ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Πρόκληση στην πρόκληση από τον Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν δικαιούται να ομιλεί για την Αγία Σοφία
Είμαστε έτοιμοι για γεωτρήσεις

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με αφορμή το θέμα της Αγίας Σοφίας, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση TRT. O Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας η μετατροπή σε τζαμί και απέρριψε σφόδρα κάθε σχόλιο κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
«Είναι στην UNESCO στη λίστα μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Είμαστε ευαίσθητοι και εμείς την προστατεύουμε. Θα ενημερώσουμε την UNESCO για ό,τι κάνουμε, δεν θα κάνουμε κάτι κρυφό», είπε. Ο Τσαβούσογλου ενημέρωσε πως υπάρχουν και άλλα μνημεία που έχουν μετατραπεί σε πύργους, πανεπιστήμια κλπ.
«Το τζαμί της Κόρντοβα έγινε εκκλησία. Ήταν στη λίστα κι αυτό αλλά χρησιμοποιείται ως εκκλησία. Ήταν μία μεγάλη επιθυμία του λαού μας να γίνει τζαμί. Πάρθηκε μία δικαστική απόφαση. Υπάρχουν πολλά τζαμιά που έγιναν τζαμιά στην Ευρώπη». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προχώρησε και ένα βήμα πάρα πέρα, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι η μόνη που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της. «H τελευταία χώρα που μπορεί να μιλήσει για το θέμα αυτό (της Αγίας Σοφίας) είναι η Ελλάδα. Στο ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών είναι από τις πιο σκληρές χώρες στον κόσμο.... Στην Ελλάδα είδαμε πώς χρησιμοποιούνται τα τζαμιά. Η Ελλάδα είναι που αντιδρά πιο πολύ, αλλά πώς ζουν στη Δυτική Θράκη βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει τζαμί, στη δεύτερη πόλη. Ο Βαρθολομαίος αν συμμετείχε σε κηδεία και τον τιμωρούσαμε, τι θα γινόταν; Αλλά η Ελλάδα το κάνει. Έκλεισε τα τζαμιά στον κορονοϊό», είπε.
Όσον αφορά στο θέμα της Λιβύης, ο Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στην Σύρτη και τη Τζούφρα τονίζοντας ότι πρέπει να εκκενωθούν.
«Αν εκπληρωθούν αυτοί οι όροι, τότε εκεχειρία και υπόλοιπα βήματα. Εμείς εκεχειρία και πολιτική λύση θέλουμε, αλλά με τους απαραίτητους όρους Είναι στρατηγικής σημασίας αυτές οι δύο πόλεις Πρέπει να δείξουν καλή θέληση, αλλιώς ο στρατός ετοιμάζεται για επέμβαση», είπε.
Ανατολική Μεσόγειος
Για την Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε πως η θέση της Άγκυρας είναι ξεκάθαρη. «Παρά τις προειδοποιήσεις μας η ελληνοκυπριακή πλευρά προχώρησε σε μονομερείς γεωτρήσεις και η Ελλάδα σε συμφωνίες με Αίγυπτο και Ισραήλ. Όλα ξεκίνησαν με αυτό το χάρτη της Σεβίλλης, όπου βλέπετε με κόκκινο την ΑΟΖ που καθόρισε η Ελλάδα και η Τουρκία άφησαν μόνο να παίρνει μία ανάσα. Η Ελλάδα υποστηρίζει τις δικές μας θέσεις με τη συμφωνία με την Ιταλία Έκανε λόγο για μαξιμαλιστικές θέσεις πάλι θέσεις της Ελλάδας. Μετά το μνημόνιό μας με τη Λιβύη, αυξάνεται η θαλάσσια ζώνη της Αιγύπτου. Αν αποκτήσει μία δίκαιη προσέγγιση στο ζήτημα της κατανομής και η ε/κ το ίδιο, τότε κατά 90% το πρόβλημα θα λυθεί. Θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα των Τ/Κ.», είπε. «Είμαστε έτοιμοι για έρευνες και γεωτρήσεις εδώ μετά το μνημόνιο με Λιβύη», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από sigmalive
Πηγή real.gr
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 20.01.2026 | 18:45
Κλειστά τα σχολεία αύριο στο Δήμο Πύλης - ΛΑΡΙΣΑ | 20.01.2026 | 18:43
Κόκκαλης: Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε από το 2019 έως το 2025 – Ότι και να κάνουν η αλήθεια θα βγει στο φως - ΒΟΛΟΣ | 20.01.2026 | 18:31
Βόλος: Εξιχνιάστηκε κλοπή χρυσαφικών από σπίτι – Δικογραφία σε βάρος 19χρονου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 18:24
Σε «κόκκινο συναγερμό» η Θεσσαλία και άλλες τέσσερις Περιφέρειες για την κακοκαιρία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 17:43
Σε εξέλιξη τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία στη διπλή σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη -Αυτοψία Κυρανάκη - ΔΙΕΘΝΗ | 20.01.2026 | 17:38
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «παγώνει» την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.01.2026 | 15:11
Κώστας Τσιάρας προς τους αγρότες των μπλόκων: Η κυβέρνηση είναι πάντα παρούσα στο πλευρό των αγροτών - ΛΑΡΙΣΑ | 20.01.2026 | 15:08
Ανακαίνιση θερμοκηπίου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας - Έργο με κοινωνικό αποτύπωμα στο ΓΝΛ (ΦΩΤΟ)
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 09:09
Τακούδης: Χιόνια αύριο σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και πιθανό σε Λάρισα, Βόλο- διαδοχικά κύματα μέχρι τέλη του μήνα (video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.01.2026 | 13:35
Τροχαίο με μετωπική σύγκρουση στις στροφές της Συκεώνας στο δρόμο Καρδίτσα - Λάρισα- ένας τραυματίας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.01.2026 | 08:22
Τέσσερις Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.01.2026 | 18:54
Μαντάμ Mercosur και βαμβάκι-γράφει ο Μωχάμεντ Νταράουσε - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.01.2026 | 23:18
Έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα – Συνεδριάζει το πρωί η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου στην Πολιτική Προστασία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 18:24
Σε «κόκκινο συναγερμό» η Θεσσαλία και άλλες τέσσερις Περιφέρειες για την κακοκαιρία - ΛΑΡΙΣΑ | 19.01.2026 | 15:52
Χιόνι στα ορεινά και ημιορεινά του Δήμου Αγιάς και επιλεκτικά στα παράλια (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 19.01.2026 | 20:33
Ξεπερνά το ένα μέτρο το χιόνι στο Πήλιο! (ΦΩΤΟ)

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
