυζήθρα.
Προετοιμασία 40’, Αναμονή 30’, Ψήσιμο 1 ώρα 20’,
ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί 28 νούμερο ή τετράγωνο 26Χ26)
Για τη ζύμη
380-400 γρ. αλεύρι και λίγο ακόμη για το άνοιγμα του φύλλου
½ κ.σ. αλάτι
30 ml ελαιόλαδο
15 ml χυμό λεμονιού ή ξίδι ή ρακή
Περίπου 180 ml νερό
Για τη γέμιση
Περίπου 600 γρ. κολοκύθια μέτρια προς μεγάλα
Περίπου ½ κιλό πατάτες
Περίπου 700 γρ. γαλομυζήθρα Χανίων
1-2 κουταλιές αλεύρι
50 γρ. ψιλοκομμένο δυόσμο
150 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ζύμη: Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι (ή τη ρακή ή το ξίδι) και τόσο νερό ώστε να έχουμε μια κανονική ζύμη που να μην κολλά στα χέρια. Αφήνουμε να ξεκουραστεί (για περίπου μισή ώρα) και ετοιμάζουμε τη γέμιση: κόβουμε σε πολύ λεπτές ροδέλες τις πατάτες (σαν τσιπς) και τα κολοκύθια και τα αλατοπιπερώνουμε.
Μπουρέκι: Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο). Ανοίγουμε το μεγαλύτερο σε φύλλο των 2-3 εκ. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε το φύλλο έτσι ώστε να καλύπτει και τα πλαϊνά. Στη συνέχεια, στρώνουμε εναλλάξ πατάτες, κολοκύθια, τυρί, δυόσμο μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά – τις στρώσεις με τα κολοκύθια τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Τελειώνουμε τις στρώσεις, με κολοκύθι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο (κρατάμε 1 κουταλιά για να αλείψουμε την επιφάνεια).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε την πίτα. Κόβουμε ό,τι περισσεύει από το φύλλο και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο που κρατήσαμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι αν μας αρέσει. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε στους 170οC και ψήνουμε για μία ακόμη ώρα. Το σερβίρουμε ζεστό.
Σημειώσεις:
1) Γίνεται πιο νόστιμο αν τηγανίσουμε πρώτα λίγο τις πατάτες και τα κολοκύθια. Ετσι περιορίζεται και ο χρόνος ψησίματος. Τότε δεν θα βάλουμε ελαιόλαδο στη γέμιση ή θα το περιορίσουμε σε 50 ml.
2) Μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα των κολοκυθιών και να ελαττώσουμε την ποσότητα των πατατών. Δηλαδή να κάνουμε 3 στρώσεις με κολοκύθι και μόνο την πρώτη στρώση με πατάτες.
3) Επειδή δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθεί η αυθεντική γαλομυζήθρα Χανίων μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με ένα μείγμα μαλακών τυριών ελαφρά αλατισμένων. Δεν θα έχει την ίδια γεύση αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.
Πηγή in.gr
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 08.12.2025 | 09:50
Αγροτικές κινητοποιήσεις με προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον - ΒΟΛΟΣ | 08.12.2025 | 09:43
Πέθανε ο πασίγνωστος Βολιώτης βιρτουόζος του μπουζουκιού Στάθης Μιλάνος - ΛΑΡΙΣΑ | 08.12.2025 | 09:36
Τρένο συγκρούστηκε με ζώο στο δρομολόγιο Λάρισα – Θεσσαλονίκη: Καθυστέρηση 140 λεπτών και ταλαιπωρία για δεκάδες επιβάτες - ΛΑΡΙΣΑ | 08.12.2025 | 09:29
Με το βραβείο "IL DIVIN ARTISTA" βραβεύτηκε η Λαρισαία Βασιλική Μάγγα, στην Ιταλία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 08.12.2025 | 09:21
Αποκλεισμούς παρακαμπτηρίων και του λιμανιού του Βόλου αποφάσισαν οι Θεσσαλοί αγρότες - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 08.12.2025 | 09:12
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες -Σε ποια σημεία υπάρχουν μπλόκα, ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί - ΛΑΡΙΣΑ | 07.12.2025 | 21:38
Λήξη συναγερμού για τη Λάρισα- έφτασε στα 6 μέτρα η στάθμη του Πηνειού και σταθεροποιείται - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 07.12.2025 | 21:26
Φάνης Τακούδης: Γιατί ο Byron ήταν μικρός DANIEL ;
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.12.2025 | 11:29
Σοκ στα Τρίκαλα: 52χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός - ΛΑΡΙΣΑ | 07.12.2025 | 21:38
Λήξη συναγερμού για τη Λάρισα- έφτασε στα 6 μέτρα η στάθμη του Πηνειού και σταθεροποιείται - ΛΑΡΙΣΑ | 07.12.2025 | 14:26
5,30 μέτρα η στάθμη του Πηνειού και...ανεβαίνει- κορμοί δέντρων και φερτά στη γέφυρα στο άλσος φράζουν τη ροή (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.12.2025 | 20:44
Δείτε βίντεο από την πλημμυρισμένη περιοχή στο φράγμα της Γυρτώνης - ΛΑΡΙΣΑ | 07.12.2025 | 11:24 | video
Στα 4.70 μετρα η στάθμη του Πηνειού στη Λάρισα με ρυθμό ανόδου 10 εκατ. την ώρα -σε επιφυλακή η ΔΕΥΑΛ - ΛΑΡΙΣΑ | 07.12.2025 | 11:00
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 07.12.2025 | 10:30
Σαββάτο βράδυ στο μεγαλύτερο μπλόκο της χώρας στον Ε-65-η οργάνωση ανά χωριό και Αγροτικό Σύλλογο (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.12.2025 | 17:29
Επιχείρηση απομάκρυνσης των φερτών από τη γέφυρα του Πηνειού στο άλσος-στα 5,60 μέτρα η στάθμη που ανεβαίνει(ΦΩΤΟ)









































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed