ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μυκήνες: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά-ΥΠΠΟ: ‘Εφτασε ανατολικά του Θησαυρού του Ατρέα
Δεν επλ΄ήγησαν

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το βράδυ της Κυριακής, η φωτιά που είχε ξεσπάσει από το μεσημέρι στις Μυκήνες. Στην περιοχή θα παραμείνουν για όλο το βράδυ σημαντικές δυνάμεις για να αποτρέψουν ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις, ειδικά στο μέτωπο των όμορων λόφων Προφήτη Ηλία και Σάρας. Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.
Ωστόσο οι περιοχές που επλήγησαν χωρίς να προκληθούν ζημιές στις αρχαιότητες είναι:
Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου,
οι Βόρειες Αποθήκες,
η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου,
η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία
και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.
«Η φωτιά πέρασε σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου και έκαψε ξερά χόρτα, χωρίς να απειλήσει το Μουσείο», ανακοίνωσε ο διοικητής των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Θανάσης Κολυβήρας.
Χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές, η φωτιά παραμένει σε εξέλιξη σε έκταση χαμηλής βλάστησης.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν. Πενήντα έξι πυροσβέστες, με δύο πεζοπόρα τμήματα και 17 οχήματα επιχειρούν, ενώ από αέρος 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα πραγματοποιούν εκ περιτροπής ρίψεις νερού.
Η φωτιά ξέσπασε πριν από τις 2 το μεσημέρι και στο σημείο έσπευσαν αρχικά 18 οχήματα της Π.Υ. 40 πυροσβέστες, 25 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 αεροπλάνα, 1 ελικόπτερο.
Νωρίτερα, απομακρύνθηκαν, για καθαρά προληπτικούς λόγους, επισκέπτες και εργαζόμενοι του αρχαιολογικού χώρου.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου Πολιτισμού:
Σήμερα το μεσημέρι, στην περιοχή των Μυκηνών, στις 13:30 περίπου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή ανατολικά του Θησαυρού του Ατρέα, εκτός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου σε χορτολιβαδική έκταση. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η πυρκαγιά επεκτάθηκε ταχύτατα, κατευθυνόμενη προς την χαράδρα του Χάβου και εισήλθε εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου. ‘Αμεσα και με την προτροπή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία ανέλαβε την ευθύνη της όλης επιχείρησης, εκκενώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος από επισκέπτες και στην συνέχεια για λόγους ασφαλείας και από το φυλακτικό προσωπικό.
Χάρη στην ριζική αποψίλωση του χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος εντός και εκτός των τειχών της μυκηναϊκής ακρόπολης, η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου. Οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών. Όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατασβηστεί το μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή των όμορων λόφων Προφήτη Ηλία και Σάρας και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα προβεί σε ακριβή εκτίμηση των συνεπειών της σημερινής πυρκαγιάς.
Από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.
Επισημαίνεται ότι βρίσκονται σε πλήρη και ασφαλή λειτουργία τα συστήματα ασφαλείας, ο ηλεκτροφωτισμός και η υδροδότηση σε όλη την έκσταση του αρχαιολογικού χώρου. Επίσης, υπάρχουν πλήρεις ύδατος δεξαμενές πυρόσβεσης με τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Μυκηνών θα φυλάσσονται με μέριμνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και με τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί περίπτωση αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.
Από νωρίς βρίσκεται στις Μυκήνες ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου. Ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Μυκηνών θα παραμείνουν προσωρινά κλειστοί για λόγους ασφαλείας.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη ευχαριστεί τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, με τον οποίον ήταν σε επαφή, για τον συντονισμό της όλης επιχείρησης, το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.
ΣΥΡΙΖΑ: Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η πυρκαγιά στις Μυκήνες
«Προκαλεί και σοβαρότατα ερωτήματα το γεγονός ότι υπήρξε τέτοιας έκτασης καταστροφή, δεδομένου ότι πρόκειται κυρίως για μια αγροτοδασική περιοχή με χαμηλή βλάστηση», αναφέρει σε δήλωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.
Κλείνοντας υποστηρίζει ότι «τα ερωτήματα γίνονται ακόμη πιο έντονα μετά την ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος με μήνυμα στο Twitter, στις 18.20, ότι υπήρξε μεν ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά κάποιες ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς».
ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Γιάννης Βασιλόπουλος


- ΛΑΡΙΣΑ | 01.10.2026 | 00:07
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» ap;o th zv;h ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Τζεζαϊρλίδης - ΒΟΛΟΣ | 30.09.2026 | 23:58
Αγροτικό καρφώθηκε σε κολώνα στην Κορώπη – Τρεις στο Νοσοκομείο Βόλου - ΛΑΡΙΣΑ | 30.09.2026 | 23:45
Λάρισα: Τροχαίο με ηλεκτρικό πατίνι στο οποίο επέβαιναν δύο ανήλικοι – Στο νοσοκομείο ο ένας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 30.09.2026 | 23:35
ΥΠΠΟ: Τα Σεργιάνια στην Κρανιά Καρδίτσας στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας - ΕΛΛΑΔΑ | 30.09.2026 | 23:30
Καιρός -Σε Red Code η Κρήτη: Έντονα φαινόμενα από το βράδυ - Δυνάμεις μεταβαίνουν εκτάκτως στα Χανιά - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 30.09.2026 | 17:21
Χάθηκε το 2026 για το «πριμ άνθρακα» σε βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα και κινόα - ΛΑΡΙΣΑ | 30.09.2026 | 17:12
Το κατηγορώ των δικαστών για το «μπάζωμα» στα Τέμπη – Μέσα σε 203 σελίδες περιγράφουν τις ευθύνες των κατηγορουμένων - ΛΑΡΙΣΑ | 30.09.2026 | 17:07
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Στα 310.000 € η χρηματοδότηση για την ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών στο ιστορικό κέντρο της Λάρισ
- ΒΟΛΟΣ | 30.09.2026 | 10:32
Θλίψη στον Βόλο: Νεκρός 52χρονος επιχειρηματίας – Ήταν πατέρας τριών παιδιών - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 30.09.2026 | 10:00
Αγρότες στα όρια: Ζητούν μέτρα τώρα για πετρέλαιο και λιπάσματα απειλούν με μπλόκα πριν τα Χριστούγεννα (video) - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 30.09.2026 | 08:36
Σήμερα στο Υπουργικό οι ανακοινώσεις των μέτρων για diesel, βενζίνη -Μήνυμα Μητσοτάκη για τον δύσκολο χειμώνα - ΕΛΛΑΔΑ | 30.09.2026 | 12:40
Στον Όλυμπο την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης - ΕΛΛΑΔΑ | 30.09.2026 | 09:46
Καιρός: Έρχεται πολική αέρια μάζα και συνθήκες Νοεμβρίου - Πότε θα «χτυπήσει» την Ελλάδα - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 30.09.2026 | 11:51
Ρυθμίσεις σε 120 δόσεις από 72, «φρένο» στους servicers και επιδότηση στα καύσιμα ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης - ΕΛΛΑΔΑ | 30.09.2026 | 11:58
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Πού θα χτυπήσουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες - ΤΡΙΚΑΛΑ | 30.09.2026 | 10:38
Βιολάντα: «Όταν βγει το αφεντικό, θα δείτε τι έχει να γίνει» κατέθεσε απολυμένη από την εταιρεία
































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed