ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Πρόκληση στην πρόκληση από τον Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν δικαιούται να ομιλεί για την Αγία Σοφία
Είμαστε έτοιμοι για γεωτρήσεις

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με αφορμή το θέμα της Αγίας Σοφίας, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση TRT. O Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας η μετατροπή σε τζαμί και απέρριψε σφόδρα κάθε σχόλιο κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
«Είναι στην UNESCO στη λίστα μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Είμαστε ευαίσθητοι και εμείς την προστατεύουμε. Θα ενημερώσουμε την UNESCO για ό,τι κάνουμε, δεν θα κάνουμε κάτι κρυφό», είπε. Ο Τσαβούσογλου ενημέρωσε πως υπάρχουν και άλλα μνημεία που έχουν μετατραπεί σε πύργους, πανεπιστήμια κλπ.
«Το τζαμί της Κόρντοβα έγινε εκκλησία. Ήταν στη λίστα κι αυτό αλλά χρησιμοποιείται ως εκκλησία. Ήταν μία μεγάλη επιθυμία του λαού μας να γίνει τζαμί. Πάρθηκε μία δικαστική απόφαση. Υπάρχουν πολλά τζαμιά που έγιναν τζαμιά στην Ευρώπη». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προχώρησε και ένα βήμα πάρα πέρα, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι η μόνη που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της. «H τελευταία χώρα που μπορεί να μιλήσει για το θέμα αυτό (της Αγίας Σοφίας) είναι η Ελλάδα. Στο ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών είναι από τις πιο σκληρές χώρες στον κόσμο.... Στην Ελλάδα είδαμε πώς χρησιμοποιούνται τα τζαμιά. Η Ελλάδα είναι που αντιδρά πιο πολύ, αλλά πώς ζουν στη Δυτική Θράκη βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει τζαμί, στη δεύτερη πόλη. Ο Βαρθολομαίος αν συμμετείχε σε κηδεία και τον τιμωρούσαμε, τι θα γινόταν; Αλλά η Ελλάδα το κάνει. Έκλεισε τα τζαμιά στον κορονοϊό», είπε.
Όσον αφορά στο θέμα της Λιβύης, ο Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στην Σύρτη και τη Τζούφρα τονίζοντας ότι πρέπει να εκκενωθούν.
«Αν εκπληρωθούν αυτοί οι όροι, τότε εκεχειρία και υπόλοιπα βήματα. Εμείς εκεχειρία και πολιτική λύση θέλουμε, αλλά με τους απαραίτητους όρους Είναι στρατηγικής σημασίας αυτές οι δύο πόλεις Πρέπει να δείξουν καλή θέληση, αλλιώς ο στρατός ετοιμάζεται για επέμβαση», είπε.
Ανατολική Μεσόγειος
Για την Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε πως η θέση της Άγκυρας είναι ξεκάθαρη. «Παρά τις προειδοποιήσεις μας η ελληνοκυπριακή πλευρά προχώρησε σε μονομερείς γεωτρήσεις και η Ελλάδα σε συμφωνίες με Αίγυπτο και Ισραήλ. Όλα ξεκίνησαν με αυτό το χάρτη της Σεβίλλης, όπου βλέπετε με κόκκινο την ΑΟΖ που καθόρισε η Ελλάδα και η Τουρκία άφησαν μόνο να παίρνει μία ανάσα. Η Ελλάδα υποστηρίζει τις δικές μας θέσεις με τη συμφωνία με την Ιταλία Έκανε λόγο για μαξιμαλιστικές θέσεις πάλι θέσεις της Ελλάδας. Μετά το μνημόνιό μας με τη Λιβύη, αυξάνεται η θαλάσσια ζώνη της Αιγύπτου. Αν αποκτήσει μία δίκαιη προσέγγιση στο ζήτημα της κατανομής και η ε/κ το ίδιο, τότε κατά 90% το πρόβλημα θα λυθεί. Θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα των Τ/Κ.», είπε. «Είμαστε έτοιμοι για έρευνες και γεωτρήσεις εδώ μετά το μνημόνιο με Λιβύη», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από sigmalive
Πηγή real.gr
- ΔΙΕΘΝΗ | 18.04.2026 | 11:44
Το Ιράν έκλεισε ξανά τα Στενά του Ορμούζ - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 11:38
Έργα οδικής ασφάλειας στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 11:33
Ενδιαφέρουσα η ημερίδα «Βιώσιμη πόλη και κυκλοφοριακό» στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 11:19
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 18.04.2026 | 11:16
Κτηνωδία στον Βόλο: Έδεσαν νεογέννητα γατάκια στην ουρά της μητέρας τους - ΔΙΕΘΝΗ | 18.04.2026 | 11:13
Μακρόν - Μελόνι: Το θερμό φιλί και τα γουρλωμένα μάτια της Ιταλίδας πρωθυπουργού που έγιναν viral - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.04.2026 | 11:07
Δώδεκα συλλήψεις και κατασχέσεις ναρκωτικών και όπλων στη Θεσσαλία - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 18.04.2026 | 11:03
Γ. Περουλάκης: «Η μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και η αύξηση των ελέγχων έφερε προβληματικές πληρωμές»
- ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 11:17
Λαρισαίος ο 66χρονος που έστειλε λεφτά στη Μυρτώ το μοιραίο βράδυ; Ο πατέρας της τον χαρακτηρίζει εγκέφαλο του κυκλώματος - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 17:56
Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη επισκέφτηκε το ΙΑΣΩ στη Λάρισα λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας- πλέον νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό - ΒΟΛΟΣ | 17.04.2026 | 11:43 | video
Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα στο Αλιγαρόρεμα- παρουσία Χρ. Δήμα η τελετή των εγκαινίων (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 17.04.2026 | 10:56
Τακούδης: Βροχές και τις επόμενες ημέρες ευεργετικές για καλλιέργειες στο θεσσαλικό κάμπο - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 20:14
Εορταστικό κλίμα με εκατοντάδες πιστούς στη λειτουργία της Ζωοδόχου πηγής στα Ταμπάκικα στη Λάρισα (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 09:59
Αναπτερώνονται οι ελπίδες αγροτών των δήμων Τεμπών, Τυρνάβου που είχαν θέμα με τα φερτά υλικά του Ντάνιελ - ΕΛΛΑΔΑ | 17.04.2026 | 18:42
Νεκρός στο διαμέρισμά του βρέθηκε ο επιθεωρητής της ΕΑΔ που δικαζόταν για τη Σύμβαση 717 - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 13:38
Πλήθος πιστών στο λαμπρό εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής στη ΔΕΥΑΛ (ΦΩΤΟ+video)













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed