ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Συνταγή για εύκολη και λαχταριστή φανουρόπιτα: Γιατί τη φτιάχνουμε - Τι λέει η παράδοση
FOOD

Η φανουρόπιτα είναι η νηστίσιμη πίτα που προσφέρουμε στη γιορτή του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου.
Κατά την παράδοση, η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα του αγίου, η οποία ήταν μία σκληρή, αμαρτωλή γυναίκα.
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης μάλιστα γράφει με αυτή την αφορμή ότι όποιος επικαλείται τον Άγιο Φανούριο πρέπει πάντα να λέει «Θεός σχωρέσ’ τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ’ την».
Έτσι, στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Αγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία.
Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω.
Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9, καθώς οι συγκεκριμένοι αριθμοί ανήκουν στους λεγόμενους ιερούς αριθμούς ήδη από την εποχή των Πυθαγορείων.
Αν λοιπόν θέλετε να σας φανερώσει ο Άγιος Φανούριος ό,τι σημαντικό αναζητάτε φτιάξτε μια φανουρόπιτα με συνταγή της Ειρήνης Ζεβελάκη, ευλογήστε την στην εκκλησία και αναμείνατε για τα αποτελέσματα!
Δείτε τη συνταγή για τη φανουρόπιτα:
Η πιο εύκολη φανουρόπιτα που έχετε φτιάξει ποτέ…
Υλικά:
300 ml ελαιόλαδο
350 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
350 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας μαγειρική σόδα
1 κουταλιά γλυκού κανέλα
200 ml χλιαρό νερό
100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
120 γρ. σταφίδες
450 γρ.+ 1 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
άχνη ζάχαρη για γαρνίρισμα προαιρετικά
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε με το σύρμα το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη. Προσθέστε το νερό, το μισό χυμό πορτοκαλιού και στο υπόλοιπο ρίξτε την σόδα ανακατεύοντας πάνω από το μπολ. Ο χυμός πορτοκαλιού θα αφρίσει και μπαίνει κι αυτός στο μείγμα. Συνεχίστε με την κανέλα και τα καρύδια.
Ρίξτε σταδιακά το αλεύρι ενσωματώνοντας το στο μείγμα.
Στη συνέχεια, προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις και προετοιμάστε με λαδόκολλα το ταψί (32 x 22εκ).
Σε ένα μικρό μπολ βάλτε τις σταφίδες, αφήστε να μουλιάσουν 5 λεπτά στο νερό, σταγγίξτε καλά και προσθέστε μια κουταλιά σούπας αλεύρι για να κολλήσει πάνω τους και να βοηθήσει τις σταφίδες να μην βυθιστούν στον πάτο της πίτας.
Τις ρίχνετε τελευταίες στο μείγμα, ανακατεύετε και βάζετε το ταψί στο φούρνο.
Ψήστε στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα όπως ακριβώς τα κέικ για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου (μέχρι να βγει το μαχαίρι καθαρό).
Οταν βγάλετε την φανουρόπιτα από τον φούρνο αφήστε τη να κρυώσει για 5 λεπτά πριν αφαιρέσετε την λαδόκολλα. Στη συνέχεια αφήστε να κρυώσει για τουλάχιστον άλλα 30 λεπτά πριν την κόψετε σε κομμάτια.
Extra tip: Σύμφωνα με την παράδοση στην φανουρόπιτα χρησιμοποιούμε μονό αριθμό υλικών 7 ή 9 δηλαδή, αν θέλετε όμως να ξεφύγετε μπορείτε προαιρετικά να την στολίσετε με λίγη άχνη και να τη συνοδέψετε με παγωτό βανίλια.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 23:01
Μεγάλη επιτυχία για τη Ζυθοποιία Πηνειού - Διεθνής πιστοποίηση AFQ για τις craft μπίρες της - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 26.05.2026 | 22:41
ΠΑΣΟΚ κατά Τσίπρα για το νέο κόμμα «ΕΛΑΣ»: «Το υποτιθέμενο νέο είναι παλιό και γνώριμο» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.05.2026 | 22:07
Σε τροχιά υλοποίησης το «Βρεφικό Πακέτο» της Περιφέρειας Θεσσαλίας - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 26.05.2026 | 21:57
«ΕΛΑΣ – Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη», το όνομα του νέου κόμματος του Αλέξη Τσίπρα - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 21:52
Τύρναβος: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με πλαστά επιδόματα – Εμπλέκονται 40 άτομα - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 21:35
Νέα διάταξη στην αίθουσα της δίκης των Τεμπών - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 26.05.2026 | 21:30
Αλέξης Τσίπρας: Live τα αποκαλυπτήρια του νέου κόμματος-Αλέξης Τσίπρας: «ΕΛΑΣ – Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη» το όνομα του - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 19:43
Εκδήλωση στο Επιμελητήριο Λάρισας για τη διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 16:23
Τραγωδία στην άσφαλτο στο Δήμο Τεμπών: Νεκρός σε τροχαίο 15χρονος μοτοσικλετιστής - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 26.05.2026 | 11:43
Ο προβληματισμός του Απ. Δοντά για την «κοιλάδα» data centers στη Λάρισα- θα καταναλώνει νερό όσο η πόλη της Λάρισας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 08:29
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.05.2026 | 05:45
Μαζί με το ΟΣΔΕ στα μέσα Ιουνίου αιτήσεις για το πριμ άνθρακα 31,7 ευρώ το στρέμμα στο βαμβάκι, 70,4 στη βιομηχανική ντομάτα - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 09:46
Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του π. Λίβυου στη Λάρισα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.05.2026 | 06:41
Αγανάχτηση για το «Μonitoring» εκφράζουν 18 συνεταιρισμοί της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 06:49
Θλίψη: «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών ο Βασίλης Φραγκογιαννάκης, υποδ-ντης του 3ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Λάρισας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.05.2026 | 07:08
Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας – Ε65: προς ολοκλήρωση τα έργα στο τμήμα Καλαμπάκα – Οξύνεια (video)

























![Eurovision 2026: Εκρηκτική η εμφάνιση του Akylas στον ημιτελικό -Το «Ferto» περασε στον τελικό του Σαββάτου [βίντεο]](include/docs/00500189520_1b.jpg)












Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed