ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρελή ζήτηση για «πράσινα» μεγαβάτ – Στο παιχνίδι και ο Σάκης Ρουβάς,η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και η ΜΕΤΚΑ
Μεγάλη συμμετοχή επενδυτών στον πρώτο διαγωνισμό της ΡΑΕ για το 2020

Μεγάλα εγχώρια και διεθνή ενεργειακά «τζάκια», όπως οι Iberdrola Rokas, ENTEKΑ, Quantum, ABO Wind, EREN, EDF, ΜΕΤΚΑ, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, αλλά και ο νεοεισερχόμενος στον τομέα της ενέργειας με τον… αέρα της σόουμπιζ Σάκης Ρουβάς, έδωσαν το «παρών» και κατοχύρωσαν «πράσινα» μεγαβάτ στον διαγωνισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) την περασμένη Δευτέρα.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον ελληνικό ήλιο και άνεμο παραμένει ζωηρό. Τόσο η μεγάλη συμμετοχή στην – πρώτη του 2020 – δημοπρασία της ΡΑΕ για νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, όσο και η διαμόρφωση χαμηλών τιμών κλεισίματος εξαιτίας του υψηλού ανταγωνισμού κατέδειξαν ότι η δυναμική του κλάδου στη χώρα μας δεν «φρενάρει» από πανδημίες.
Η παιδική «εκδρομή» και η βόλτα για… καφέ με θέα την καταστροφή στο Μάτι
Ειδικότερα, οι ανταγωνιστικές διαδικασίες προσφορών για κατοχύρωση έργων ΑΠΕ – οι οποίες είναι μειοδοτικές με κριτήριο την τιμή πώλησης της μεγαβατώρας (MWh) στο σύστημα – έκλεισαν την περασμένη Δευτέρα σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα για τα φωτοβολταϊκά (μεσοσταθμική τιμή 49,81 ευρώ/MWh) αλλά και τα αιολικά (μεσοσταθμική τιμή 55,67 ευρώ/MWh). Συνολικά συμμετείχαν 52 έργα φωτοβολταϊκών και 25 αιολικών.
Δύο αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 102 MW (μεγαβάτ) σε Αρκαδία και Αχαΐα, με τιμές 56,83-57,14 ευρώ/ MWh, κατοχύρωσε η κοινοπραξία της ελληνικών συμφερόντων ENTEKA με την αμερικανική Quantum, γεγονός που επισφραγίζει τη στρατηγική συνεργασία των δύο εταιρειών, οι οποίες αναπτύσσουν ήδη αντίστοιχα έργα 288 μεγαβάτ στο Βέρμιο.

Αιολικά πάρκα
Επίσης δύο αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 81,6 MW, στην υπό απολιγνιτοποίηση Δυτική Μακεδονία (Εορδαία – Κοζάνη) κατακυρώθηκαν στην ελληνο-ισπανικών συμφερόντων Iberdrola Rokas, η οποία κατέχει σημαντική θέση στον τομέα των ΑΠΕ. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας) για το α’ εξάμηνο 2020, η Iberdrola βρίσκεται στο Top 5 των επιχειρηματικών ομίλων καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση με 270,9 MW, έπειτα από τις ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (585,9 MW), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (482,3 MW), ENEL (353,7 MW) και EREN (282,9 MW). Στα φωτοβολταϊκά, οι Γερμανοί της ABO Wind κατοχύρωσαν πέντε έργα με ιδιαιτέρως χαμηλή τιμή για τα τέσσερα (48,8 ευρώ/MWh) έργα και 48,8 ευρώ/MWh για το πέμπτο πάρκο. Ολα χωροθετούνται στην περιοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Ηλιακά έργα «πέρασαν» επίσης οι Τotal – EREN, EDF, ΜΕΤΚΑ και ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ. Επίσης, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) πήρε το… κλειδί για 11 μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη, τα οποία εξασφάλισε με τιμή 49,91 ευρώ/MWh. Πρόκειται για τμήμα το μεγάλου πάρκου των 50 μεγαβάτ που έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ για την επόμενη μέρα της απολιγνιτοποίησης στην περιοχή.
Και ο Σάκης Ρουβάς
Λίγα μεγαβάτ εξασφάλισαν, μεταξύ άλλων, τα ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες (2 MW) καθώς και ο Σάκης Ρουβάς (3 MW με 54 ευρώ/MWh) μέσω των εταιρειών Γαιοανάπτυξη (στο ΔΣ εμφανίζονται οι Απόστολος και Αναστάσιος Ρουβάς καθώς και η σύζυγός του Κάτια Ζυγούλη) και HELIOS POWER με αποκλειστικό διαχειριστή τον Σάκη Ρουβά. Η χαμηλότερη τιμή στα φωτοβολταϊκά (με τιμή εκκίνησης τα 63 ευρώ/MWh) ήταν τα 45,84 ευρώ/MWh. Δεν είναι τυχαίο ότι από τη συνολική ισχύ των 142 μεγαβάτ που δημοπρατήθηκε έμειναν αδιάθετα μόνο 0,5 μεγαβάτ. Αντιστοίχως, στα αιολικά έργα (με τιμή εκκίνησης τα 62,99 ευρώ/MWh) η χαμηλότερη τιμή που «χτυπήθηκε» ήταν 53,86 ευρώ/MWh και από τα 472 μεγαβάτ έμεινε αδιάθετη ισχύς μόλις 9,6 μεγαβάτ.
Παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν θετικές προοπτικές για τον κλάδο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα στατιστικά της ΕΛΕΤΑΕΝ. Οπως αναφέρει ο πρόεδρός της κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, «ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου για το α’ εξάμηνο του 2020 σε ετήσια βάση υπολείπεται της ανάπτυξης ρεκόρ που παρουσίασε το 2019, αλλά είναι υπερδιπλάσιος του 10ετούς μέσου όρου». Και καταλήγει: «Αυτό είναι εξαιρετικά θετικό. Η επιτυχία αυτή όμως δεν πρέπει να συσκοτίζει τα προβλήματα: πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της χώρας».
- ΛΑΡΙΣΑ | 29.12.2025 | 14:19
Δήμος Λαρισαίων: Εκδήλωση αφιερωμένη στο Διάστημα – Κεντρικός ομιλητής από ο ιατρός Αδριανός Γολέμης - ΛΑΡΙΣΑ | 29.12.2025 | 14:12
Οριστική δικαστική δικαίωση των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου κατά του Υπουργείου Παιδείας - ΛΑΡΙΣΑ | 29.12.2025 | 13:38
Λάρισα: Αντίστροφη μέτρηση για τη Χριστουγεννιάτικη παρέλαση - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.12.2025 | 13:36
Τσιάρας: «Είμαι διαθέσιμος να πάω στα μπλόκα για διάλογο, αρκεί να υπάρχει διάθεση από τους αγρότες» - ΔΙΕΘΝΗ | 29.12.2025 | 13:19
Φονικές πλημμύρες στην Ισπανία: Εικόνες χάους ξανά στη Βαλένθια, πλημμύρισαν τα πάντα, δείτε βίντεο - ΔΙΕΘΝΗ | 29.12.2025 | 12:38
Αυστραλία: Συνέντευξη του ήρωας της παραλίας Mπόνταϊ που αφόπλισε τον έναν δράστη. - ΛΑΡΙΣΑ | 29.12.2025 | 11:24
Έξι Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΔΙΕΘΝΗ | 29.12.2025 | 10:03
Τραμπ: Αγκάθι ακόμη το εδαφικό, κοντά σε λύση Ρωσία και Ουκρανία για το Ντονμπάς
- ΒΟΛΟΣ | 28.12.2025 | 11:06
Θλίψη στον Βόλο: 63χρονος γνωστός επαγγελματίας έφυγε από την ζωή ανήμερα των Χριστουγέννων - ΛΑΡΙΣΑ | 28.12.2025 | 09:10
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.12.2025 | 10:20
Με χιόνια και στα πεδινά της Θεσσαλίας θα μας αποχαιρετήσει το 2025 -Τσουχτερό κρύο από σήμερα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.12.2025 | 21:34
Τακούδης επικαιροποίηση: Χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας την Τετάρτη, πολικές θερμοκρασίες - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.12.2025 | 10:34
Θλίψη στα Τρίκαλα: Έφυγε στα 46 της η Αικατερίνη Τζουρτζιώτη - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.12.2025 | 18:34
Στάχτη οι κόποι μιας ζωής για κτηνοτρόφο από τους Γοργοβίτες (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.12.2025 | 09:17
ΟΠΕΚΕΠΕ: 17 ανύπαρκτα χωράφια φέρεται να δήλωνε ο αγροτοσυνδικαλιστής Μπότας για να παίρνει επιδοτήσεις – Τι έδειξε το πόρισμ - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.12.2025 | 10:30
Τρίκαλα: «Δεν ήξερα πού πήγε» - Συγκινεί η μητέρα της δασκάλας που σκοτώθηκε στα Βαρδούσια










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed