ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Εμβόλιο για τη γρίπη: 28 Σεπτεμβρίου ξεκινά - Ποιοι εμβολιάζονται πρώτοι
Προτεριαότητα για ευπαθείς ομάδες λόγω και κορονοϊού

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες αποκτά μεγαλύτερη σημασία φέτος και λόγω της πανδημίας του κορονοϊού
Την τελευταία Δευτέρα του Σεπτεμβρίου, στις 28 του μήνα που διανύουμε, θα αρχίσουν οι γιατροί της χώρας να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά το αντιγριπικό εμβόλιο. Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες αποκτά μεγαλύτερη σημασία φέτος και λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Υγείας, η περίοδος εμβολιασμών για τη γρίπη ξεκινά στα μέσα του επόμενου μήνα - όπως γίνεται κάθε χρόνο - μετά και την επίσημη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει: «Έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η εμβολιαστική περίοδος για τη γρίπη ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου».
Οι ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιάζονται
Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
Παιδιά (6 μηνών και άνω) και
Ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
Μεταμόσχευση οργάνων
Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
Χρόνια νεφροπάθεια
Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες
Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ
Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Πώς πρέπει να χορηγείται το εμβόλιο
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προς της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ- όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως. Βρέφη και παιδιά ηλικίας <9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα <9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών. Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων (FDA, ΕΜΑ κ.α.).
Επισημαίνεται ότι, εργαστηριακή διάγνωση γρίπης δεν απαιτείται για την χορήγηση αντι-ιικής θεραπείας. Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου συνιστάται να προσέρχονται έγκαιρα στις μονάδες υγείας με την έναρξη συμπτωμάτων για ιατρική διάγνωση και θεραπεία.
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 07.01.2026 | 22:18
Καρδίτσα: Πτώσεις δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους, επενέβη η Πυροσβεστική - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 07.01.2026 | 21:45
Μπλόκο Καρδίτσας: κλιμάκωση στον Μπράλο, ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό (ΦΩΤΟ) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 07.01.2026 | 21:04
Κυβερνητικές πηγές: Μόνο αν είστε όλοι μαζί θα συναντηθείτε με τον πρωθυπουργό - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.01.2026 | 20:22
Δέσμη έξι μέτρων για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα - ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 20:11
Γουργουλιάνης: «Εμβολιαστείτε, τα δύσκολα είναι μπροστά μας» - ΕΛΛΑΔΑ | 07.01.2026 | 20:07
Αναστέλλεται η απεργία των λαϊκών αγορών -Λειτουργούν κανονικά από την Παρασκευή - ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 19:55
Κώστας Αργυρόπουλος: Κομμάτι της ψυχής μου η ΔΕΥΑΛ… – Όσα έγιναν την τελευταία διετία στη ΔΕΥΑΛ - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.01.2026 | 19:30
Ο Πλακιάς απαντά στο κόμμα Καρυστιανού με σκηνή από ελληνική ταινία -«Θα το ξαναδείτε το έργο σε καινούργια εκδοχή»
- ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 10:37
Πέντε Λαρισαίοι εφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 09:41
Σοκ στην Αγιά… Θάνατος 32χρονου σε τροχαίο στη θέση «Φονιάς» στον δρόμο για Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 19:01
Κλιμάκωση με κλείσιμο των Τεμπών η απάντηση του μπλόκου της Νίκαιας-ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 09:44
Ατέλειωτη θλίψη και ανείπωτος θρήνος σε Αγιά και Μελίβοια για τον θάνατο του Κώστα Μαχμουντέ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.01.2026 | 10:47
Μαρουσάκης: Το επόμενο διάστημα έρχεται βαθύς χειμώνας, πιθανά τα χιόνια ως τη θάλασσα -Δείτε την πρόγνωση - ΛΑΡΙΣΑ | 07.01.2026 | 09:53
Διήμερο «λουκέτο» στις λαϊκές αγορές της Λάρισας σήμερα και αύριο (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.01.2026 | 11:20
Μητσοτάκης για αγρότες: €45 δισ. για τον αγροτικό τομέα από Κομισιόν- Ουσιαστικό βήμα στήριξης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.01.2026 | 18:44
Κλιμάκωση με 48ωρο αποκλεισμών και πανελλαδική διάσκεψη το σαββατοκύριακο εισηγούνται μπλόκα Νίκαιας και Ε-65

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed